Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 14/2017. (VIII.18.) önkormányzati rendelete

az urnafal igénybevételének és használatának helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 08. 19

Oszlár Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében  eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


  1. §


Ezen rendelet hatálya Oszlár Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, a Ravatalozónál épült urnafalra, az ott végzett temetkezési és fenntartási tevékenységre terjed ki.

A Ravatalozó és urnafal pontos címe: Oszlár, Kossuth út, 140 hrsz.

2. §


(1) Az Önkormányzat gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelően a Ravatalozó és urnafal fenntartásáról.

(2) Az Önkormányzat által fenntartott urnafalban az Önkormányzat az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé teszi a halottak hamvainak elhelyezését.

3. §


(1) Az urnafal fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a jegyző ellenőrzi.

(2) A jegyző az (1) bekezdésben meghatározott jogkörében:

a.) felhív a jogszabályokban és jelen rendeletben foglalt rendelkezések betartására,

Értelmező rendelkezések

4. §


E rendelet alkalmazásában:

 temetési hely: a Ravatalozónál létesített urnafalban lévő urnafülke (kolumbárium), mely hamvakat tartalmazó urnák elhelyezésére szolgál.

Temetési hely

5. §


(1) A temetési helyek szimpla méretezésűek.

(2) Az urnafalban összesen 16 db  szimpla (egyes) urnafülke került kialakításra.

Temetési helyek azonosítása

6. §


  1. Az urnafalban kialakított temetkezési helyekre elhamvasztott halott maradványait urnában lehet elhelyezni.

7. §


 (1) A temetési helyeket fentről lefelé haladva soronként számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.

(2) Az urnafülke légmentes lezárása egyedileg előállított fedlappal történhet.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja gondoskodik az urnafülke egyedi díszítéséről, az abban elhelyezett személy adatainak feltüntetéséről.

(4) Az urnafülke táblán fel kell tüntetni az elhunytról a legfontosabb információkat: az elhunyt nevét, születésének és elhalálozásának évét.

Urnafülkébe történő temetés, az urna kiadásának szabályai

8. §


Az elhaltak hamvait – a temetés ideje szerinti sorrendben – a soron következő urnafülkébe kell elhelyezni.

9. §


(1) Az eltemettető, vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát - az átvétel egyidejű igazolása mellett - ki kell adni és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

(2) Az urnafalban korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról a Ravatalozó üzemeltetője gondoskodik.

(3) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszerezni. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685. §-ának b) pontja szerinti sorrendben az elhalt közelebb álló hozzátartozójától kell beszereznie.

Az urnafal fenntartása, üzemeltetése

10. §


 (1) Az Önkormányzat feladata az urnafal rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, valamint a zöldfelületek karbantartása, szükség szerint felújítása és gondozása.

(2) Az Önkormányzat biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően az urnafülke kiadását.

 (3) Az urnafülke egyszeri megváltási (és újraváltási) díját az Önkormányzat részére kell megfizetni.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama, díj

11. §


(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért az elhunyt hozzátartójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét e rendelet 1. sz. függeléke tartalmazza.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újra váltáskor az urnafülke felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjat minden esetben az urnaelhelyezést megelőzően kell megfizetni.

12. §


(1) Temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(2) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározása, síremlék állítására és mindezek gondozására terjed ki.

 (3) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

13. §


(1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(3) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

14. §


A temetési helyek rendelkezési jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a temetési helyet újra megváltó hozzátartozó rendelkezési jogot szerez.

15. §


(1) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár.

(2) Ha valamely urnafülke használati ideje lejár, az Önkormányzat hirdetményben köteles a hozzátartozók figyelmét a lejárat előtt legalább 6 hónappal erre felhívni. A hirdetményt ilyen esetben az urnafülkét tartalmazó építmény jól látható helyén kell 6 hónap időtartamra kifüggeszteni.

(3) Ha az urnafülke használati idejét a hozzátartozók nem hosszabbítják meg, az Önkormányzat a használati idő lejárta után azt kiürítheti és az urnát (urnákat) közös sírba temetheti vagy közös fülkébe helyezheti.

16. §


(1) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült urna új temetési helyre történő áthelyezésével is megszűnik.

(2) A temettető kívánságára történő urnaáthelyezés vagy urnakiadás folytán megürült urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

Az urnafalon végzendő munkák

17. §


(1) Az urnafülkén végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő gondozást, koszorú, virág és gyertya elhelyezését – a Ravatalozó üzemeltetőjének előzetesen be kell jelenteni.

(2) Az üzletszerű tevékenység során a vállalkozó köteles betartani az e rendeletben meghatározott feltételeket.

(3) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

Temetési helyek használatába vételével, használatával kapcsolatos szabályok

18. §


(1) A síremlék és tartozékai tervét a Ravatalozó üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni, elhelyezni csak a hozzájárulásával lehet.

(2) Koszorút, virágot elhelyezni, illetve gyertyát gyújtani csak a kijelölt helyen lehet.

(3) Tilos a kolumbárium fülkék előrészén olyan virágtartót, feliratot vagy díszítést elhelyezni, amely a közízlést és a közerkölcsöt sérti.

19. §


(1) Az urnafalnál keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre szabad tenni.

(2) Gyertyagyújtásnál és annak égésénél ügyelni kell arra, hogy tűzveszély ne keletkezzék.

(3) Az urnafalnál elhelyezett tárgyak (koszorúk, virágok, stb.) tekintetében őrzési, illetve kártérítési felelősség sem az önkormányzatot, sem a Ravatalozó üzemeltetőjét nem terheli.

Nyilvántartás vezetése

20. §


(1) A kegyeleti jogok gyakorlása céljából az Önkormányzat nyilvántartó könyvet vezet, melybe minden urnaelhelyezést időrend szerint be kell jegyezni.

(2) Nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, az elhalálozás időpontja, a temetési hely száma, valamint az eltemető neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

Adatszolgáltatás a nyilvántartásból

21. § (1) A nyilvántartó könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkező jogosult személy tekinthet be.

(2) Az Önkormányzat a nyilvántartó könyv adatai alapján felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

(3) Az Önkormányzat köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe bejegyzett személyes adatok biztonságáról.

(4) A nyilvántartó könyveket az urnafal fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően át kell adni a területileg illetékes levéltárnak

Záró rendelkezések

22. § (1) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Tóth Zoltán                                                               Dr. Sivák Anita jegyző távollétében

polgármester                                                             dr. Oravecz-Mihalik Tímea aljegyző



Záradék:


Ez a rendelet 2017. augusztus 18. napján lett kihirdetve.


Dr. Sivák Anita jegyző megbízásából

Dr. Oravecz-Mihalik Tímea aljegyző

Mellékletek