Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 2/2020. (I.31.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról-átvételéről

Hatályos: 2020. 02. 01

Oszlár Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ E rendelet alkalmazásában államháztartáson kívüli forrási az államháztartáson kívüli forrás: az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 3.§-ában fel nem sorolt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, vagy természetes személytől kapott pénzeszköz, ingó- és ingatlan vagyon.

2. § Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelynek terhére felhalmozási vagy működési célú támogatás adható. Támogatás csak olyan szervezetnek nyújtható, mely a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény alapján átláthatónak minősül.

3.§ (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról a képviselő-testület határozattal dönt és külön megállapodást, ingatlan esetén szerződést köt.

(2) A megállapodás tartalmazza:

a) a döntés számát,

b) a megállapodást kötő felek megnevezését, székhelyét, (címét), képviseletükben eljáró személyeket,

c) a forrás

ca) megnevezését, ingóság esetén becsült értékét,

cb) felhasználásának célját, feltételeit, határidejét,

cc) nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettség feltételeit,

d) a pénzügyi elszámolás módját és idejét.

  1. § Nem nyújtható támogatás annak, aki a korábban kapott támogatással határidőre nem számolt el, vagy nem a célnak megfelelően használta fel a támogatást.
  1. § Vissza kell fizetni azt a támogatást, melyet nem a támogatói döntésnek megfelelően használtak fel, illetve amely felhasználásáról a támogatott a támogatási szerződésben meghatározott időpontot követő 30 napon belül nem számol el.

6. § (1) A támogatásokról és a számadási kötelezettség teljesítéséről a Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal Oszlári Kirendeltségének megbízott dolgozója köteles nyilvántartást vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a támogatott nevét, címét, a támogatást nyújtó megnevezését, a támogatott képviselőjének nevét, a támogatás összegét és célját, az átutalás idejét, a támogatás célszerinti felhasználása elszámolásának határidejét, az elszámolás időpontját, valamint az elszámolás és bizonylat fellelhetőségét, a bizonylat számát.

(2) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján az önkormányzat költségvetéséből nyújtott nem normatív, céljellegű, működési és fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatokat a község www.oszlar.hu címen található honlapján közzé kell tenni.

(3) A közzétételt a támogatásról szóló döntés meghozatalát követő hatvan napon belül kell megtenni.

(4) A közzétételről a Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal Oszlári Kirendeltségének megbízott dolgozója köteles gondoskodni.

7.§ (1) Az államháztartáson kívüli forrás végleges átvételéről – az alapítványi forrás esetén is – a képviselő-testület dönt.

(2) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt kell beszerezni.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.

8.§ Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult és a folyamatban lévő ügyekben kell alkalmazni.

Tóth Zoltán                                                          Molnár Szilvia jegyző

            polgármester                                     távollétében és felhatalmazása alapján:

                                     


                                                                                     Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

                                                                                             aljegyző



Záradék:


Ez a rendelet 2020. január 31. napján lett kihirdetve.




Molnár Szilvia jegyző nevében és megbízásából:



Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

       aljegyző