Nagycsécs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020 (X.13.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 14- 2021. 03. 30

Nagycsécs Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdés, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el: 

1.    §
Általános rendelkezések


Nagycsécs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. melléklet I.8. pontjában szabályozott  települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó  támogatása jogcímen vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek alapján a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként szociális célú tűzifa támogatást nyújt.

2.    §
A rendelet célja, hatálya

(1)    E rendelet célja, hogy a pályázati kiírásra benyújtott támogatási igény alapján elnyert szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(2)    E rendelet hatálya kiterjed Nagycsécs Község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény   3. §-ában meghatározott természetes személyekre. 


3.    §
A támogatás feltételei

(1)    Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként a rendelkezésre álló tűzifa keret  erejéig  tűzifát biztosít  akként, hogy 

a)    a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti  aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy  –  tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására -  települési  támogatásra (e támogatásban részesülők közül  különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult

b)    a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott  halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család 

c)    azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegének 400  %-át, azaz a 114.000,-Ft./hó összeget   (28.500,-Ft. x 400 % = 114.000,-Ft.).

(2)    A kérelmek elbírálása során az (1) bekezdés a-b.   pontjában  szereplő igénylők  előnyt élveznek.

(3)    Háztartásonként  adható tűzifa mennyisége legfeljebb 5 m3 lehet.

(4)    A szociális célú tűzifa támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat részére megállapított pályázati támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás (önrész) és szállítási költség.

(5)    Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(6)    A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik, azaz az időben legkorábban benyújtott kérelem kerülhet támogatásra.

(7) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 3. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől  –  az a személy, család azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető. 

(8) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él,  támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges. 

(9) A rendeletben szabályozott szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és a vele közös háztartásban élő, közeli hozzátartozók vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni és a szükséges igazolásokat, okiratokat mellékelni.

(10) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját  céljára  használhatja fel. 


4.    §
A támogatás igénylése, elbírálása

(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás  e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2020. október 30.  napjáig lehet a Sajóörösi Közös Önkormányzati Hivatal Nagycsécsi Kirendeltségéhez (3598 Nagycsécs, Apponyi út 50.) benyújtani. A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő jogvesztő.

(3) A támogatási forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok megfelelnek a 3. § (1)-(2)  bekezdésben foglaltaknak, továbbá a 4. § (2) bekezdésben foglalt határidőn belül beérkeztek – el kell utasítani. 

(4) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület a támogatásról határozatban dönt legkésőbb 2020. november 08.  napjáig. 

(5) A tűzifa kiszállításáról - a kérelemben feltüntetett lakcím alapján -  az  önkormányzat  térítésmentesen  gondoskodik.

(6)A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet  2.   mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. 


5.    §
Záró rendelkezések


(1)    Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2021. március 31. napján hatályát veszti.


    Molnár Márió Gergő s.k.    Dr. Csoma Sándor s.k.
    polgármester                      jegyző