Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (X.30.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 17

Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2015. (X.30.) önkormányzati rendelete

a temető használatának szabályairól

2023.02.17.

Trizs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. törvény 6.§ (4) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Trizs Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában és üzemeltetésében, valamint fenntartásában lévő 136 helyrajzi számon található köztemetőre terjed ki. A rendelet hatálya nem terjed ki a Trizs község közigazgatási területén lévő Református Egyházközösség temetőire, ezzel kapcsolatosan a vallási közösség saját temetési szabályzata az irányadó.

2. § A temetőben a sírhelyek kialakításával, átalakításával, síremlék felállításával, felújításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskörök a polgármester feladat- és hatáskörébe tartoznak.

3. § A temetkezési szolgáltatások teljes körű ellátása, így többek között a sírhelyásás, az elhunyt temetőbe történő kiszállítása, az eltemetés az eltemettető által e feladatok ellátásával megbízott, e tevékenység végzésére engedéllyel rendelkező vállalkozó feladatkörébe tartozik.

A köztemető használatának rendje

4. § A köztemető folyamatosan egész nap nyitva van és látogatható.

5. § (1) A köztemetőbe gépjárművel behajtani tilos, a (2) bekezdésben foglalt kivétellel.

(2) A köztemetőbe gépjárművel behajtathat:

a) A köztemető fenntartásával kapcsolatban érkező gépjárművek, a halottszállító gépjármű, és a temetkezési feladatokat ellátó vállalkozás munkavégzéshez szükséges gépjárműve, melyek kizárólag a munkálatokhoz szükséges ideig tartózkodhatnak a temetőben;

b) a súlyos mozgáskorlátozott vagy járóképtelen személy sírhelyek ápolása, gondozása céljából, a mozgáskorlátozottak részére.

(3) A köztemető területére történő behajtásra indokolt esetben a polgármester adhat külön engedélyt.

6. § (1) A köztemetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temetőbe kutyát bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(3) A temető területén lévő vízvételi helyből csak a temetési helyek gondozásához vehető igénybe térítésmentesen víz.

(4) A temetőben kizárólag kegyeleti céllal történhet gyertya és mécses gyújtás, melynél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen. Ez alól kivételt képez az üzemeltető önkormányzat által, a polgármester engedélyével temető gondozás, tisztántartás céljából végzett elszáradt növényzetek tűzgyújtásra vonatkozó előírások betartásával történő égetése. Az esetlegesen bekövetkező tűzkár esetén a tűz okozója anyagi és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(5) A temetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, virágokat letépni, a tájékoztató táblákat, épületet, bármilyen tárgyat megrongálni, beszennyezni, illetéktelenül eltulajdonítani, elvinni tilos.

(6) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot sem mint fenntartót, sem mint üzemeltetőt nem terheli.

(7) A temető területén reklámot, hirdetést elhelyezni tilos.

(8) A temetőben magánszemély síremléken kívül más létesítményt nem állíthat, egyéb tárgyat, például padot, napernyőt, kerítést, más kegyeleti jogát sértő tárgyat nem helyezhet el, azt az önkormányzat eltávolítja.

A sírgondozás szabályai

7. § (1) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott sírhelyet 7 napon belül helyre kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető vagy temetés esetén a megbízott temetkezési vállalkozó, vagy síremlék felállítása, felújítása esetén a hozzátartozó köteles gondoskodni.

(2) A sírhelyeken csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, gyertya, sírlámpa), valamint kifejlett állapotukban a 1,5 méter magasságot meg nem haladó növényeket szabad elhelyezni, ültetni. A sírhelyen elhelyezett tárgyak, vagy az ültetett növények nem nyúlhatnak túl a sírhely határvonalain.

(3) A sírhely felett rendelkezési jogosultsággal rendelkezőt az önkormányzat kötelezheti a szabálytalanul ültetett növények vagy elhelyezett tárgyak eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén az önkormányzat jogosult a növényzet vagy tárgy eltávolítására.

8. § (1) A sírok gondozásáról és a sírhely közvetlen környékének tisztántartásáról, gyomtalanításáról a hozzátartozók rendszeresen kötelesek gondoskodni.

