Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 1/2019. (I.17.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról

Hatályos: 2020. 11. 30- 2021. 09. 14

Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 1/2019. (I.17.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról1

2020.11.30.

Oszlár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésben, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Oszlár közigazgatási területén érvényes lakó- illetve tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen Oszláron lakó, az Szt. 3. § (1) bekezdés a) – d) pontjaiban és az Szt. 3. § (3) bekezdésében megjelölt személyekre.

(2) A rendelet hatálya – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 7. § (1) bekezdésében megjelölt ellátások vonatkozásában az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény rendelkezései szerint jogszerűen Magyarországon tartózkodó állampolgáraira is kiterjed.

2. § A rendelet tárgyi hatálya az Szt., a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet(a továbbiakban Korm.r.) által nem szabályozott kérdésekre terjed ki.

2. Az ellátások megállapításának általános szabályai

3. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásként nyújtott települési támogatás megállapításakor – ha az Szt. vagy e rendelet másként nem rendelkezik – az egy háztartásban élő személyek szociális helyzetét egységben kell vizsgálni. A támogatásokat úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a kérelmező létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.

4. § Nem állapítható meg támogatás, ha a kérelmező, vagy a jogosultság szempontjából beszámítandó bármely családtagja az igénylés benyújtásának időpontjáig nem vette igénybe, vagy az igénybevételi eljárást nem indította el azokra a társadalombiztosítási, vagy rendszeres pénzellátásokra, melyekre szerzett, vagy származtatott joga fennáll.

5. § (1) Az ellátásra irányuló kérelmet Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal Oszlári Kirendeltségénél az e célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelemben fel kell tüntetni - amennyiben az adott támogatási forma előírja – a kérelmező háztartásában, vagy családjában élő személyek lakcímen tartózkodási jogcímét, a rokonsági fokot, a támogatás elbírálásához szükséges további adatot, igazolást, valamint a támogatás igénylésének indoklását.

(3) A kérelemre indult eljáráshoz minden kérelem esetén külön szükséges igazolni a személyazonosító adatokat, családi viszonyokat, az eltartottak számát, a tartásra kötelezettek adatait, és a jövedelmi helyzetet. A jövedelemmel nem rendelkezőknek büntetőjogi felelősségük tudatában kell e tényről nyilatkozniuk.

(4) A támogatási kérelemhez szükséges jövedelem számításnál e rendeletet és az Szt. előírásait kell alkalmazni.

(5) Vállalkozó kérelmező esetén az Szt. 10. § rendelkezéseit kell alkalmazni azzal, hogy jövedelmének igazolásához az adóbevallással már lezárt időszak tekintetében az illetékes adóhatóság igazolása szükséges.

(6) Amennyiben a jövedelemre vonatkozó nyilatkozatban foglaltak a Hivatal tudomása alapján vitathatók, alkalmazni kell a vélelmezett jövedelem számítására vonatkozó szabályokat.

(7) Támogatási formánként a jogosultság megállapíthatósága érdekében az előzőekben írtakon túl a kérelmezőnek csatolnia kell a szükséges közüzemi számlát, temetési számlát, munkaügyi központ igazolását.

6. § A támogatás iránti eljárást bárki kezdeményezheti, aki tudomást szerez a rászorultságról, illetve a támogatási eljárás hivatalból is kezdeményezhető.

7. § E rendeletben nem szabályozott eljárási rendelkezésekben, az ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jogok és kötelezettsége megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre, és a jövedelemre az Szt. illetve az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § Jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítésére, e körben méltányosság gyakorlására az Szt. 17. §-ának rendelkezései az irányadók, de a visszafizetés nem mentesít az egyéb, így különösen a büntető, vagy szabálysértési felelősség alól.

II. Fejezet

Települési támogatások

3. A települési támogatások nyújtásának formái

9. § (1) A képviselő-testület az Szt. 45. § (1) és (2) bekezdésének rendelkezései alapján a következő települési támogatásokat nyújthatja:

a) lakhatási támogatás.

(2) A képviselő-testület az Szt. 45. § (3) és (4) bekezdései alapján rendkívüli települési támogatást nyújt.

4. Lakhatási támogatás

10. § (1) Települési támogatásként lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó támogatás nyújtható az Oszláron állandó lakóhellyel rendelkező lakos részére az általa lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez való hozzájárulásként, ha

a) a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 750 %-át,

b) egyszemélyes háztartásban a havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 900 %-át,

és a háztartás tagjainak Oszlár Község Önkormányzata Adóhatóságával szemben nincs fennálló, végrehajtható adótartozása.

