Nagycsécs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Nagycsécs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete

a köztemető használatának rendjéről

2023.01.01.

Nagycsécs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Nagycsécs közigazgatási területén temetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a mindenkor hatályos jogszabályok alapján és ezen rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet területi hatálya a Nagycsécs Község Önkormányzata (a továbbiakban: fenntartó) tulajdonában és fenntartásában lévő Nagycsécs, külterület 082. hrsz. szerinti fekvésű köztemetőre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért és a temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

2. § (1) Köztemető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben történő megszüntetéséhez a képviselő-testület döntése szükséges.

(2) A fenntartó a fenntartásában lévő köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatait maga látja el, a köztemető és létesítményei karbantartásáról saját alkalmazottai vagy megbízás által gondoskodik. A fenntartó jogosult temetkezési szolgáltatóval üzemeltetési szerződést kötni a temető és a ravatalozó működtetésére.

(3) A temetkezési szolgáltatásokat erre engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók láthatják el.

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat számozott sorokra kell osztani. A sorokban a sírhelyek kerülnek kijelölésre.

(2) A sírhelytáblákról nyilvántartást kell vezetni.

(3) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést az eltemetési igény sorrendjében kell végrehajtani.

(4) A fenntartó nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet vezet, melybe időrend szerint kell bejegyezni a temetést.

(5) A nyilvántartó könyv és sírbolt könyv a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 18. § (2)-(4) bekezdései szerinti adatokat tartalmazza.

4. § (1) A temetés időpontját (nap, óra) az eltemettető vagy a temetkezési szolgáltatást végző köteles a fenntartónak a temetés előtt legalább 24 órával bejelenteni.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett a fenntartó által megjelölt temetési helyre temettetheti.

(3) A ravatalozót a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni.

2. A temető fenntartásának rendje

5. § A fenntartó a temető fenntartása, üzemeltetése során:

a) gondoskodik a temető területén lévő utak, gyalogutak, kerítések, vízvételi hely fenntartásáról;

b) gondoskodik a temető területén lévő füves területek kezeléséről, a fák és örökzöld növények védelméről, ápolásáról;

c) gondoskodik a temető területén keletkező kommunális-, zöld-, és veszélyes hulladék gyűjtéséről, elhelyezéséről és rendszeres elszállításáról;

d) biztosítja a ravatalozó, a technikai berendezések karbantartását, takarítását;

e) biztosítja az eltemetés és urnaelhelyezés feltételeit;

f) gondoskodik a jogszabályokban előírt nyilvántartások pontos, naprakész vezetéséről.

3. A temető használatának rendje

6. § (1) A temető nyitva tartása nem korlátozott.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(3) Járművel behajtani, közlekedni csak a fenntartó engedélyével szabad, kivéve a halottszállító járművet, amely a ravatalozóig, indokolt esetben a sírhelyig közlekedhet.

(4) Kutyával – kivéve a vakvezető-, vagy szolgálati kutyát – vagy más állattal a temető területére bemenni nem szabad.

(5) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek testi épségéért és a gyermek által esetlegesen okozott károkért a felügyeletével megbízott személy felelős.

7. § (1) A temető területén a tűzgyújtás, az avar, az elszáradt virágmaradvány elégetése tilos. A kegyeleti céllal történő gyertya- és mécsesgyújtásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni úgy, hogy tűz ne keletkezzen. A tűzkár okozója polgári és büntetőjogi felelősséggel tartozik.

(2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a bokrokat, a növényzetet, az épületet, általában bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni vagy eltávolítani tilos.

(3) A vízvételi helyről csak a temetési helyek gondozásához használható a víz.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozók (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

(5) A temető területére csak kész síremlék, valamint a sírbolt vagy sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyag vihető be. Az anyag tárolási helyét a fenntartó jelöli ki. Építési vagy bontási munkát megkezdeni csak a fenntartó hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani, melyért az eltemettető felelősséggel tartozik.

4. A sírgondozás szabályai

8. § (1) A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket (sírkeretet) 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításáról az eltemettető köteles gondoskodni.

(2) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak, növények a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult kötelezhető a szabálytalanul elhelyezett tárgyak, növények eltávolítására. A felszólítás eredménytelensége esetén a fenntartó jogosult a sírhely méreteit meghaladó növényi részek eltávolítására.

