Hejőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás ellátásáról

Hatályos: 2020. 02. 01

Hejőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás ellátásáról

2020.02.01.

Hejőkürt Községi Önkormányzat Képviselő testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (2) bekezdés a)-g) pontjai alapján kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) és e) pontjában és a (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában és a Vgtv. 4 § (2) d) pontjában kapott feladatkörben eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja Hejőkürt község épített- és természeti környezetének megóvása a közigazgatási területén belül keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz káros hatásaitól, azok célszerű és gondos kezelése által, továbbá az emberi egészség megóvása. Ennek érdekében a Képviselő-testület nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres összegyűjtésére, elszállítására, ártalommentes elhelyezésére kötelező közszolgáltatást szervez és e tevékenység ellátásáról közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) Az emberi egészség védelme, a természeti és az épített környezet megőrzése érdekében mindenki köteles a települési környezet, különösen a közterületek szennyeződését, fertőzését okozó tevékenységtől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

(3) A hulladékok és azok bomlástermékeinek gyűjtése, tárolása, szállítása, ártalmatlanítása, hasznosítása, kezelése során meg kell akadályozni azok talajba, felszíni, vagy felszín alatti vízbe, levegőbe jutását.

(4) Tilos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a gyűjtés, begyűjtés szabályaitól eltérő módon felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, elhagyni, kezelni.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya: a közszolgáltatás kiterjed az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres összegyűjtésére, begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére a kijelölt hulladéklerakó helyen.

(2) A rendelet területi hatálya: a közszolgáltatás Hejőkürt község teljes közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya: a Vgtv. 44/B. §-ában meghatározott személyekre (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) terjed ki.

II. Közszolgáltatás ellátása

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az önkormányzat helyi közszolgáltatás útján látja el.

(2) Hejőkürt község közigazgatási területén, mint működési területen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését PETROLTRANS Szállítási és Szolgáltató Kft. (székhely: 3580 Tiszaújváros, Mezőcsáti út 1.) (a továbbiakban: Szolgáltató) látja el.

(3) A szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ürítési helye, kizárólag a Tiszaújváros MOL Nyrt. Tiszai Finomító Szennyvíztelepe.

Közszolgáltatási szerződés létrejötte az Önkormányzat és a Szolgáltatást végző között

4. § (1) Az Önkormányzat képviselő-testülete a Szolgáltatóval a közszolgáltatás ellátásra írásban közszolgáltatói szerződést köt.

(2) A szerződést mindkét fél 6 hónapos felmondási idővel írásban kártérítési kötelezettség nélkül felmondhatja (rendes felmondás). A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni. Súlyos szerződésszegés esetén az azonnali hatályú felmondásnak is helye van.

(3) A rendeletnek a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeire vonatkozó rendelkezései – külön szerződési kikötés hiányában is – a szerződés részeivé válnak.

(4) A közszolgáltatási szerződés nyilvános.

(5) A közszolgáltatási szerződésnek legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) szerződő Önkormányzat (nevét, címét, képviselőjét, adószámát)

b) szolgáltató azonosító adatait

c) közszolgálati tevékenység megnevezését

d) közszolgáltatással érintett területet

e) közszolgáltatási tevékenység végzésének időtartamát

f) háztartási szennyvizet befogadó létesítmény megnevezését.

(6) A közszolgáltatási szerződést a felek 2013. december 31. napjáig kötik.

Közszolgáltató joga és kötelezettsége

5. § (1) A Szolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.

(2) A közszolgáltatás lényeges feltételeiben bekövetkezett változásokról – ide nem értve a szolgáltatási díj év elei változását - a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban, köteles értesíteni. Ha előre nem látható rendkívüli okból következik be változás, a Szolgáltató értesítési kötelezettségének egyéb alkalmas módon is eleget tehet.

(3) A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt, műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell elvégezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó vállalkozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

(5) A Szolgáltató köteles a szolgáltatással összefüggő valamennyi panaszt megvizsgálni, és a vizsgálat eredményéről a panaszost 30 napon belül írásban tájékoztatni.

(6) A Szolgáltató köteles elérhetőségéről (levelezési cím, telefonszám, email cím) a lakosságot értesíteni. A szolgáltató elérhetőségét Hejőkürt Község Önkormányzata honlapján is közzé teheti.

(7) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat, (közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) a személyes adatok védelméről szóló jogszabályi rendelkezések figyelembevételével a Szolgáltató kezeli.

Ingatlantulajdonos joga és kötelezettsége

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az e rendeletben meghatározott módon és helyen gyűjteni, továbbá elhelyezéséről vagy ártalmatlanításáról gondoskodni. Alapvető kötelessége e tekintetben, hogy:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezését a legalacsonyabb szinten tartsa,

b) az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az elszállításra való átvételig a külön jogszabályban előírtak szerint ideiglenesen gyűjtse, illetve tárolja,

c) kizárólag a rendeletben megnevezett Szolgáltató szolgáltatását veheti igénybe,

d) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet úgy kezelje, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,

(2) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik, illetve nem keletkezik olyan nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, amelyet tárolnia kell.