(2) A települési támogatás a villanyáram-, ivóvíz-és a földgáz fogyasztás díjához nyújt támogatást a kérelmező által megjelölt bontásban és összegben.

(3) A támogatás egy hónapra jutó összege 7.000.-Ft. Amennyiben a közüzemi szolgáltatások együttes összege nem éri el havonta a 7.000.-Ft.-ot, a támogatási összeg a támogatott háztartás kérelem benyújtását megelőző hónap közüzemi számláinak 100.-Ft-ra kerekített összege. A támogatás megosztását a kérelemnyomtatványon kell feltüntetni.

(4) A lakhatási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától minden év december 31-éig lehet megállapítani. A 10. § (7) bekezdés b. pontja szerinti megszűnés esetén újabb kérelmet csak az esedékes adótartozás kiegyenlítését követő második hónap első napjától lehet benyújtani.

A kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazolást, háztartás villanyáram (kiegészítés esetén ivóvíz) költségét igazoló, a kérelem benyújtását megelőző, egy hónapnál nem régebbi számlákat, bizonylatokat, valamint a lakás használatának jogcímét alátámasztó iratot, bérleti szerződést, lízing szerződést, használati szerződést, lakáshasználatot megállapító jogerős bírósági határozatot.
(5)A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás, csak a kérelmező állandó lakóhelyeként bejelentett lakott lakásra és ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
(6)A települési támogatás természetbeni szociális ellátás formájában nyújható. A természetben nyújtott támogatás fizetéséhez a támogatást a közüzemi szolgáltató szervhez kell havonta befizetni.
(7)A lakhatási támogatást, és annak folyósítását meg kell szüntetni:
a)ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott a változás hónapját követő hónap első napjától.
b)ha a háztartás tagjainak Oszlár Község Önkormányzata Adóhatósága adatszolgáltatása alapján tárgyév március 31-én vagy tárgyév szeptember 30-án önkormányzati adóhatóság felé fennálló adótartozása van április 1. vagy október 1. napjától.
(8)Kérelmező a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Hivatalt.
(9)Hatályon kívül helyezte a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 1/2019. (I.17.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 17/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2019.június 29-től.
(10)Hatályon kívül helyezte a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 1/2019. (I.17.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 17/2019. (VI.28.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése. Hatálytalan: 2019.június 29-től.
(11)A lakhatási támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

1. Fejezet

5. Rendkívüli települési támogatások

11. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, aki önmaga, vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul és a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 800 %-át.

(2) A rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb 5.000.-Ft-nál.

(3) Rendkívüli települési támogatás egy háztartásban élőknek, illetve egyedül élő kérelmező esetén egy személynek évente legfeljebb három alkalommal adható. Nem nyújtható támogatás akkor, ha a háztartás tagjainak Oszlár Község Önkormányzata Adóhatóságával szemben fennálló, végrehajtható adótartozása van. A támogatás indokolt esetben természetben is nyújtható.

6. Temetési támogatás

12. § (1) A temetési költségekre tekintettel települési temetési támogatásra jogosult az a személy, akinek a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, függetlenül attól, hogy a meghalt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt-e vagy sem és a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 800 %-át.

(2) A temetési támogatás összege 40.000.-Ft.

(3) A kérelemhez csatolni kell az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát, és 30 napnál nem régebben kiállított temetési számlát, jövedelemigazolást.

(4) A temetési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

7. Év végi támogatások

13. § (1) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben idősek napja alkalmából egyszeri pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíti az Oszlár településen állandó lakóhellyel rendelkező a népesség-nyilvántartás adatai alapján 60 év feletti lakosokat.

(2) A képviselő-testület az egyedi kérelmek benyújtásától, egyedi határozatok meghozatalától csak abban az esetben tekint el, ha az érintett személy olyan háztartás tagja, mely lakhatási támogatásban részesül.

(3) Azon személy, aki az (2) bekezdésben meghatározott feltételnek nem felel meg, akkor jogosult támogatásra, ha a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 750 %-át. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolást. Az idősek napja alkalmából adható támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(4) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben, mikulás nap alkalmából természetbeni támogatásban részesíti az Oszlár településen állandó lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező 0-14 év közötti gyermekeket. A képviselő-testület az egyedi kérelmek benyújtásáról, egyedi határozatok meghozatalától eltekint, a juttatás a népesség-nyilvántartás adatai alapján összeállított lista alapján történik.

