Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 2/2018. (II.20.) önkormányzati rendelete

a letelepedési támogatásról

Hatályos: 2018. 02. 21

Hejőkürt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. § (1) A támogatás Hejőkürt község közigazgatási területén történő lakás építésére és vásárlására adható.

(2) A letelepési támogatással kapcsolatos döntési jogkört az Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja

A támogatás tárgya

2.§ (1) A támogatás lakás építéséhez, lakásvásárláshoz szükséges saját erő kiegészítéséhez szolgáló egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

(2) A támogatás házaspár, tartósan együtt élő élettársak, egyedülálló és a gyermekét egyedül nevelő szülő (a továbbiakban: Kérelmezők) lakásának megszerzésére használható fel.

Támogatásra jogosultak köre

3. § (1) Támogatásban részesíthető az a Kérelmező:

a) aki büntetlen előéletű, nagykorú és megfelel a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10. ) Korm. rendelet 12. § (1)-(2) bekezdésében foglaltaknak,

b)  aki, vagy akik közül legalább az egyik fél nem töltötte be a 40 életévét,

c) aki vagy akik közül az egyik fél a kérelem beadását megelőző 3 évben legalább 2 éves munkaviszonnyal rendelkezik – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt,

d) munkaviszonyának, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának megszüntetése a kérelem benyújtása időpontjában nincs folyamatban,

e) akinek vagy akik egyikének sincs tulajdonában 100 % tulajdoni hányadú lakás.

(2) A 100 % tulajdoni hányaddal rendelkező Kérelmezőknek is adható támogatás, amennyiben a lakástulajdona számára nem beköltözhető, mert:


a) haszonélvezettel vagy özvegyi joggal terhelt és a haszonélvező vagy az özvegyi jog jogosultja lakja,

b) jogerős bírói ítéleten alapuló használati joggal terhelt a lakás és a használó benne lakik,

c) tulajdonában lévő lakás lebontását az illetékes hatóság elrendelte.

4.§ Nem jogosult támogatásra:


a) akinek bárhol 100%-os  tulajdon részesedéssel üdülőtelke, üdülője, hétvégi háza van,

b) aki azonos jogcímen vissza nem térítendő támogatást már kapott az önkormányzattól,

d) aki korábban Hejőkürt községben fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatása kedvezményben részesült.

e) aki a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdésében meghatározott közeli hozzátartozójától, továbbá az élettársától vagy élettársa közeli hozzátartozójától vásárolja a lakást.

f) akinek az önkormányzat felé lejárt tartozása van.

A támogatás mértéke és folyósításának módja

5.§ (1) A támogatás mértéke: 500.000,- Ft. A rendelkezésre álló keret összeget a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetésben határozza meg. A keretösszeg mértéke évente egy alkalommal a tartalékalap terhére módosítható.

(2) A támogatás folyósítása lakásépítés esetén akkor történhet, ha az épület készültségi foka az 50 %-ot elérte.

(3) A támogatás kizárólag per-, igény- és tehermentes lakás vásárlásához adható.

Az eljárás rendje

6.§ (1) A támogatás iránti kérelmet a Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal Hejőkürti Kirendeltségén erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel együtt kell benyújtani:


a) vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg, de legkésőbb az adásvételi szerződés megkötésétől számított 6 hónapon belül.

b) építés esetén a jogerős építési engedély keltétől számított 1 éven belül.

(2) A kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdoni lap másolatát, továbbá:


a) vásárlás esetén az adás-vételi szerződés egy eredeti példányát vagy

b) építés esetén a jogerős építési engedélyt.

c) a munkáltató arról szóló nyilatkozatát, hogy a kérelmezők munkaviszonyának, munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonyának megszüntetése nincs folyamatban.

(3) A támogatás iránti kérelem előterjesztésekor a Kérelmezők kötelesek a jogosultsági feltételekre vonatkozóan nyilatkozatot tenni.

(4) A megítélt támogatás folyósítására a Kérelmezők és az Önkormányzat képviseletében a Polgármester megállapodást kötnek.

7.§ A támogatás folyósításáról szóló megállapodásban rögzíteni kell:

a) az odaítélt támogatás összegének mértékét,

b) azt, hogy lakás vásárlásnál a támogatás az eladó részére kerül átutalásra, kivéve, ha az Önkormányzati támogatás megítélése előtt a teljes vételár kifizetésre kerül. Ebben az esetben a kérelmező részére kerül átutalásra.

d) a Kérelmezők nyilatkozatát arról, hogy a támogatást kizárólag a megjelölt célra használja fel, a támogatás más célra történő felhasználása annak visszafizetését vonja maga után,

e) azt, hogy a Kérelmezők feltétlen hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy a támogatással vásárolt vagy épített lakásra vagy lakóházra a vissza nem térítendő támogatás mértékéig jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az Önkormányzat javára 5 éves időtartamra.

 f) lakásépítési támogatás esetén a Kérelmezők nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a támogatásról kötött megállapodás megkötésének keltétől számított négy éven belül a lakóházat felépíti és a felépített lakóházra a használatbavételi engedélyt szerez,

g) a Kérelmezők nyilatkozatát arról, hogy a támogatással vásárolt vagy épített lakásba, lakóházba - vétele esetén a lakás tulajdonjogának bejegyzését követő 30 napon belül, építkezés esetén a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 napon belül - beköltözik, abban lakóhelyet létesít és e lakóhelyét legalább a bejelentkezést követő 5 évig nem szünteti meg.

8. § (1) A megállapodás megkötéséhez a Kérelmezők kötelesek 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot, adásvételi szerződést, illetve jogerős építési engedélyt, kereseti igazolást becsatolni.

A támogatás visszafizetésének szabályai

9.§ A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes - amennyiben a Kérelmezők:


a)  a támogatást jogosulatlanul vették igénybe,

b) a támogatással létesített vagy megvásárolt lakást a jogerős használatbavételi engedély keltétől vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül elidegenítik és a vételárat nem Hejőkürt község területén fordítják lakásszerzésre vagy lakásépítésre.

Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. 

(2) Hatályát veszti az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 5/2016. (III.22.) önkormányzati rendelet.





Strezenecki Stella                                          dr. Sivák Anita jegyző távollétében

polgármester                                                  dr. Oravecz-Mihalik Tímea aljegyző



Záradék:


Ez a rendelet 2018. február 20. napján lett kihirdetve.



Dr. Sivák Anita jegyző megbízásából

Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

aljegyző