Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (II.28.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 03. 01- 2017. 03. 31

Sajókápolna Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015.(II.28.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályairól

Sajókápolna Község Önkormányzat Képviselő-testülete szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében,  45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 115. § (3) bekezdésében, 134/E.§-ában, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993.(II.17.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 19. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális  ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre. 

 Általános eljárási szabályok 

2.§ (1) Valamennyi kérelmet a Parasznyai Közös Önkormányzati Hivatal Sajókápolnai Kirendeltségéhez kell benyújtani, az e célra rendszeresített igénylőlapon, az Szt. végrehajtási rendeletei és e rendelet által megjelölt nyomtatványok kitöltésével.

       (2) A Képviselő-testület az általános eljárási szabályokat az Szt. 5-16. § -a, valamint az e rendeletben foglaltak szerint határozza meg.

       (3)  Kérelmező köteles a kérelméhez mellékelni:

a)   minden ellátási formához jövedelemnyilatkozatot, az abban feltüntetett jövedelmekről a típusának megfelelő igazolást, vagy annak fénymásolatát, 

b)    egyes ellátási formákhoz – amelyet az Szt. és e rendelet vagyonhoz köt – vagyonnyilatkozatot, 

c)   a települési születési támogatás esetén a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

d)    a települési temetési támogatás esetében a temetés költségéről –a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére- kiállított számla eredeti példányát, halotti anyakönyvi kivonat másolatát,

e)      étkeztetésre való jogosultság megállapításához az Szt. 62.§ (1) b, c, d, pontja esetében orvosi igazolást. 

    (4)  Amennyiben a kérelem hiányos, az előírt mellékleteket a kérelmező a hivatal felszólítására nyolc napon belül pótolhatja. 

    (5)  A pénzbeli támogatások kifizetése házi pénztári kifizetés útján történik.


     (6)   Az eseti támogatásként nyújtott települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a többletkiadásokat hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat. Amennyiben azok a kérelem benyújtásakor nem állnak rendelkezésre, a Szt. 17.§ (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel utólagos elszámolási kötelezettséget kell előírni.

    (7) A benyújtott igazolások, dokumentumok, nyilatkozatok tartalmát a képviselő-testület az alábbiak szerint ellenőrizheti:

a) megkeresheti az illetékességgel rendelkező adóhatóságot,

b) megkeresheti a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,

c) megkeresheti a közlekedési hatóságot,

d) elrendelheti környezettanulmány készítését,

e) megkeresheti az igazolást kiállító szervet, munkáltatót.

 Hatáskör átruházása

3. § A Képviselő-testület hatáskörét a települési támogatás tekintetében a polgármesterre ruházza azokban az esetekben, amikor a települési támogatás az elhunyt személy elemtetettetésének költségeihez való hozzájárulás, valamint rendkívüli ok következtében fennálló települési támogatás kérelem azonnali megállapítására irányul.

II. Fejezet

Települési támogatás és köztemetés szabályai

4. § (1) Az önkormányzat Képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési       támogatást nyújt.

        (2)  A települési támogatás formái:

             a) eseti települési támogatás

             aa) települési létfenntartási támogatás

             ab) települési születési támogatás

             ac) települési lakáscélú támogatás

             ad) települési temetési támogatás


Települési létfenntartási támogatás

5. § (1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-t, egyedül élő esetében a 180%-ot nem haladja meg.

   (2) A Képviselő-testület a létfenntartás veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére települési létfenntartási támogatást nyújt. 

  (3)   Települési létfenntartási támogatás különösen az alábbiakra való tekintettel állapítható meg:

  • tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentő jövedelem kiesés,
  • elemi kár vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből eredő anyagi kár    

      bekövetkezése,

  • válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,
  • a gyermek fogadásának előkészítése,
  • nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának előkészítése,
  • gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,
  • iskoláztatás biztosítása,
  • gyermek hátrányos helyzete
  • egyéb, rendkívüli ok bekövetkezése

esetén.

  1. A települési létfenntartási támogatás családonként egy naptári éven belül legfeljebb 2 alkalommal lehet megállapítani, összege alkalmanként legalább összege legalább 3000,-Ft, legfeljebb 15.000,-Ft. 
  1. A települési létfenntartási támogatás a kérelmező életkörülményeihez igazodóan pénzbeli és természetbeni támogatás formájában kerül megállapításra.


Települési születési támogatás

6.§ (1) A képviselő-testület a gyermek születésére tekintettel települési születési támogatást nyújt a településen állandó bejelentett lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási helyén legalább 2 éve életvitelszerűen tartózkodó, a gyermeket saját háztartásában nevelő törvényes képviselő részére.

     (2) A támogatást a gyermek törvényes képviselője igényelheti a gyermek születését követő 1 éven belül.

     (3)  A támogatás összege gyermekenként 20.000,- Ft.

    (4) Az (1) bekezdési támogatásra egy gyermekre tekintettel csak egy személy jogosult.


Települési lakáscélú támogatás


7.§ (1) A képviselő-testület a községben egy éves állandó lakóhellyel rendelkező 40 év alatti házaspárok, élettársak esetén mindkettő 40 év alatti személyek, egyedülálló 40 év alatti személy részére települési lakáscélú támogatást nyújt:

       a) lakásépítésre, amennyiben építési engedéllyel rendelkeznek, de használati engedélyt még nem kaptak

       b)  lakás vásárlásra, amennyiben érvényes adás-vételi szerződéssel rendelkeznek.

