Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 21/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

Oszlár település Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13.§ (1) bekezdése 8. pontjában biztosított jogkörében eljárva – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Sztv.) 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a szociális igazgatás és szociális ellátás átfogó szabályozására  az ellátási formák meghatározására, a jogosultság feltételeinek megállapítására, a szociális ellátás finanszírozásának elveire, intézményrendszerére és az ellátások felhasználásnak ellenőrzésére vonatkozó a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/2011. (III.11.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítására az alábbiakat rendeli el:


1.§


A Rendelet 4. § (2) bekezdése az h. ponttal egészül ki:


  1. önkormányzati segély


2. §


A Rendelet 15. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) Ápolási díjat állapít meg az önkormányzat az Sztv. 43/B. alapján.


3.§

A Rendelet 16. § (1)-(4) bekezdése és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép:


Önkormányzati segély


(1) Az önkormányzat képviselő-testülete az Szt. 45. § alapján önkormányzati segélyt nyújt, , mely pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.


 (2) Az alkalmanként megállapított önkormányzat segély összege nem lehet kevesebb 3.000 Ft-nál és nem lehet magasabb 10.000 Ft-nál.


(3) A rendkívüli esetben megállapított önkormányzati segély összege alkalmanként nem lehet kevesebb, mint 5.000 Ft és nem lehet több mint 20.000 Ft.


(4) A pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön legmagasabb összege 100.000.-Ft.  A kamatmentes kölcsönt 10 hónap alatt egyenlő részletekben kell visszafizetni. A törlesztést a kifizetést követő hónapban kell megkezdeni. A törlesztő részletet minden hónap 15-ig kell befizetni.


4. §


A Rendelet 17. § (1)-(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) Egyszeri önkormányzati segélyben illetve pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsönben csak azt a személyt lehet részesíteni akinek családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,


 (2) Pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön kizárólag temetési költség fedezésére nyújtható.


(3) Ugyanaz a személy a képviselő-testület döntése alapján - rászorultsága szerint, egy naptári éven belül kettő alkalommal - részesülhet alkalmankénti önkormányzati segélyben.


5. §


A Rendelet 18. § (1)-(2) bekezdései és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép:


Önkormányzati segély rendkívüli esetben


(1) A polgármester - ha a kérelmező időszakosan létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került (elemi kár, baleset, betegség, stb.), és azonnali segítségre van szüksége a rendkívüli esetre tekintettel önkormányzati segélyt nyújthat.


(2) A segély jogosultsági feltételei megegyeznek az alkalmanként adható önkormányzati segély feltételeivel, kivéve a jövedelmi helyzet vizsgálatát.


6.§


A Rendelet 19. § (1)-(2) bekezdései és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép:



Az önkormányzati segélyre vonatkozó különös eljárási szabályok


(1) Az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja jövedelemigazolását, illetve a havi rendszeres jövedelemmel nem rendelkező és pályakezdő személyek esetében az erre vonatkozó nyilatkozatot.


(2) Amennyiben a rászorultsággal, illetve a nyújtott önkormányzati segély céljának megfelelő felhasználásával kapcsolatban kétség merül fel, a kérelmező köteles a hivatal által kezdeményezett környezettanulmány végrehajtásában közreműködni. Ha a közreműködést megtagadja, kérelme elutasítható.


7. §


A Rendelet 20. § (1)-(5) bekezdései és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép, valamint a R. 20. § a következő (6) bekezdéssel egészül ki:


Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély


  1. Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.


(2) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segélyre jogosult az eltemettető, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

a) családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át,

b) egyedül élő vagy egyedülálló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.


 (3) Az önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál, de nem haladhatja meg a 20.000.-Ft-ot. 


 (4) Az önkormányzati segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül kell előterjeszteni.


(5) Az önkormányzati segély iránti kérelemhez mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, a temetés költségeiről a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számlák eredeti példányát.


  1. Az (5) bekezdésben meghatározott számlákat a kérelmező részére vissza kell adni. A megállapított segély összegét - vagy a kérelem elutasításának tényét -, illetve a határozat számát az igazgatási ügyintéző a számlákra rávezeti.


  1. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 150.000.-Ft.


8. §


A Rendelet 26. § (1), (5)-(6) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:


  1. Az étkeztetést - amely legalább napi egyszeri meleg élelmezést jelent – Tiszapalkonya Községi Önkormányzat fenntartásában működő Tiszapalkonyai Napsugár Óvoda konyhán biztosítja házhoz szállítással falugondnoki szolgálat közreműködésével.


(5) Az étkeztetésért fizetendő intézményi térítési díjakat, valamint az igénylő jövedelmétől függő kedvezményeket külön rendelet állapítja meg.


(6) A térítési díjak befizetése tárgyhót követő hónap 5. napjáig az önkormányzat által kiállított számla ellenében készpénz átutalási megbízás befizetésével történik.



9. §


 A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


10. §

Záró rendelkezés


  1. E rendelet 2014. január 1. napján lép életbe.


(2) A Rendelet 13. § (1)-(2), (4)-(8) bekezdésében a „Hejőbába, Oszlár, Hejőkürt Községek Gyermekjóléti Szolgáltatások Társulása” szövegrész helyébe a „Tiszapalkonya, Oszlár, Hejőkürt Községi Önkormányzatok Gyermekjóléti Szolgálata” szöveg,


(3) Hatályát veszti a Rendelet:

a) 4. § (1) bekezdés f. pontja, g. pontja

b) 4. § (2) bekezdése d. pontja

c) 23. § és az azt megelőző alcím,

d) 24. §-a és az azt követő alcíme.


Oszlár, 2013. december 15.




Tóth Zoltán                                                                    dr. Sivák Anita jegyző távollétében

polgármester                                                                  Dr. Oravecz-Mihalik Tímea aljegyző


Kihirdetési záradék:


Ez a rendelet kihirdetésre került 2013. december 19. napján.




dr. Sivák Anita jegyző megbízásából

Dr. Oravecz-Mihalik Tímea aljegyző

Mellékletek