Nagycsécs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018 (XI.7.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 11. 08- 2019. 03. 30

Nagycsécs Község Önkormányzat Képviselő-testületének

6/2018. (XI.07.)  önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag  támogatás helyi szabályairól


Nagycsécs Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdés, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


  1. §


Nagycsécs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a n vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek alapján a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként szociális célú tűzifa támogatást nyújt.


  1. §


A rendelet célja, hatálya


  1. E rendelet célja, hogy a pályázati kiírásra benyújtott támogatási igény alapján elnyert szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.


  1. E rendelet hatálya kiterjed Nagycsécs Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény   3. §-ában meghatározott természetes személyekre.


A támogatás feltételei


  1. §


  1. Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként a rendelkezésre álló tűzifa keret  erejéig  tűzifát biztosít  akként, hogy


  1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti  aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy  –  tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására -  települési  támogatásra (e támogatásban részesülők közül  különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult


  1. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott  halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család részére


  1. azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegének 400  %-át, azaz a 114.000,-Ft./hó összeget  (28.500,-Ft. x 400 % = 114.000,-Ft.).


  1. A kérelmek elbírálása során az (1) bekezdés a-b.   pontjában  szereplő igénylők  előnyt élveznek.


  1. Egy személynek vagy családnak adható tűzifa mennyisége legfeljebb 5 m3 lehet.


  1. A szociális célú tűzifa támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat részére megállapított pályázati támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás (önrész) és szállítási költség.


  1. Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.


  1. A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik, azaz az időben legkorábban benyújtott kérelem kerülhet támogatásra.


(7) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől  –  az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.


(8) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él,  támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.


(9) A rendeletben szabályozott szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele közös háztartásban élő, közeli hozzátartozók vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és a szükséges igazolásokat, okiratokat mellékelni.


(10) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját  céljára  használhatja fel.


A támogatás igénylése, elbírálása


  1. §


(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás  e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.


(2) A kérelmeket 2018. november 30. napjáig lehet a Sajóörösi Közös Önkormányzati Hivatal Nagycsécsi Kirendeltségéhez (3598 Nagycsécs, Apponyi út 50.) benyújtani. A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő jogvesztő.


(3) A támogatási forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok megfelelnek a 3. § (1-2)  bekezdésben foglaltaknak, továbbá a 4. § (2) bekezdésben foglalt határidőn belül beérkeztek – el kell utasítani.


(4) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról határozatban dönt legkésőbb 2018. december 05.  napjáig.


(5) A tűzifa kiszállításáról - a kérelemben feltüntetett lakcím alapján -  az  önkormányzat  térítésmentesen  gondoskodik.


  1. A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet  2.  sz.  mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.



Záró rendelkezések


  1. §



  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2019. március 31. napján hatályát veszíti.




Nagycsécs, 2018. november 07.



                                                                                            Dr. Csoma Sándor  jegyző nevében és megbízásából:



        Gulyás Ottó sk.                                                                                                                          Molnár Szilvia  sk.

        polgármester                                                                                                                                    aljegyző





A rendelet kihirdetve:



Nagycsécse, 2018. november 07.




                                                                                     Dr. Csoma Sándor jegyző nevében és megbízásából:




                                                                                                                                                                 Molnár Szilvia sk.

                                                                                                                                                                       aljegyző

Mellékletek