Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 3/2016. (II.15.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 2/2015.(II.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 02. 16- 2016. 02. 16

Hejőkürt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország alaptörvénye a 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló többszörösen módosított 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1. § (2) bekezdése, 10. § (1) bekezdése, 26. §-a, 32. § (1) bekezdés b) pontja, 33. § (7) bekezdés, 45. § (1) bekezdés, 48. § (4) bekezdés, 132. (4) bekezdés a), d), g) pontjában biztosított jogkörében eljárva, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 2/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról a következőket rendeli el:



  1. §   A Rendelet 11. §-a az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:


„(10) A képviselő-testület a települési lakhatási támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja számára a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására az alábbi együttes feltételeket határozza meg. A jogosult köteles:

a) az által lakott ingatlan udvarán szeméttároló edényt elhelyezni, rendeltetésszerűen használni

b) lakáshoz tartozó udvart, kertet rendben tartani, különös tekintettel az esetlegesen ott található hulladék eltávolítására,

c) az ingatlanhoz tartozó kert, udvar rendeltetésszerű használata, szükségszerinti gyommentesítése

d) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli terültén a gondozása, tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése, hó eltakarítás (évszaknak megfelelően)

e) az ingatlan, valamint a hozzá tartozó kert, udvar, rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

f) az ebtartásra vonatkozó jogszabályi előírásokat betartani.


A rendeletben megállapított feltételek teljesítésére a kérelmezőt, illetve a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő tűzésével – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével – fel kell szólítania. 

Amennyiben a jogosult a lakókörnyezete rendben tartására vonatkozó kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget a támogatás folyósítását egy hónapra fel kell függeszteni.


  1. § A Rendelet az alább 5/A alcímmel egészül ki:

„ 5/A Hulladékszállítási díj megfizetésének természetbeni támogatása” cím szöveg lép.


  1. § A Rendelet az alábbi 12/A §-al egészül ki


„12/A § (1) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére jövedelmi helyzetre tekintet nélkül természetbeni támogatásban részesíti azokat a Hejőkürt településen állandó lakóhellyel rendelkező lakosokat, akik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval szerződéses viszonyban állnak.


(2) A támogatás mértéke: tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott szemétszállítási díj, melyet a közszolgáltató által – egyeztetést követően – kiállított számla ellenében az Önkormányzat fizet meg.”


  1. §   A Rendelet az alább 5/B alcímmel egészül ki:

„5/B. Év végi támogatások „


  1. § A Rendelet az alábbi 12/B §-al egészül ki


„12/B § (1) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben, jövedelmi helyzetre tekintet nélkül egyszeri év végi pénzbeli támogatásban részesíti a Hejőkürt településen állandó lakóhellyel rendelkező nyugdíjas lakosokat.


A képviselő-testület az egyedi kérelmek benyújtásáról, egyedi határozatok meghozatalától eltekint, a juttatás a népesség-nyilvántartás adatai alapján összeállított lista alapján történik.


(2) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben, jövedelmi helyzetre tekintet nélkül egyszeri mikulás napi természetbeni támogatásban részesíti a Hejőkürt településen állandó lakóhellyel rendelkező 0-14 év közötti gyermekeket.


A képviselő-testület az egyedi kérelmek benyújtásáról, egyedi határozatok meghozatalától eltekint, a juttatás a népesség-nyilvántartás adatai alapján összeállított lista alapján történik.


(3) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben, jövedelmi helyzetre tekintet nélkül egyszeri karácsonyi természetbeni támogatásban részesíti a Hejőkürt településen állandó lakóhellyel rendelkező 0-17 év közötti gyermekeket.


A képviselő-testület az egyedi kérelmek benyújtásáról, egyedi határozatok meghozatalától eltekint, a juttatás a népesség-nyilvántartás adatai alapján összeállított lista alapján történik”


  1. §  A Rendelet az alább 5/C alcímmel egészül ki:

„5/C. Beiskolázási támogatás”

  1. § A Rendelet az alábbi 12/C §-al egészül ki:


„12/C § (1) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott mértékben jövedelmi helyzetre tekintet nélkül a tanév kezdetekor beiskolázási támogatást nyújt a Hejőkürt településen állandó lakóhellyel rendelkező

  1. bölcsődei ellátásban részesülő
  2. óvodai nevelésben részesülő
  3. általános iskolában,
  4. nappali oktatás rendje szerint középfokú képzésben,
  5. nappali oktatás rendje szerinti felsőfokú képzésben tanulmányait folytató tanulóknak.
  1. A támogatás feltétele az oktatási intézmény által az adott tanévre kiadott iskolalátogatási igazolás.”


  1. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.


Hejőkürt, 2016. február 9.



            Strezenecki Stella                                         Dr. Sivák Anita jegyző távollétében

            polgármester                                                dr. Oravecz-Mihalik Tímea aljegyző


Kihirdetési záradék:



Ez a rendelet kihirdetésre került 2016. február 15. napján.




                                                                                  Dr. Sivák Anita jegyző megbízásából

         Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

      aljegyző