(5) A képviselő-testület hivatalból a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben, egyszeri év végi pénzbeli támogatásban részesíti az Oszlár településen állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen Oszláron élő ingatlantulajdonosokat vagy szívességi lakáshasználókat. Támogatás megállapítása ingatlanonként történik és csak lakott ingatlanra állapítható meg. A képviselő-testület az egyedi kérelmek benyújtásáról, egyedi határozatok meghozatalától csak abban az esetben tekint el, ha az érintett személy olyan háztartás tagja, mely lakhatási támogatásban részesül.

(6) Azon személy, aki az (5) bekezdésben meghatározott feltételnek nem felel meg, akkor jogosult támogatásra, ha a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 750 %-át vagy egyszemélyes háztartás esetén a havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 900 %-át. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolás. Az év végi egyszeri támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

8. Beiskolázási támogatás

14. § (1) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben jövedelmi helyzetre tekintet nélkül a tanév kezdetekor beiskolázási támogatást nyújt az Oszlár településen állandó lakóhellyel rendelkező

a) általános iskolában,

b) nappali oktatás rendje szerint középiskolában tanulmányait folytató tanulóknak.

c) nappali oktatás rendje szerinti felsőfokú képzésben tanulmányait folytató tanulóknak.

(2) A támogatás feltétele az oktatási intézmény által az adott tanévre kiadott iskolalátogatási igazolás.

9. 90. életévét betöltött személy támogatása

15. § (1) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben egyszeri pénzbeli támogatást nyújt az Oszlár településen legalább 10 éve állandó lakóhellyel rendelkező tárgyévben a 90. életévét betöltött lakosnak 90. születésnapja alkalmából.

(2) A támogatás kifizetése külön kérelem nélkül a népesség-nyilvántartás adatai alapján hivatalból egyedi határozat alapján történik.

(3) A támogatás megállapításáról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(4) A képviselő-testület 90. születésnapja alkalmából annak a 90. életévét betöltött személynek évente l0.000.-Ft értékű természetbeni támogatást nyújt, aki

a) oszlári lakos legalább 10 éve

b) a jelenlegi lakóhelyét megelőzően legalább 10 évig oszlári lakos volt.

A képviselő-testület egyedi kérelem benyújtásától, egyedi határozat meghozatalától eltekint.

9/A. Születési támogatás

15/A § (1) A képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékű születési támogatást állapít meg az Oszláron élő édesanyának gyermeke születésekor.
(2)A támogatás iránti kérelem a születést követő 60 napon belül nyújtható be. A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.
(3)A támogatás megállapításáról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.
IV. Fejezet

10. Köztemetés

16. § (11) A köztemetéssel kapcsolatban az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

V. Fejezet

11. Szociális szolgáltatások

17. § (1) A képviselő-testület a (2) bekezdésben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátási formákat biztosítja

(2) Szociális szolgáltatások:

Alapszolgáltatások:
a)étkeztetés,
b)falugondnoki szolgáltatás

12. Étkeztetés

18. § (1) Az étkeztetést - amely legalább napi egyszeri meleg élelmezést jelent – Tiszapalkonya Községi Önkormányzat fenntartásában működő Tiszapalkonyai Napsugár Óvoda konyhán biztosítja házhoz szállítással falugondnoki szolgálat közreműködésével.

(2)Az étkeztetés iránti kérelmet, valamint a szociális és egészségügyi rászorultságot igazoló jövedelemigazolást és orvosi igazolást Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal Oszlári Kirendeltségén kell benyújtani.
(3)Az étkeztetési ellátás igénybevételéről, valamint az ellátás megszüntetéséről a polgármester dönt.
1.Az étkeztetésért fizetendő intézményi térítési díjakat, valamint az igénylő jövedelmétől függő kedvezményeket külön rendelet állapítja meg.
(5)A térítési díjak befizetése tárgyhót követő hónap 5. napjáig az önkormányzat által kiállított számla ellenében készpénz átutalási megbízás befizetésével történik.
(6)Az étkeztetés alapszolgáltatás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorultak azok, akiknek a jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér háromszorosát.

13. Falugondnoki Szolgálat

19. § A Falugondnoki Szolgálatra vonatkozó szabályozást külön rendelet tartalmazza.

1. FEJEZET

14. Záró rendelkezések

20. § (1) E rendelet a kihirdetés követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 3/2015. (II.16.) önkormányzati rendelet.

1

Az önkormányzati rendeletet az Oszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 14.) önkormányzati rendelete 21. §-a hatályon kívül helyezte 2021. szeptember 15. napjával.