Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 07. 05

Sajókápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.05.
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 22. § (1) bekezdésének rendelkezése írja elő a jogszabályok tartalmi felülvizsgálatát, mely alapján
a) az elavult, szükségtelenné vált,
b) a jogrendszer egységébe nem illeszkedő,
c) a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
d) a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy
e) az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító,
a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
(2) Az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat lefolytatásáról az önkormányzati rendelet esetén a jegyző gondoskodik.
A Jat. 10. § (1) bekezdésének a) pontja szerint A hatályos jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés hatályát veszti ha a hatályon kívül helyezendő jogszabályt vagy jogszabályi rendelkezést tételesen megjelölő, a hatályon kívül helyezést kimondó jogszabályi rendelkezés hatályon kívül helyezi.
Jat. 10. § (2) A hatályos jogszabályt vagy jogszabályi rendelkezést az (1) bekezdés a) pontja szerint - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - a hatályon kívül helyezni kívánt jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés megalkotására hatáskörrel rendelkező szerv vagy személy helyezheti hatályon kívül.
A dereguláció a hatékony jogi szabályozás egyik alapvető kritériuma. Rendeltetése, hogy mindenki számára egyszerűbbé tegye a jogszabályok közötti tájékozódást. Az elavult jogszabályok hatályon kívül helyezése, a belső ellentmondások kiküszöbölése révén könnyebben kezelhetők nemcsak a központi, de a helyi jogszabályok is.
Fenti rendelkezések, valamint a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve felülvizsgálatra kerültek a hatályos önkormányzati rendeletek és indokolt a rendelet-tervezetben szereplő rendeletek hatályon kívül helyezése.