Nagycsécs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023.évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 01

Nagycsécs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023.évi költségvetéséről

2023.03.01.

Nagycsécs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Nagycsécs Község Önkormányzatára és a Nagycsécsi Micimackó Óvodára.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének:

bevételi főösszegét: 138 573 805 forintban

kiadási főösszegét: 138 573 805 forintban

állapítja meg.

Az Önkormányzat bevételei

3. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti, illetve működési és felhalmozási cél szerinti részletezését a rendelet 1. melléklet szerinti részletezettségben állapítja meg.

Az Önkormányzat kiadásai

4. § (1) Az Önkormányzat eredeti működési, fenntartási kiadási előirányzatait a Képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

a) Működési kiadások előirányzata összesen: 109 152 692 Ft

b) Ebből:

ba) személyi jellegű kiadások: 51 413 259 Ft

bb) munkaadót terhelő járulékok: 4 947 384 Ft

bc) dologi és egyéb folyó kiadások: 35 415 049 Ft

bd) ellátottak pénzbeli juttatásai: 2 000 000 Ft

be) egyéb működési célú kiadások: 1 050 000 Ft

bf) egyéb felhalmozási kiadások: 14 327 000 Ft

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat eredeti működési és felhalmozási kiadásait kiemelt előirányzatonkénti és címenkénti bontását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

5. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetési eredeti kiadási előirányzatai dologi kiadásainak kormányzati funkciónkénti felosztását a rendelet 8. melléklete állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat eredeti kiadási előirányzatainak címenkénti és kormányzati funkciónkénti felosztását - ezen belül a személyi jellegű kiadások, munkaadót terhelő járulékok, dologi jellegű kiadások, szociális juttatások, működési célú pénzeszköz átadások, fejlesztési és felújítási kiadások szerinti bontásban - a rendelet 3. melléklete szerinti részletezettségben hagyja jóvá.

(3) Az Önkormányzat eredeti személyi juttatások és munkaadót terhelő járulékok kormányzati funkciónkénti részletezését a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

6. § Az Önkormányzat eredeti, felhalmozási kiadásait feladatonként és célonként a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

7. § A Képviselő-testület a 2023. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási – likviditási - ütemtervét a rendelet 6. és 7. melléklete szerint állapítja meg.

A költségvetés tartalék előirányzata

8. § (1) Az 5. § (2) bekezdése szerint jóváhagyott kiadási előirányzatokból:

a) Az Önkormányzat tartaléka: 0 Ft

b) Ebből:

ba) Általános tartalék: 0 Ft

bb) Céltartalék: 0 Ft

(2) Az általános tartalék keretösszegéből a Képviselő-testület év közben a nem várt események miatt felmerülő kiadások fedezetére az általános tartalék keretösszegét megváltoztathatja, illetve arra költségvetési előirányzatot csoportosíthat át.

A költségvetési létszámkeret

9. § (1) A Képviselő-testület önkormányzati feladatok ellátására jóváhagyott létszámkeretét 20 fő állományi létszámban állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat részére megállapított létszámkeretet a Képviselő-testület az alábbiak szerint határozza meg:

a) Város és községgazdálkodási M.N.S. szolgáltatások: 16 fő munka törvénykönyve hatálya alá tartozó közmunkaprogram keretében foglalkoztatott munkavállaló

b) Zöldterület kezelés: 1 fő (8 órás) munka törvénykönyv szerinti alkalmazott

c) Közművelődési referens: 1 fő (8 órás) közalkalmazott

d) Falugondnoki szolgálat: 1 fő (8 órás) közalkalmazott

e) Védőnői szolgálat: 1 fő (8 órás) közalkalmazott

(3) Az Önkormányzat éves létszám-előirányzatát – a rendelet 3. melléklete szerint hagyja jóvá.

A Nagycsécsi Micimackó Óvoda 2023. évi költségvetése A költségvetés bevételei és kiadásai

10. § A Képviselő-testület a Nagycsécsi Micimackó Óvoda 2023. évi költségvetésének:

a) bevételi főösszegét: 29 421 113 forintban

b) kiadási főösszegét: 29 421 113 forintban

állapítja meg.

