Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 9/2015. (IX.18.) önkormányzati rendelete

helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról, valamint az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2017. 06. 24- 2020. 12. 15

Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 9/2015. (IX.18.) önkormányzati rendelete

helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról, valamint az avar és kerti hulladék égetéséről

2017.06.24.

Hejőkürt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pont felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Hejőkürt közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

2. § A rendelet hatálya Hejőkürt község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magánszemélyekre, jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre egyaránt kiterjed.

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

3. § (1)1 A község területén lévő ingatlanok tisztántartásáról az ingatlanok tulajdonosai, tényleges használói kötelesek gondoskodni, továbbá kötelességük, hogy ingatlanukat megműveljék, rendben tartsák gyomtól, gaztól megtisztítsák, rovar- és rágcsálóirtást elvégezzék.

(2) Az önkormányzati tulajdonú közterületek szervezett rendszeres tisztántartásáról, általános jellegű takarításáról, síkosság-mentesítéséről, a szilárd burkolatú utak tisztántartásáról az önkormányzat munkavállaló alkalmazásával gondoskodik

(3) Magánszemélyek, jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek tevékenysége következtében közterületen keletkezett szennyeződés megszüntetése, a szennyeződést okozó szerv, illetve személy feladata.

(4) Köztisztasági szempontból járdának minősül az a gyalogos közlekedésre rendelt kiépített és kiépítetlen útterület, amely az ingatlan telekhatárától és úttest széléig (szegélyéig) terjed.

(5) Az ingatlan előtti járda tisztántartása az ingatlan tényleges használójának kötelessége.

Intézmények, kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt a tényleges használónak kell tisztántartani függetlenül attól, hogy a szemét üzleti tevékenységből származik-e. Ez a kötelezettség kiterjed a hó eltakarítással, a síkosság megszüntetésével kapcsolatos feladatokra is.
(6) A tényleges használó kötelessége a járda mellett növő gaz kiirtása, a járdára kinyúló ágak és bokrok megfelelő nyesése.
( 7) Ónos esőtől, jégtől, hótól síkossá vált járdát a szükséghez képest naponként többször kell hinteni.
A felhintésre bomló, szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor, kóporliszt) kell használni.
E célra tüzelés után visszamaradt darabos, sérülést okozó anyagot használni nem szabad. A szóróanyag beszerzéséről a tisztántartásra kötelezettnek kell gondoskodnia.
(8) A járda és a közút síkosság-mentesítését a tisztántartásra kötelezetnek úgy kell elvégezni, hogy abból ne származzon baleset.
(9) A község buszmegállóiban szemetelni, magozni TILOS!

4. § (1) A közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(2) A folyókák, víznyelők és a csapadékvíz elvezetésére szolgáló zárt csatornák tisztántartása az önkormányzat feladatkörébe tartozik.

(3) Járműbehajtók átereszeinek építése, jó karban- és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

(4) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területen törtnő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetéséről – előzetes bejelentés alapján- az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(5) A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (olajos, vegyszeres stb.) vizet, szennyvizet, trágyalevet bevezetni TILOS!

Eldugulás vagy rongálódás okozására alkalmas anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot) a csapadékvíz-elvezető árokba és annak partjaira szórni, beleönteni, beleseperni vagy bevezetni TILOS!

5. § (1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítani a tisztaságot.

(2) Beruházások esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak, ezt követően a kivitelezés befejezéséig a kivitelezőnek kell gondoskodnia az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.

(3) Építésnél, bontásnál vagy tatarozásnál – emennyiben a munkálatok végzése során építési törmelék, illetve hulladék anyag keletkezik, úgy azt folyamatosan, legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül a kivitelezést végző szervnek vagy személynek el kell szállítani és a közterületet helyre kell állítani és meg kell tisztítani.

(4) Közterületen építési- bontási anyagot a polgármester által kiadott közterület-használati engedélyben meghatározott területen, az engedélyben megjelölt módon és időtartamig szabad tárolni.

Magánterületen engedély nem szükséges, de figyelemmel kell lenni arra, hogy csak olyan anyagot szabad tárolni, amely közegészségügyi szempontból veszélytelen.
(5) Tilos közterületre (közútra, útpadkára, járdára stb.) salakot, építési törmeléket, illetve szemetet elhelyezni, szállítani. Közterületre kihordott szemetet vagy építési törmeléket az érintett ingatlan tulajdonos köteles felszólításra 24 órán belül saját költségén összetakarítani, elszállítani.
(6) Közterületen bárminemű burkolat (úttest, járda stb.) felbontása csak a jegyző, az országos közúthálózatba tartozó utak tekintetében a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges.

6. § (1) A település közterületén tilos járművet mosni, olajcserét vagy más olyan tevékenységet végezni, amely szennyeződést okoz.

(2) Lakóházhoz tartozó udvarban ilyen munkákat úgy kell végezni, hogy a környezet ne szennyeződjön.