(3) A szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszony az ingatlan tulajdonosa és a Szolgáltató között, a közszolgáltatás megkötésével vagy annak igénybevételével jön létre.

Közszolgáltatás ellátási rendje

7. § (1) Az ingatlantulajdonos a Szolgáltató által nyújtott helyi közszolgáltatást köteles igénybe venni.

(2) A Szolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre.

(3) Az ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az annak begyűjtésére e rendeletben feljogosított hulladékkezelőnek, a Szolgáltatónak köteles átadni.

(4) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a Szolgáltatónál személyesen, írásban, emailen vagy telefonon megrendelni. A Szolgáltató a megrendelésnek három munkanapon belül köteles eleget tenni.

(5) A szolgáltatás díjának megfizetése a teljesítést követően számla ellenében válik esedékessé.

(6) A Szolgáltató köteles 30 munkanapon belül a közszolgáltatással kapcsolatban hozzá beérkező észrevételeket és panaszokat megfelelő tájékoztatásban részesíteni. Amennyiben az észrevétel, a panasz azzal kapcsolatban merül fel, hogy az (4) bekezdésben említett egyedi megrendelést a Szolgáltató nem vagy nem időben teljesítette, úgy azt a Szolgáltató haladéktalanul köteles kivizsgálni és a szükséges intézkedéseket megtenni. Úgyszintén haladéktalanul köteles a Szolgáltató a szükséges intézkedéseket megtenni, amennyiben a hibabejelentés alapján valószínűsíthető a környezet vagy az ingatlantulajdonos vagyoni értékeiben bekövetkezett károsodás, vagy várható annak rövid időn belül történő bekövetkezése.

(7) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának, elhelyezésének külön rendje:

a) Ha az ingatlanon települési a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, a közszolgáltatás igénybevételét az ingatlantulajdonosnak kell megrendelni a Szolgáltatótól, aki a közszolgáltatást az ingatlantulajdonos külön megrendelésére köteles teljesíteni.

b) A Szolgáltató a közszolgáltatást nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szállítandó anyagról okkal feltételezhető, hogy közcsatornába a vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján nem engedhető. Ebben az esetben a Szolgáltató laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat eredményeként folyékony hulladéknak nem tekinthető, úgy a Szolgáltató – az igazolt költség ingatlantulajdonosra történő áthárításával – a mindenkori jogszabályi előírások figyelembe vételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.

c) A szennyvíz szállítása kizárólag zárt rendszerű járművel végezhető, úgy, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor hatályos jogszabályoknak.

d) A szennyvíz szállítására szolgáló eszközt közterületen tárolni tilos.

Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezés

8. § (1) A rendelet alapján a folyékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Szolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításhoz szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges a Vgtv.44/C § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait és – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével- a számlázási címet köteles a Szolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.

(3) A Szolgáltató a személyes adat kezelése során köteles a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában a Szolgáltató köteles

a) megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,

b) gondoskodni az adatok biztonságáról

c) meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(5) A Szolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait a szerződés viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Szolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(6) A Szolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat – a település Jegyzőjének kivételével – harmadik félnek nem adhatja ki.

Közszolgáltatás díja

9. § (1) A helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos közszolgáltatási díjat köteles fizetni. A mindenkori érvényes díjról a Szolgáltató a végzendő tevékenység feltüntetésével díjtáblázatot köteles készíteni ( 1 sz. melléklet)

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás díjának alapja az elszállított háztartási szennyvíz mennyisége. A díjat a szolgáltatást igénybe vevők készpénzben a teljesítést követően, számla ellenében köteles megfizetni.

(3) A Szolgáltatónak október 31-ig be kell jelentenie a díjemelési igényét a következő évi díjak megállapítása érdekében. Az emelési igény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által elfogadott szakmai infláció mértékét.

(4) A Vgtv. 44/E. § (1) bekezdése alapján az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék és annak járulékai adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek, melyeknek behajtására a Vgtv. 44/E. § (2) – (6) bekezdésének rendelkezései az irányadók.

III. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Az e rendelettel összefüggő tevékenységeket és a rendelet végrehajtását Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője megbízottja útján ellenőrzi.

1. melléklet1

a nem közművel összegyűjtött települési folyékony hulladék begyűjtésével kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételének díja

1.) fuvardíj mértéke: 1.900.-Ft/t+Áfa

Egy kiszállítás minimum díja: 11.400.-Ft/forduló+Áfa
1

A(z) 1/2020. (I.30.) önkormányzati rendeletnek a(z) 1.§-ával megállapított szöveg.