Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

Hatályos: 2023. 02. 17

Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról

2023.02.17.

Trizs Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Eljárási rendelkezések

1. § A szociális ellátásra való jogosultság megállapítására a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) rendelkezéseit az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket a helyi községházán, illetve a Ragályi Közös Önkormányzati Hivatalban, jelen rendelet melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni. A kérelem érdemi elbírálásának előfeltétele a megfelelő nyomtatvány hiánytalan kitöltése.

(2) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy háztartásban élő személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet (Korm. r.) 3. § (1) bekezdésének megfelelő jövedelemigazolást a kitöltött kérelem nyomtatványhoz csatolni.

(3) A jövedelemszámításnál az Szt. 10. § (2)-(7) bekezdései az irányadóak.

(4) Jövedelemmel nem rendelkező, illetve egyéb jövedelemmel rendelkező személy esetében az ügyfél büntetőjogi felelőssége tudatában tett, 1. melléklet szerinti nyilatkozata elfogadható.

(5)1 Amennyiben a jövedelemszámításnál irányadó időszakban a szociális vetítési alap változik, akkor időarányosan annak az időszaknak a szociális vetítési alapjával kell számolni, amelynek a nettó jövedelmét a kérelmező igazolja.

(6) A jogosultsági feltételek megállapításához a (2) bekezdésben meghatározottak mellett szükséges igazolások az egyes ellátási formák szabályozásánál kerülnek felsorolásra.

(7) Az ellátási igénylő személy szociális helyzetéről az érdemi döntést előkészítő hivatal a tényállás tisztázása céljából környezettanulmányt készít. A kérelmező köteles a hivatal által kezdeményezett környezettanulmány végrehajtásában közreműködni. Ha a közreműködést megtagadja, kérelmét el kell utasítani.

3. § (1)2 Nem rendszeres ellátások kifizetése a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül, a házipénztárból történik. A havi rendszerességgel adott települési támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani azzal, hogy a december hónapra tekintettel járó havi rendszeres szociális ellátást december 30-áig kell folyósítani.

(2) A pénzbeli ellátásokat az ellátást megállapító határozatban megjelölt személy részére kell kifizetni. Az ellátás jogosultja teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt írásbeli meghatalmazással az ellátás házipénztárból való felvételére más személyt is meghatalmazhat.

4. § (1) A jogosultatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, valamint az adatkezeléssel kapcsolatban az Szt. 17. §-24. §-ai az irányadóak.

(2) A jegyző gondoskodik az egyes ellátásokra vonatkozó analitikus nyilvántartások vezetéséről.

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

5. § (1) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartásban együtt élők részére az általuk lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2)3 Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás esetében háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

(4) A képviselő-testület a villanyáram- és a gázfogyasztás, a szemétszállítási díj lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást biztosít e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak (a továbbiakban: lakhatási támogatás).

(4)4 A lakhatási támogatást természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő (3) bekezdésben meghatározott rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását veszélyezteti.

(5)5 Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, aki esetében a háztartásban együtt élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 150%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(6) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a) 2.500,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 1-2 fő,

b) 3.000,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 3 fő,

c) 3.500,- Ft, amennyiben a háztartásban együtt élők száma 4 fő vagy annál több.

(7) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(8) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg.

(9) Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(10) Nem jogosult e rendelet alapján lakhatási támogatásra az a személy, aki az Szt. 38. §-a alapján megállapított lakásfenntartási támogatásban részesül a jogosultság határozatban megállapított időtartamára, vagy annak megszüntetéséig.

(11) A lakhatási támogatás iránti kérelmet e rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani, melyhez csatolni kell

a) a Korm. r. 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot,

b) az igénylő illetve vele közös háztartásban együtt élő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot tartalmazó, szolgáltató által kibocsátott, kérelem benyújtását megelőző havi számla másolatát.

(12) A lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik minden hónap 5. napjáig, és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá az ellátást megállapító határozat alapján a Ragályi Közös Önkormányzati Hivatal adatszolgáltatásának megfelelően.

(13) A képviselő-testület hatáskörének gyakorlását a lakhatási támogatás megállapításával kapcsolatban a polgármesterre átruházza.

Rendkívüli települési támogatás

6. § (1)6 Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a település területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező, e címen életvitelszerűen élő személy, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik.

(2) Halálesetre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) Halálesetre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(4) A kérelemhez csatolni kell:

a) a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát.

(5) Halálesetre tekintettel nyújtott rendkívüli települési támogatás összege 30.000,- Ft.

7. § (1)7 A gyermek születésére tekintettel rendkívüli települési támogatásra jogosult az a szülő, aki a település területén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és e címen életvitelszerűen él.

(2) A gyermek születésére tekintettel igényelt települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon a gyermek születésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelemhez csatolni kell a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát.

(4) Gyermek születésére tekintettel nyújtott település támogatás összege gyermekenként 30.000,- Ft.

8. § (1)8 A 6-7. §-okban foglaltakon túlmenően rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő azon személyeknek akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, így különösen:

a) betegség miatt

aa) családjában egy főre eső jövedelem 10 %-át meghaladó gyógyszerkiadás felmerülése,

ab) 5 napot meghaladó kórházi ellátás,

b) elemi kár elhárításához,

c) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermeke megtartásához,

d) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához,

e) gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez

(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 5. melléklete szerinti nyomtatványon kell benyújtani.

(3)9 Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli települési támogatás összege alkalmanként nem lehet kevesebb, mint a szociális vetítési alap 10 %-a.

(4)10 Rendkívüli települési támogatás pénzben nyújtható.

(5)11

(6)12

9. § A képviselő-testület hatáskörének gyakorlását a rendkívüli települési támogatás megállapításával kapcsolatban a polgármesterre átruházza.

Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Egyidejűleg hatályát veszti Trizs Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 4/2003.(VIII.06.) önkormányzati rendelete.

(3) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel gondoskodik.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

4. melléklet

5. melléklet

5. melléklet
1

A 2. § (5) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (1) bekezdése a Trizs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (2) bekezdése a Trizs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 6.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 5. § (4) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (5) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (1) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 8. § (1) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 8. § (3) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 8. § (4) bekezdése a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 8. § (5) bekezdését a Trizs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

12

A 8. § (6) bekezdését a Trizs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 6.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.