(3) A gondozott zöldterületre járművel ráhajtani, azon parkolni, azt bármi módon károsítani TILOS!

(4) TILOS a földútról közútra mindennemű járművel sarat felhordani. A közútra való ráhajtás előtt a jármű kerekeit meg kell tisztítani.

7. § (1) A közterületen hirdetményt, plakátot csak az e célra rendszeresített helyen szabad elhelyezni. Tilos az építményeket, kerítéseket, élőfákat bármilyen felirattal megrongálni. A közszeméremet, közízlést sértő feliratokat a tulajdonos 24 órán belül köteles saját költségén eltávolítani.

(2) Boltok, üzletek előtti és s környékükön lévő közterületen, az autóbusz megállókban TILOS a szeszesital fogyasztása.

(3) Sportpark házirendjének megsértése TILOS.

(4) Épületen idejét múlt hirdetményt az elhelyező köteles eltávolítani, legkésőbb a felhívás kézhezvételétől számított 3 napon belül, köteles továbbá az így keletkezett hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról is gondoskodni.

(8) .§ (1) Vállalkozói tevékenység ellátáshoz, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen TILOS!

(2) Alkalmi jelleggel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 m-es területsáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége.

(3) Az árusításból keletkező hulladék gyűjtésére zárható edényt kell kihelyezni és azt saját költségén elszállítani.

9. § (1) Az épület tulajdonosa gondoskodik arról, hogy az épület tetőzetéről az esővíz, hólé a járdára ne csorogjon.

(2) A település területén lévő tavakba, holtágakba, élő vízfolyásokba, belvízelvezető árkokba tisztítatlan szennyvizet, trágyalevet levezetni, partjait szemét vagy egyéb hulladék lerakásával beszennyezni TILOS!

10. § (1) A járdáról letakarított jeget, havat a közút és a járda között úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos, se a gépjármű forgalmat ne akadályozza.

(2) TILOS az összerakott hó elhelyezése:

- gyalogos közlekedési útvonalon,
- az útkereszteződésben,
- az úttorkolatban,
- a kapubejárat elé, annak szélességében,
- a tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél, a jármű megállóhelye és a járda között,
- a közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyakon és annak közérdekű létesítményein.
(3) A járdáról a havat, ha szükséges, naponta többször is hóesés után azonnal el kell takarítani.

11. § (1) Tilos

a) az úttestet, járdát, egyéb közterületet,a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni

b) a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadék-vízelvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni

(2) A közterületen lévő fák gallyazásáról, szükség szerinti metszési munkáiról való gondoskodás az Önkormányzat feladata.

Az avar és kerti hulladékok égetése

Az égetés szabályai

12. § (1) A kerti hulladékot elsősorban vagy helyben történő komposztálással, vagy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében a közszolgáltató általi elszállíttatással hasznosítani kell.

(2) A kerti hulladék az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően kizárólag kivételesen indokolt esetben e rendeletben foglaltak szerinti égetéssel semmisíthető meg.

(3) A (2) bekezdésben foglalt égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, kis adagokban, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül végezhető.

(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, (pl. benzin, gázolaj, stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.

(6) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot (pl. műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait).

(8) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható. Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást meg kell szüntetni

Az égetés időpontja

13. § (1) A kerti hulladék nyílttéri égetése minden évben kizárólag október 1. és május 31. napja közötti időszakban kizárólag szerdai és szombati napon (amennyiben az nem ünnepnap) 8.00 órától 16.00 óráig megengedett, más napon és időpontban az égetés tilos.

(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

14. § (1) A szabadban tűzgyújtás, tüzelőberendezés-használat kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.

A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

15. § (1) A háztartási tüzelőberendezések és azok tartozékainak rendeltetésszerű használatáról, azon időszakosan esedékes ellenőrzési illetve karbantartási munkáinak elvégeztetéséről a berendezés tulajdonosa köteles gondoskodni a légszennyező anyagok káros mértékű kibocsátásnak csökkentése érdekében.

(2) Hulladékok (háztartási, ipari, veszélyes és egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer festék stb.) nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése TILOS.

Értelmező rendelkezés

16. § Jelen rendelet alkalmazása során avarnak, a növények életciklusa során elhullatott, keletkezett száraz növényi részeket (ágak, levelek stb.); kerti hulladéknak, a kerti művelés során keletkező éghető növényi hulladékokat (ágak, lekaszált száraz gaz, fű, növényi részek, kukoricaszár stb.) nevezzük.

Záró rendelkezések

17. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

18. § Hatályát veszti a helyben keletkező mezőgazdasági eredetű avar és kerti hulladékok ártalmatlanításáról szóló 11/2005. (X.28.) önkormányzati rendelet.

1

A(z) 10/2017. (VI.23.) önkormányzati rendeletnek a(z) 1. §-ával megállapított szöveg.