(4) A sírhelyek gondozásából keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos. Az elszáradt koszorút és virágot vagy szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni, az elhervadt koszorúk is csak itt bonthatók szét.

(5) A sírhely gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata, ennek keretében köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

9. § (1) Tilos

a) a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok, egyéb eszközök tárolása,

b) temetési helyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(2) A temetési helyek gondozása során biztosítani kell, hogy a tevékenység mások kegyeleti érzéseit ne sértse, mások sírgondozási tevékenységét, az utakon való közlekedést ne akadályozza, búcsúztatás alatt a szertartást ne zavarja.

(3) A sírok gondozását körültekintően, kellő gondossággal szabad végezni oly módon, hogy azzal a szomszédos sírhelyeket ne rongálják, és ne szennyezzék be.

(4) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításáért a fenntartó felelősséggel nem tartozik.

5. A sírhelyek kialakításának szabályai

10. § (1) Koporsós temetés esetén a sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen.

(2) A koporsós temetkezés céljára használt sírhelyek általában alkalmazandó méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,1m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter,

b) kettős sírhely: hossza 2,1m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter,

c) gyermeksírhely: hossza 1,3 m, szélessége 0,60 m, mélysége legalább 2 méter,

d) díszsírhely: hossza 2,5 m, szélessége 1 m, mélysége legalább 2 méter.

(3) A sírok egymástól lévő távolsága általában 60 cm, gyermek sír esetén 30 cm. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó tetejének a föld felszínétől általában legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

(4) A sorok közötti távolságnak általában 0,6-1,0 m-nek kell lennie.

(5) Urna földbetemetése esetén az urnasírhely mérete általában 80 x 60 cm, mélysége legalább 1 méter.

(6) Ezen §-ban meghatározott létesítési paraméterek a rendelet hatályba lépésekor már meglévő sírhelyek vonatkozásában teljesítettnek tekintendőek.

11. § (1) A sírboltot vízbehatolás és földnyomás ellen ki kell alakítani.

(2) A sírbolt vagy síremlék fenntartásáról a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

(3) Ha a sírbolt vagy síremlék károsodásától lehet tartani, továbbá annak állapota a személy- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztetheti, a fenntartó felszólíthatja a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról.

(4) Amennyiben a felszólítás eredménytelen, a fenntartó a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére gondoskodhat a sírbolt, síremlék eltávolításáról, a veszélyeztető állapot megszüntetéséről.

(5) A sírhely feletti használati jog megállapítása és az elhunyt adatainak nyilvántartásba vétele céljából az urnát személyesen – temetési szertartás és temetkezési vállalkozó közreműködése nélkül – a sírba helyező hozzátartozó köteles az urna elhelyezését a fenntartónak haladéktalanul bejelenteni.

12. § (1) A síremléket szilárd alapra kell elhelyezni. A síremlék létesítését a fenntartónak haladéktalanul be kell jelenteni.

(2) Síremléket előregyártott elemből is lehet létesíteni. Amennyiben a síremlék, sírszegély, fed lap elkészítésére a helyszínen kerül sor, az eltemettető köteles gondoskodni a terület eredeti állapotába történő visszaállításáról.

(3) A síremléken minden esetben fel kell tüntetni az elhunyt nevét, születésének és halálának évszámát.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sír jelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos. A felállított síremlék eltávolítását a fenntartónak haladéktalanul be kell jelenteni.

(5) Sírbolt csak a fenntartó hozzájárulásával építhető.

(6) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a rendelkezői minőségét a nyilvántartásba bejegyeztette.

6. Díszsírhelyek

13. § (1) Nagycsécs Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a település érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart.

(3) A díszsírhelyre – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával és költségeinek viselésével – az elhunyt özvegye is rátemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhaltak hozzátartozói, ilyenek hiányában a fenntartó köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

7. Díjak megállapítása

14. § A fenntartó a temetési helyek megváltása vagy újra váltása, a temetőfenntartáshoz kapcsolódó hozzájárulás, illetve a fenntartó létesítményeinek vagy a fenntartó által biztosított szolgáltatások igénybevétele címén díjat nem alkalmaz.

8. Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.