Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 6/2020. (V.28.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2020. 05. 29- 2022. 02. 15

Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 6/2020. (V.28.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2020.05.29.

Oszlár Község Önkormányzatának polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendelem el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Oszlár község lakosainak érdekeit szem előtt tartva meghatározza Oszlár Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

2. § Az Önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tartja, hogy Oszlár község minden lakosának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez.

3. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira, Oszlár közigazgatási területén élőkre.

1. Az önkormányzat közművelődési céljai és feladatai

4. § Az önkormányzat kiemelt közművelődési céljai:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település és a vonzáskörzete természeti, környezeti, kulturális, művészeti közösségi értékeinek közismertté tétele, és ennek érdekében találkozók, bemutatók, kiállítások rendezése, a kulturális turizmus és az idegenforgalom fejlesztése, támogatása,

c) a község közművelődési, kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek megismertetése és védelmének erősítése, hagyományőrző közösségek működésének segítése,

d) a helyi társadalom közösségei, személyiségei szerepének növelése,

e) az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása,

f) együttműködés a helyi civil szervezetekkel, alapítványokkal, egyesületekkel,

g) a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének biztosítása,

h) a civil közösségek együttműködésének ösztönzése,

i) a kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztése,

j) az ifjúság számára szabadtéri közösségi színtér kialakítása,

k) bekapcsolódás az országos, a regionális, a térségi idegenforgalmi hálózatokba.

5. § (1) Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatainak az alábbiakat tekinti:

a) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, igény estén nyelvtanfolyamok szervezése, az egyéni kulcskompetenciák fejlesztése a közösségi művelődés különböző formáin keresztül,

b) a község környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

d) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

g) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

h) az önkormányzat fenntartásában működő Könyvtári Információs és Közösségi hely Oszlár közművelődési tevékenységének támogatása.

3. A feladatellátáshoz szükséges forrás biztosításának módja

6. § (1) Az Önkormányzat

a) éves költségvetési rendeletében tervezi a közösségi szintér fenntartásához és a közművelődési alapszolgáltatások ellátásához szükséges forrásokat,

b) saját forrást biztosít a fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatokhoz,

c) a központi költségvetés alapján a közművelődési feladatainak ellátásához nyújtott támogatást a közművelődési feladatainak ellátására fordítja.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározottak mellett éves költségvetési rendeletében tervezi

a)a települési rendezvények megszervezésének és
b)a civil szervezetek támogatásának
fedezetét.
(3)A közművelődési intézményben nyújtott szolgáltatásokért fizetendő díjakat a képviselő-testület határozza meg.
(4)E rendelet 4-5. §-ában megjelölt feladatok ellátásának mértékét a képviselő-testület a mindenkori költségvetési lehetőségek ismeretében határozza meg.
(5)A közművelődési helyszínt a közösségek, egyesületek, szervezetek előzetes igénylés alapján használhatják kulturális-, közösségi programjaik lebonyolításához.

1. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

7. § (1) Az önkormányzat az e rendelet 4-5. §-ában foglalt célok és kötelező feladatok ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. Az Önkormányzat közösségi színtért biztosít, továbbá szükség szerint közművelődési megállapodás alapján láthatja el.

(2) A képviselő-testület közösségi szintér színhelyéül a 3591. Oszlár, Petőfi út 11. szám alatti, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant jelöli ki.

(3) A közművelődési tevékenység ellátását segíti elő a (2) bekezdésben meghatározott közösségi színtéren túl önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik különösen

a) a helyben működő civil szervezetekkel,

b) az egyházakkal,

c) a közművelődési feladatokat ellátó országos, térségi vagy szomszéd településeken működő intézményekkel.

(5) A közösségi színtér, közművelődési intézmény használati szabályait az 1. függelék, a közösségi színtér nyitva tartását a 2. függelék tartalmazza.

(6) Az önkormányzat közművelődési feladatát szakképzettséggel rendelkező személlyel kötött szerződés útján látja el. A szerződés megkötésére a képviselő-testület jogosult.

5. Közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

8. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

Záró rendelkezések

9. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba