Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 15/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 3/2015.(II.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2018. 12. 31

Oszlár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye a 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló többszörösen módosított 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1.§ (2) bekezdése, 10.§ (1) bekezdése, 26. §-a, 32.§ (1) bekezdés b) pontja, 33. § (7) bekezdés, 45.§ (1) bekezdés, 48.§ (4) bekezdés, 132.§ (4) bekezdés a), d), g) pontjában biztosított jogkörében eljárva, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 3/2015. (II.16.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 5.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(7) Támogatási formánként a jogosultság megállapíthatósága érdekében az előzőekben írtakon túl a kérelmezőnek csatolnia kell a szükséges orvosi igazolást, receptet, közüzemi számlát, temetési számlát, munkaügyi központ igazolását.”


  1. § A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Települési támogatásként lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó támogatás nyújtható az Oszláron állandó lakóhellyel rendelkező lakos részére az általa lakott lakás, vagy nem lakás céljára  szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez való hozzájárulásként, ha”


  1. § A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A települési támogatás elsősorban a villanyáram fogyasztás díjához, amennyiben a támogatási összegnél kisebb a havi fogyasztás kiegészítésként a vízfogyasztás díjához nyújt támogatást. ”


4. § A Rendelet 11. § (4)-(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(4) A lakhatási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától minden év december 31-éig lehet megállapítani. A 11. § (7) bekezdés b. pontja szerinti megszűnés esetén újabb kérelmet csak az esedékes adótartozás kiegyenlítését követő második hónap első napjától lehet benyújtani.


A kérelemhez mellékelni kell a háztartás villanyáram (kiegészítés esetén ivóvíz) költségét igazoló, a kérelem benyújtását megelőző, egy hónapnál nem régebbi számlákat, bizonylatokat, valamint a lakás használatának jogcímét alátámasztó iratot, így különösen tulajdoni lapot, bérleti szerződést, lízing szerződést, használati szerződést, lakáshasználatot megállapító jogerős bírósági határozatot.


(5) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás, csak a kérelmező állandó lakóhelyeként bejelentett lakott lakásra és ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


(6) A települési támogatás természetbeni szociális ellátás formájában nyújható. A természetben nyújtott támogatás fizetéséhez a támogatást a közüzemi szolgáltató szervhez kell havonta befizetni. „


5. § A Rendelet 11. § (7) a)-b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„a) ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott a változás hónapját követő hónap első napjától.


b) ha Oszlár Község Önkormányzati Adóhatóság adatszolgáltatása alapján tárgyév március 31-én vagy tárgyév szeptember 30-án önkormányzati adóhatóság felé fennálló adótartozása van április 1. vagy október 1. napjától.”


6. § A Rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb 5.000.-Ft-nál.”


7. § A Rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„ (2) A temetési támogatás összege 40.000.-Ft.”


8. § A Rendelet 13/B. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben, jövedelmi helyzetre tekintet nélkül egyszeri év végi pénzbeli támogatásban részesíti az Oszlár településen állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen Oszláron élő ingatlantulajdonosokat vagy szívességi lakáshasználókat. Támogatás megállapítása ingatlanonként történik és csak lakott ingatlanra állapítható meg. A képviselő-testület az egyedi kérelmek benyújtásáról, egyedi határozatok meghozatalától eltekint, a juttatás a népesség-nyilvántartás adatai alapján összeállított lista alapján történik.”


9. § A Rendelet az alább 6/D alcímmel egészül ki:

„6/D. 90. életévét betöltött személy támogatása”

10. § A Rendelet az alábbi 13/D. §-al egészül ki:

„13/D § (1) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben egyszeri pénzbeli támogatást nyújt az Oszlár településen legalább 10 éve állandó lakóhellyel rendelkező tárgyévben a 90. életévét betöltött lakosnak 90. születésnapja alkalmából.


(2) A támogatás kifizetése külön kérelem nélkül a népesség-nyilvántartás adatai alapján hivatalból egyedi határozat alapján történik.


(3) A támogatás megállapításáról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


(4) A képviselő-testület annak a 90. életévét betöltött személynek évente l0.000.-Ft értékű természetbeni támogatást nyújt, aki

a) oszlári lakos legalább  10 éve,

b) a jelenlegi lakóhelyét megelőzően legalább 10 évig oszlári lakos volt.


A képviselő-testület egyedi kérelem benyújtásától, egyedi határozat meghozatalától eltekint.”


  1. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2019. január 1. napján lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.

(2) A 8.§, 9.§, 10. § 2018. december 1. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(3) Hatályát veszti a Rendelet 11. § (1) a)-b) pontja, 13/A. § és az azt megelőző alcím.





            Tóth Zoltán                                                  dr. Oravecz-Mihalik Tímea

            polgármester                                                            aljegyző




Záradék:


Ez a rendelet 2018. november 30. napján lett kihirdetve.




Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

aljegyző