A Nagycsécsi Micimackó Óvoda bevételei

11. § A Képviselő-testület a Nagycsécsi Micimackó Óvoda 2023. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti, illetve működési és felhalmozási cél szerinti részletezését a rendelet 9. melléklet szerinti részletezettségben állapítja meg.

A Nagycsécsi Micimackó Óvoda kiadásai

12. § (1) A Nagycsécsi Micimackó Óvoda eredeti működési, fenntartási kiadási előirányzatait a Képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

a) Működési kiadások előirányzata összesen: 29 421 113 Ft

b) Ebből:

ba) személyi jellegű kiadások: 24 704 414 Ft

bb) munkaadót terhelő járulékok: 3 195 239 Ft

bc) dologi jellegű kiadások: 1 521 113 Ft

(2) A Képviselő-testület a Nagycsécsi Micimackó Óvoda eredeti működési és felhalmozási kiadásait kiemelt előirányzatonkénti és címenkénti bontásban, valamint a kiadási főösszegek szakfeladatonkénti összesítését a rendelet 10. melléklete tartalmazza.

13. § A Képviselő-testület a 2023. évben a Nagycsécsi Micimackó Óvodában várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási – likviditási - ütemtervét a rendelet 12. és 13. melléklete szerint állapítja meg.

A költségvetési létszámkeret

14. § (1) A Képviselő-testület a Nagycsécsi Micimackó Óvoda létszámkeretét 5 fő – 3 fő óvónő és 2 fő dajka – állományi létszámban állapítja meg.

(2) A Nagycsécsi Micimackó Óvoda éves létszám-előirányzatát a rendelet 11. melléklete szerint hagyja jóvá.

A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

15. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetés egyensúlyának fenntartása érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Működőképességet veszélyeztető helyzet esetében kiegészítő támogatás igényléséről külön képviselő-testületi döntés alapján a polgármester gondoskodik.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

Az előirányzatok módosítása

16. § (1) Az Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben módosíthatók, illetve megváltoztathatók.

(2) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzatokon belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A Képviselő-testület a (2) és (3) bekezdése szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéséről az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig dönt, és december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően a polgármester haladéktalanul a Képviselő-testület elé terjeszti a költségvetési rendelet módosítását.

(5) Amennyiben az Önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(6) A költségvetési rendelet módosítása kizárólagosan a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(7) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősségre vonást von maga után.

A gazdálkodás szabályai

17. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladati ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben önállóan rendelkeznek.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozási hiányosságokért a mindenkori intézményvezetőt terheli a felelősség.

(4) A közös önkormányzati hivatal, valamint a költségvetési szerv az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában köteles naprakész nyilvántartást vezetni.

(5) A Képviselő-testület felhatalmazza a költségvetési intézményeit a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

18. § (1) Az önállóan gazdálkodó intézmény éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül az intézmény vezetője a felelős.

(2) Az önállóan gazdálkodó intézmény éves költségvetését a megállapított állami, önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni és végrehajtani, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, a kötelező feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) Az önkormányzati intézményeknél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok - amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be - nem teljesíthetők.

(4) Az önkormányzati intézmények számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) Az Önkormányzat intézményei kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázati támogatással megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

19. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatják.

(2) A polgármester az Önkormányzat költségvetési elszámolási számláján lévő szabad pénzeszközöket - a központi költségvetésből származó hozzájárulások és támogatások kivételével - a számlavezető pénzintézetnél lekötött betétként, illetve kamatozó értékpapír befektetésként elhelyezheti.

(3) A polgármester a pénzlekötéssel kapcsolatos intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad a Képviselő-testület részére.

(4) A polgármester a Képviselő-testület előzetes jóváhagyása és döntése nélkül 500.000 Ft értékhatárig kötelezettséget vállalhat azzal a feltétellel, hogy a kötelezettségvállalásról a soron következő ülésen a Képviselő-testületet tájékoztatni kell.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

20. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek belső ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat gondoskodik a belső ellenőrzés kialakításáról. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

21. § Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.