    (2) A települési lakáscélú támogatás összege (1) bekezdés a)-b) pont esetén 100. 000,-Ft vissza nem térítendő támogatás.

   (3) A kérelem az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott jogosultsági feltételek beálltát követő 1 éven belül nyújtható be.

   (4) A Képviselő-testület döntését követően a polgármester a támogatottakkal megállapodást köt.

   (5) A támogatásban részesülők a támogatást a megállapodás aláírását követően vehetik fel 1 éven belül az önkormányzat házipénztárból történő kifizetés útján.

   (6) A települési lakáscélú támogatásban részesülők -  lakás építés esetén –a támogatás felvételétől számított 3 éven belül kötelesek jogerős használatba vételi engedéllyel igazolni a lakás felépítését.

   (7) A támogatottak kötelesek a támogatást a mindenkori érvényes kamattal együtt egy összegben visszafizetni, ha:

      a)  a megadott határidőn belül építési kötelezettségüknek nem tesznek eleget,

      b) a támogatással megépített, vásárolt lakást a tulajdonjog bejegyzését követő 5 éven belül elidegenítették.

  (8) Nem kell visszafizetni a támogatást, ha:

       a) a támogatott a lakást egyenes ágbeli rokona, illetve örökbe fogadott mostoha és nevelőszülője javára elidegenítette,

      b) a házasság megszűnése és a vagyonközösség megszűnés esetén hatósági vagy bírósági döntés alapján idegenítették el az ingatlant,

     c) a támogatottak a támogatással létesített lakást azonos vagy magasabb értékű lakásra cserélik el, vagy építéssel, vásárlással szerez újabb azonos értékű tulajdonába kerülő lakást, ha erre az önkormányzat hozzájárulását megkapta. Ebben az esetben a jelzálogjog az újonnan megszerzett lakás kerül átjegyzésre.

 (9) A támogatás visszafizetése esetén a támogatási megállapodás felmondását követő 30 napon belül egy összegben esedékes.

Települési temetési támogatás

8. §      (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségéhez való hozzájárulásként          megállapított települési temetési támogatás jogosultja az a kérelmező, aki a temetés költségeit viselte, amennyiben a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.

      (2)             A települési temetési támogatás összege: 28. 500,-Ft.

       A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 100.000.-Ft.

      (3)             A megállapított támogatás összegét vagy a kérelem elutasításának tényét az arról szóló   határozat számával együtt a temetési számlára rá kell vezetni és a számlát a kérelmező részére vissza kell adni.

Köztemetés

9. § (1) A képviselő-testület az Szt. 48.§-a szerint gondoskodik a köztemetésről.

 (2) A képviselő-testület különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén a köztemetés költségének megtérítése alól a részben vagy egészben mentesítheti a kötelezettet.

III. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Az Önkormányzat által biztosított alapszolgáltatások

10 §  Az Önkormányzat által személyes gondoskodás keretében biztosított alapszolgáltatások:

       a.)    étkeztetés

       b.)    házi segítségnyújtás

       c.)    családsegítés

 Étkeztetés

11.§ (1)  Az Szt. 62. § (1) bekezdése alkalmazásában szociálisan rászorult személy

  1. a jövedelmi helyzete miatt, akinek a háztartásában az főre jutó havi jövedelem nem

haladja meg az öregségi nyugdíjminimumot.

  1. a kora miatt, ha egyedül élő és betöltötte 80. életévét, vagy nem egyedül élő esetén, ha

átlagéletkoruk eléri a 78 évet,

c) az egészségi állapota miatt, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést,

d) a fogyatékosság és pszichiátriai betegsége miatt, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést,

     e) a szenvedélybetegsége miatt, ha a vonatkozó szakorvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést,

    f) a hajléktalansága miatt, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg, és a hajléktalan étkeztetésének hiánya veszélyezteti a hajléktalan életét.

   (2) Az önkormányzat az étkeztetést a MAGYAROS CATERING Kft. 3521 Miskolc   Mohostó utca 10.  Fióktelep: 3770 Sajószentpéter, Kossuth út 99. sz. elnevezésű intézmény közreműködésével látja el.

(3) Az étkeztetés nyújtásának konkrét módjáról a szolgáltatást megállapító szerződésben kell rendelkezni.

 Házi segítségnyújtás

12. § Az Szt. 63. §-ában meghatározott házi segítségnyújtást az Önkormányzat a Sajószentpéter Környéki Önkormányzati Társulás útján biztosítja, melynek székhelye: 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4.

A közösen fenntartott intézmény megnevezése Területi Szociális Központ és Bölcsőde melynek székhelye: 3770 Sajószentpéter, Kossuth L. út 40. 

Családsegítés

 13.   § Az Szt. 64.§-ában meghatározott családsegítést az Önkormányzat a Sajószentpéter Környéki Önkormányzati Társulás útján biztosítja, melynek székhelye: 3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4.

A közösen fenntartott intézmény megnevezése Területi Szociális Központ és Bölcsőde melynek székhelye: 3770 Sajószentpéter, Kossuth L. út 40. 

IV. Fejezet

 Záró rendelkezések 

14. § (1)  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2015. március 01. napjától kell alkalmazni.

(2)    Ezen rendeletet az Szt. és végrehajtására kiadott rendeletekkel együtt kell alkalmazni. 

(4)  Hatályát veszti

     a) a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 1/2014. (II. 10.) önkormányzati rendelete,

      b) a lakáscélú támogatásról szóló 30/2009.(XII.11) önkormányzati rendelet.

Faragó Ilona                                                                            Varga Vincéné

polgármester                                                                                   jegyző