Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 6/2020. (V.28.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2023. 07. 01

Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 6/2020. (V.28.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2023.07.01.

Oszlár Község Önkormányzatának képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Oszlár község lakosainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Oszlár Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az Önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Oszlár község minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, Oszlár közigazgatási területén élőkre.

1. Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai

4. §2 (1) Az önkormányzat adottságainak figyelembevételével megszervezi a közművelődési alapszolgáltatásokat, amelyek:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b)3

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

(2) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

5. § (1) Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:

a)4

b) a község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

h)5

3. A feladatellátáshoz szükséges forrás biztosításának módja

6. § (1) Az Önkormányzat

a) éves költségvetési rendeletében tervezi a közösségi szintér fenntartásához és a közművelődési alapszolgáltatások ellátásához szükséges forrásokat,

b) saját forrást biztosít a fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatokhoz,

c) a központi költségvetés alapján a közművelődési feladatainak ellátásához nyújtott támogatást a közművelődési feladatainak ellátására fordítja.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározottak mellett éves költségvetési rendeletében tervezi

a) a települési rendezvények megszervezésének és

b) a civil szervezetek támogatásának

fedezetét.

(3) A közművelődési intézményben nyújtott szolgáltatásokért fizetendő díjakat a képviselő-testület határozza meg.

(4) E rendelet 4-5. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.

(5) A közművelődési helyszínt a közösségek, egyesületek, szervezetek előzetes igénylés alapján használhatják kulturális-, közösségi programjaik lebonyolításához.

1. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

7. § (1) Az önkormányzat az e rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és kötelező feladatok ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. Az Önkormányzat közösségi színtért biztosít, továbbá szükség szerint közművelődési megállapodás alapján láthatja el.

(2) A képviselő-testület közösségi szintér színhelyéül a 3591. Oszlár, Petőfi út 11. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant jelöli ki.

(3) A közművelődési tevékenység ellátását segíti elő a (2) bekezdésben meghatározott közösségi színtéren túl önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik különösen

a) a helyben működő civil szervezetekkel,

b) az egyházakkal,

c) a közművelődési feladatokat ellátó országos, térségi vagy szomszéd településeken működő intézményekkel.

(5) A közösségi színtér, közművelődési intézmény használati szabályait az 1. függelék, a közösségi színtér nyitva tartását a 2. függelék tartalmazza.

(6) Az önkormányzat közművelődési feladatát szakképzettséggel rendelkező személlyel kötött szerződés útján látja el. A szerződés megkötésére a képviselő-testület jogosult.

5. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

8. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

Záró rendelkezések

9. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba

1

A bevezető az Oszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § az Oszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 15.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (1) bekezdés b) pontját az Oszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § a) pontját az Oszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § h) pontját az Oszlár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.