Oszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2018. (III.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 14- 2021. 09. 15

Oszlár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2018. (III.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.09.14.

Oszlár Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2018. (III.23.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÁLTAL A POLGÁRMESTERRE ÁTRUHÁZOTT
HATÁSKÖRÖK JEGYZÉKE

1. Tárgyévi költségvetés rendelet alapján a képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát esetenként az 1.000.000.-Ft összeghatárt nem haladhatja meg a polgármesterre átruházza.

2. Az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 5/2013. (IV.22.) 10. § alapján az üzleti vagyon hasznosítására vonatkozó szerződés aláírása 17. § (5) bekezdés alapján

a. a hatáskörrel rendelkező szerv döntése alapján a vagyonhasznosítási jogügyletek megkötése

b. megkötni a nem intézményi használatban lévő bérleti szerződéseket

c. megköti – a képviselő-testület véleményének figyelembevételével – a biztosítási szerződéseket

3. A közterület használatáról szóló 4/2006. (II. 23.) önkormányzati rendelet 27/A § 9. bek. alapján a képviselő-testület az önkormányzati tulajdonban álló közterület filmforgatási célú használatával kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

4. A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 1/2019.(I.17.) önkormányzati rendelet:

a. 9. § (9) bekezdése alapján a lakhatási támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt,

b. 11 § (4) bekezdése alapján a temetési támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt,

c. 12. § (3) Az év végi egyszeri támogatás megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

d. 13. § (3) bekezdése alapján a születési támogatásról az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

e. 14. § A köztemetéssel kapcsolatban az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

5. A helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről szóló 11/2018 (IX.28.) önkormányzati rendelet 3. § (2) Az önkormányzat címerének használatát átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi.

6. Az önkormányzati közútkezelői feladatok ellátásáról szóló 9/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 3. §-a alapján: Oszlár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közutak tekintetében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény által meghatározott alábbi közútkezelői hatásköreit a polgármesterre ruházza át:

a. A közút lezárására vagy forgalmának korlátozására (elterelésére) a közúton folyó munka, a közút állagának védelme, a közúti forgalom biztonsága vagy időjárási körülmények miatt.

b. A közút megrongálódásának kijavítása, és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzet elhárítása. A kijavításig és veszélyhelyzet elhárításáig forgalomban résztvevők figyelmeztetése a veszélyre, szükség esetén sebesség- vagy súlykorlátozás elrendelése, illetőleg a közút lezárása.

c. A közlekedés résztvevőinek tájékoztatása a közlekedés biztonságát és zavartalanságát jelentősen befolyásoló körülményekről.

d. A közút – a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (I.28.) GKM rendeletben előírtak szerinti – biztonságos közlekedésre alkalmas állapotáról való gondoskodás.

e. A közút forgalmi rendjének kialakítása, valamint – a forgalmi körülmények vagy a baleseti helyzet jelentősebb változása esetén, de legalább ötévenként – történő felülvizsgálata, és amennyiben szükséges, módosítása.

f. A közút tisztántartásának, hó eltakarításának, síkosság mentesítésének elrendelése.

g. Útellenőri szolgálat működtetése, az útellenőri szolgálat működés feltételeinek meghatározása.

7. Az önkormányzati közútkezelői feladatok ellátásáról szóló 9/2018. (V.29.) önkormányzati rendelet 4. §-a alapján: Oszlár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közutak tekintetében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény által meghatározott alábbi közútkezelői hatásköreit a jegyzőre ruházza át:

a. A közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény (a továbbiakban együtt: építmény) elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához (a továbbiakban együtt: nem közlekedési célú igénybevétel) a kezelői hozzájárulás megadása. A hozzájárulásban a jegyző, mint a közút kezelője az adott ügy egyedi sajátosságait szem előtt tartva a helyi sajátosságokat figyelembe véve feltételeket írhat elő.

b. Útcsatlakozás (kapubehajtó, telekbejáró) létesítéséhez közútkezelői hozzájárulás kiadása.

c. Út területén, az alatta vagy felette elhelyezett építmény, meglévő útcsatlakozás felújítására, korszerűsítésére vagy megszüntetésére történő felszólítás a közlekedés biztonsága érdekében.

d. Külterületen a közút tengelyétől számított ötven méteren belül építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, kő kavics, agyag, homok és egyéb ásványi nyersanyag kitermeléséhez, valamint a közút területének határától számított tíz méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása.

e. Belterületen – a közút mellett – ipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari, továbbá egyéb szolgáltatási célú építmény építéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, valamint a helyi építési szabályzatban, vagy a szabályozási tervben szereplő közlekedési és közműterületen belül nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, továbbá a közút területének határától számított két méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához közútkezelői hozzájárulás kiadása.

f. A közút, annak műszaki, minőségi, forgalmi, baleseti adatai, valamint a forgalmi rendjét meghatározó jelzések, továbbá a közút üzemeltetésére, fenntartására és fejlesztésére fordított költségek nyilvántartása.

8. A társulásra átruházott hatáskör:

Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás gondoskodik a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 33-37/A. §-ában meghatározott hulladékgazdálkodási feladatok és hatáskörök ellátásáról.”