Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelmi ellátások helyi rendszeréről

Hatályos: 2021. 10. 01

a gyermekvédelmi ellátások helyi rendszeréről

Általános indokolás

INDOKOLÁS

2016. január 1-től jogszabályi változás miatt változtak a gyermekétkeztetés szabályai, valamint az Önkormányzat számára kötelezővé vált az intézményi gyermekétkeztetés mellett a szünidei gyermekétkeztetés biztosítása.

A B-A-Z Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály - Törvényességi Felügyeleti Osztály Sajókápolna Község Önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 4/2011.(II. 25.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) célvizsgálata során tapasztaltakkal összefüggésben az alábbi szakmai segítséget nyújtotta:

A gyermekvédelmi ellátások helyi szabályáról szóló 4/2011.(II. 25.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Gyr.) bevezető része sérti a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009.(XII.14.) IRM rendelet (továbbiakban: Jszr.) 54. § (1) bekezdését, mivel a felhatalmazó rendelkezések és a feladatkört megállapító rendelkezés egyaránt hatályon kívül helyezett jogszabályhelyeket tartalmaz

A Gyr.5. §-a már megszüntetett támogatási formához kapcsolódó rendelkezést tartalmaz, indokolt a rendelkezés hatályon kívül helyezése.

A Gyr. 6. § szabályozza a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás réslet szabályait, mely ellentétes a Gyvt. 18. § (2) bekezdésben foglaltakkal, mivel jövedelemhatárra tekintet nélkül biztosítja a támogatást, de a Gyvt. értelmében a gyermek és fiatal felnőtt rászorultságára tekintettel állapítható meg pénzbeli támogatás.

A pénzbeli támogatás rászorultságra tekintettel állapítható meg, melynek feltételeit - amennyiben szabályozni kívánja- a helyi rendeletben kell szabályozni, annak hiányában nem minősül szociális ellátásnak. Ellentétes a Gyr. 5. §-9. § a Jaszr. 3. § (2) bekezdésével is, mivel a támogatás megállapításáról feltétel módban rendelkezik. A Gyr.12. § (4) bekezdésben a Körjegyzőség gyámügyi ügyintézőjét jelöli meg a feladat koordinálójaként, mely a Jat. .§ (1) bekezdésébe ütközik, tekintettel arra, hogy a megjelölt szervezet már megszűnt.

A Kormányhivatal kezdeményezi a jogszabálysértő rendelkezés módosítását, illetve hatályon kívül helyezését.

A változások, valamint a Kormányhivatal jelzése miatt a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 4/2011.(II. 25.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését és új önkormányzati rendelet megalkotását javasoljuk.

Részletes indokolás

1. § az általános rendelkezéseket tartalmazza a rendelet hatályáról.

2. § a Gyermekétkeztetésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.

3. § a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti szolgáltatás biztosításának módját nevezi meg.

4. § a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekek napközbeni ellátása formáját a bölcsődei ellátás biztosításának módját szabályozza.

5. § záró rendelkezéseket, hatálybaléptető hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.