Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 12/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 12/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

2014.01.01.

Hejőkürt település Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdése 8. pontjában biztosított jogkörében eljárva – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Sztv.) 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a szociális igazgatás és szociális ellátás átfogó szabályozására az ellátási formák meghatározására, a jogosultság feltételeinek megállapítására, a szociális ellátás finanszírozásának elveire, intézményrendszerére és az ellátások felhasználásnak ellenőrzésére vonatkozó a szociális ellátásokról szóló 4/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítására az alábbiakat rendeli el:

1. § A Rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(2) A szociális ellátásokról szóló törvény és e rendeletben biztosított pénzbeli ellátások kifizetése Tiszapalkonya Közös Önkormányzati Hivatal Hejőkürti Kirendeltségén történik.

2. § A Rendelet 6. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

Az aktívkorú ellátásra jogosult rendszeres szociális segélyben részesülő személy az ellátást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a tiszapalkonyai székhelyű Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójával köteles együttműködési kötelezettséget vállalni.

3. § A Rendelet 11. § (1)-(3) bekezdése és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép, (4) bekezdéssel egészül ki:

Önkormányzati segély

1. Amennyiben az önkormányzat elfogadott költségvetése arra fedezetet nyújt a képviselő-testület önkormányzati segélyt nyújthat annak a személynek, akinek az egy főre jutó havi családi jövedelemhatára nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, amennyiben az Szt. 45. §-ban meghatározott körülmények fennállnak.
(2) Az előre nem látható rendkívül sürgős ügyekben a polgármester önkormányzati segélyt nyújthat.
1. Önkormányzati segély pénzben és természetbeni ellátásként egyaránt nyújtható. Természetben nyújtott önkormányzati segély formája élelmiszer csomag, élelmiszervásárlási utalvány, tüzelővásárlási utalvány, tüzelőanyag vagy a segély meghatározott célra történő utalása.
(4) Az alkalmanként megállapított önkormányzat segély összege nem lehet kevesebb 3.000 Ft-nál és nem lehet magasabb 10.000 Ft-nál.

4. § A Rendelet 12. § (1)-(3) bekezdései és az azt megelőző alcímmegjelölés helyébe a következő rendelkezés és alcímmegjelölés lép, (4) – (5) bekezdéssel egészül ki:

Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély
1. A polgármester az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segélyt nyújt annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.
1. Az önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál, de nem haladhatja meg a 15.000.-Ft-ot.
(3 ) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segély megállapításáról szóló határozatban elő kell írni az elszámolási kötelezettséget, melyet a kérelmező köteles a saját nevére kiállított számlával igazolni.
1. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 150.000.-Ft.
1. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segélyre jogosult az eltemettető, ha az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg
a) családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át,
b) egyedül élő vagy egyedülálló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.

5. § A Rendelet 13. § helyébe a következő rendelkezés lép:

A jegyző a képviselő-testülettől kapott átruházott hatáskörben annak a szociálisan rászoruló személynek biztosít közgyógyellátásra szóló jogosultságot, akinek a családjában az egy főre számított havi családi jövedelemhatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 175 %-át, egyedülálló esetén annak 225 %-át nem haladja meg. Igazol havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 25 %-át eléri.

6. § A Rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A gyermekjóléti szolgáltatás feladatit Tiszapalkonya, Oszlár, Hejőkürt Községi Önkormányzatok Gyermekjóléti Szolgálata (Tiszapalkonya, Hősök tere 1.) látja el.

7. §

Záró rendelkezés

1. E rendelet 2014. január 1. napján lép életbe.
(2) A Rendelet 5. § (1)-(2) a „bérpótló juttatás” szövegrész helyébe a „foglalkoztatást helyettesítő támogatás” szöveg lép.
1. A Rendelet 5. § (3), 13 § a „körjegyző” szövegrész helyébe a „jegyző” szöveg lép.
(3) A Rendelet 6. § (1) bekezdés a) pont a „Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Tiszaújvárosi Kirendeltségénél” szövegrész helyébe a „Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Tiszaújvárosi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségénél” szöveg lép.
(4) Hatályát veszti a Rendelet:
a) 5. § (2) bekezdés g. pontja
b) 14. §-a