Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 10

Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.10.
a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2021.(IX.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi L. törvény (a továbbiakban: Mód. törvény) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: szociális ellátásokról szóló törvény) több rendelkezését is módosította. A törvénymódosítás következtében megváltozott a szociális ellátásokról szóló törvénynek az egyénekről való gondoskodásra vonatkozó koncepciója. A szociális ellátásokról szóló törvény módosított 2. §-ában foglaltak szerint
„2. § (1) Mindenki felelős önmagáért.
(2) Ha az egyén önmagáról gondoskodni nem képes, őt – a képességeik és lehetőségeik szerint, a Ptk. rokontartásra vonatkozó szabályai szerinti sorrendben - a hozzátartozók segítik.
(3) Ha az egyén önmagáról gondoskodni nem képes és a hozzátartozók a (2) bekezdés szerinti gondoskodásra vonatkozó kötelességüket nem teljesítik, az egyén lakóhelye szerinti települési önkormányzat jogszabályban meghatározott feltételek szerinti gondoskodási kötelezettsége áll fenn.
(4) Ha az egyén önmagáról gondoskodni nem képes, és a hozzátartozók a (2) bekezdés szerinti, a települési önkormányzat a (3) bekezdés szerinti gondoskodásra vonatkozó kötelezettséget nem teljesítik, az államnak jogszabályban meghatározott kötelezettsége áll fenn.”
A Mód. törvény az egyes szociális ellátások viszonyítási alapját is módosította, mely szerint az „öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege” a „szociális vetítési alap összege” szövegre módosult. A szociális vetítési alap összegét a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól szóló 613/2022. (XII. 29.) Korm. rendelet 15. §-a tartalmazza. A szociális vetítési alap összege 28.500 forint, amely megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével.