Nagycsécs Község Önkormányzata Polgármesterének 4/2020 (VI.17.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 06. 18

Nagycsécs Község Önkormányzata Polgármesterének 4/2020 (VI.17.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2020.06.18.

Polgármestereként, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében; a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Nagycsécs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, és a képviselő-testület hatáskörét gyakorolva, a Nagycsécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére biztosított egyeztetést követően, a következőket rendelem el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Nagycsécs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult. tv) és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre

2. § Az Önkormányzat a Kult. tv. 76. § (3) bekezdésében meghatározott alapszolgáltatások közül a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevételével a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:

aa) biztosítja a helyszínt a művelődő közösségek számára a rendszeres és az alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzéséhez;

ab) a művelődő közösség fejlődése, szakmai teljesítményük elismerése céljából számukra bemutatkozási lehetőségeket teremt a településen, esetenként a település közigazgatási határain kívül rendezett eseményeken, valamint támogatja a bemutatókon, versenyeken való részvételüket;

ac) a művelődő közösségek vezetőinek részvételével évente legalább egy alkalommal fórumot kezdeményez, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat, valamint tájékozódhatnak egymás tevékenységéről, eredményeiről, terveiről, továbbá információt kapnak a művelődési közösségek működését is érintő kérdésekről.

b) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése. Ennek keretében

ba) gondoskodik az egyetemes és a nemzeti kultúra értékeinek megismertetéséről, az ünnepek kultúrájának gondozásáról, a nemzeti ünnepek, nemzetközi- nemzeti és helyi kegyeleti megemlékezések méltó megtartásáról;

bb) elősegíti a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását határon túli művészek, művészeti csoportok meghívásával, kiállítások megrendezésével, fellépések biztosításával;

bc) biztosítja a gyermek- és ifjúsági korosztály számára a művelődésüket elősegítő színházi előadások, valamint az életkori sajátosságuknak megfelelő szabadidős, szórakoztató rendezvények megszervezését;

be) biztosítja a község lakosságának művelődéséhez, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a kulturális előadások, koncertek, előadói estek megrendezését.

c) Az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása. Ennek keretében:

ca) támogatja az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző körök, klubok megalakulását, tevékenységét;

cb) biztosítja az ismeretterjesztő előadássorozatok megszervezését;

cc) támogatja az életminőséget és életesélyt javító, képességfejlesztő felnőttoktatási lehetőségek, (tanfolyamok, szakkörök, műhelyfoglalkozások) megvalósítását;

cd) hozzásegíti a lakosságot az elektronikus közszolgáltatások megismeréséhez, a digitális világban történő eligazodáshoz, az ezeket szolgáló eszközök alkalmazásához.

d) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása. Ennek keretében

da) támogatja a helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel, a település kulturális örökségével foglalkozó egyének munkáját, csoportok működését;

db) részt vesz a települési értéktár gondozásában, a települési értékek bemutatásában, népszerűsítésében;

dc) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását;

dd) gondoskodik a Nagycsécs helytörténetét bemutató, hagyományait felelevenítő rendezvények megszervezéséről;

de) az Önkormányzat hivatalos honlapján gondoskodik a helyi események megörökítéséről, archiválásáról, közreadásáról.

e) Az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása. Ennek keretében

ea) támogatja a Nagycsécsen működő amatőr művészeti csoportok tevékenységét szakmai és infrastrukturális háttér biztosításával;

eb) elősegíti képzőművészeti kiállítások megszervezését, az amatőr művészek bemutatkozási lehetőségének megteremtése érdekében.

3. A közművelődési feladatellátás formái, szervezeti keretei

3. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról a saját fenntartásában működő, 3598 Nagycsécs, Apponyi út 50. szám alatt található művelődési ház épületében gondoskodik.

(2) A közművelődési feladatokat az Önkormányzat a Kultv., a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet, valamint az éves közművelődési és szolgáltatási terve alapján végzi az (1) bekezdés szerinti közösségi színtér működtetésével.

(3) A rendezvények megszervezéséhez és a közművelődési feladatok ellátásához a tulajdonos, használó vagy fenntartó hozzájárulásával igénybe vehetők az (1) bekezdésben felsorolt ingatlanokon túl további ingatlanok is.

4. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni:

a) a települési nemzetiségi önkormányzattal,
b) a község köznevelési intézményével,
c) a községi székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,
d)a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
e) az egyházakkal,
f) a Nagycsécsen élő, művészeti, hagyományőrző tevékenységet végző személyekkel,
g) a közművelődési feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az Önkormányzat saját bevételei, a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, egyéb szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az (1) bekezdés szerinti finanszírozás útján biztosítja a közművelődési feladatok ellátásához, működtetéséhez a hatályos jogszabályokban meghatározott szervezeti, személyi és tárgyi feltételeket.

(3) Az önkormányzat a közművelődési tevékenységet folytató bejegyzett civil szervezeteket pénzügyi támogatásban részesítheti az éves költségvetésében e célra meghatározott keretösszegig. A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület vagy annak szakbizottsága dönt.

5. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.