(2) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak az erre kijelölt hulladékgyűjtő helyre, szelektíven válogatva, konténerbe szabad tenni. A hulladékgyűjtő edényzetben kő, beton, háztartási hulladék, vagy bármi egyéb, nem a temetőből származó hulladék elhelyezése tilos.

9. § (1) A temetési hely gondozása, rendben tartása a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy feladata.

(2) A temetési helyek nem forgalomképesek. A rendelkezési jogról lemondani csak az önkormányzat javára lehet.

(3) A temetési helyen kívüli területre az önkormányzat vagy az általa megbízott személy vagy szervezet ültethet növényt.

10. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, vagy körülötte a gondozáshoz használatos szerszámok és eszközök tárolása,

b) a temetési helyek környékét felásni, a temető területéről a talajt (földet) elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, közlekedését ne akadályozza, temetés alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal kell végezni, hogy más sírhelyeket ne rongáljon, ne szennyezzen be.

A temetési hely

11. § (1) Temetkezésre használható temetési helyek:

a) egyes sírhely, ami 120 cm széles, 230 cm hosszú sírhely

b) kettős sírhely, ami 220 cm széles, 230 cm hosszú sírhely

c) gyermeksírhely, ami 90 cm széles, 150 cm hosszú sírhely

d) családi sírhely, ami 400 cm széles, 230 cm hosszú sírhely

e) urnasírhely, ami 90 cm széles, 100 cm hosszú temetési hely.

(2) Gyermeksírhelybe 14 éves vagy ennél fiatalabb elhunytak temetése lehetséges. Meglévő gyermeksírhelybe urna is eltemethető.

(3) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkébe, urnasírba vagy sírboltba lehet eltemetni. Rátemetésnél az urna elhelyezése a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

12. § A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélysége kerüljön. A sírgödröt a talajban lebomló anyaggal burkolni lehet.

Temetési hely feletti rendelkezési jog

13. § (1)2 A temetkezési helyekért díjtétel nem kerül megállapításra, az ingyenes.

(2)3

(3)4 A ravatalozó használata díjmentes.

A temetőben végzett munkák

14. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – a hozzátartozók részéről történő sírgondozás, temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével – a temető üzemeltetőjének be kell jelenteni. A síremlék felállításához, felújításához, a síremlék elemeinek, sírkeret építéséhez szükséges építőanyag gépjárművel történő helyszínre szállításához a polgármester engedélye szükséges.

(2) Síremléket és építési anyagot a temető területére legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű gépjárművel lehet beszállítani.

(3) A síremlék a sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el.

(4) A síremlék alapjának készítésekor a talaj legalacsonyabb pontjához kell igazodni. Az elkészült síremlék alapja nem akadályozhatja a sírok közötti szabad közlekedést és nem keletkeztethet szintkülönbséget.

(5) A köztemető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt és a sírkeret építéséhez szükséges építőanyagot lehet bevinni. Az anyag tárolási helyét és módját a Polgármester jelöli ki.

(6) A temetési helyet túlterjeszkedő, vagy a közízlést sértő, temetőbe nem illő felirattal ellátott síremléket elhelyezni tilos. Ez a tilalom a meglévő síremlékek felújítására is vonatkozik.

(7) A síremléken miden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

15. § (1) A síremlék felállításakor, javításakor, felújításakor keletkezett hulladékot, törmeléket, szétbontott régi keret anyagát a kivitelező köteles a munkavégzés napján elszállítani.

(2) A temető útvonalán tilos a munkavégzés. A közlekedési utakon bármilyen anyagot lerakni, tárolni, építkezés céljára előkészíteni tilos.

Nyilvántartások vezetése

16. § A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából az önkormányzat hivatala sírbolt könyvet és nyilvántartó könyvet vezet, melybe a temetés és urnaelhelyezés időrendi sorrendben kerül bejegyzésre.

Záró rendelkezés

17. § E rendelet 2015.november hó 01 napján lép hatályba.

1

A bevezető a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 13. § (1) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 13. § (2) bekezdését a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 13. § (3) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.