Hejőkürt Önkormányzat képviselő-testületének 1/2021. (I.27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 2/2015.(II.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 01- 2021. 02. 01

Hejőkürt Község Önkormányzatának polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat és hatáskörét gyakorolva a képviselő-testület előzetes véleményének kikérésével, egyetértésével Magyarország Alaptörvénye a 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló többszörösen módosított 1993. évi III. tv. (továbbiakban: Szt.) 1.§ (2) bekezdése, 10.§ (1) bekezdése, 26. §-a, 32.§ (1) bekezdés b) pontja, 33. § (7) bekezdés, 45.§ (1) bekezdés, 48.§ (4) bekezdés, 132.§ (4) bekezdés a), d), g) pontjában biztosított körében eljárva, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. § A települési támogatásról és egyéb szociális ellátásokról, szolgáltatásokról szóló 2/2015. (II.13.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 5. § (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„5. § (7) Támogatási formánként a jogosultság megállapíthatósága érdekében az előzőekben írtakon túl a kérelmezőnek csatolnia kell a szükséges orvosi igazolást, receptet, közüzemi számlát, temetési számlát, munkaügyi központ igazolását.”


  1. § A Rendelet 7. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

“7. § E rendeletben nem szabályozott eljárási rendelkezésekben, az ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jogok és kötelezettsége megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre, és a jövedelemre az Szt. illetve az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”


  1. § A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„10. § (1) A képviselő-testület az Szt. 45. § (1) és (2) bekezdésének rendelkezései alapján a következő települési támogatásokat nyújtja: „


  1. § A Rendelet 10. § (1) bekezdése az alábbi c) ponttal egészül ki:

„c) hulladékszállítási díj megfizetésének természetbeni támogatása.”


  1. § A Rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

“11. § (1) A képviselő-testület települési támogatásként lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó támogatás nyújt a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez való hozzájárulásként, ha annak fenntartása


  1. § A Rendelet 11. § (1) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„11. § b) a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400 %-át.”


  1. § A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A települési támogatás a villanyáram-, víz- és a gázfogyasztás, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletéhez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújt támogatást. „


  1. § A Rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„12. § (1) A képviselő-testület gyógyszertámogatásban részesíti a gyógyszerköltségek viseléséhez történő hozzájárulással azt a személyt, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd és ha a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 175 %-át, egyedülálló esetén annak 225 %-át nem haladja meg feltéve ha részére a feltétlen szükséges havi rendszeres gyógyító ellátás költségének összege meghaladja a nyugdíjminimum 25 %-át.”


  1. § A Rendelet 12/A § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„12/ A. § (1) A képviselő-testület hivatalból a szociális juttatások terhére természetbeni támogatásban részesíti azt a Hejőkürt településen állandó lakóhellyel rendelkező lakost, aki a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval szerződéses viszonyban áll. A képviselő-testület az egyedi kérelmek benyújtásától, egyedi határozatok meghozatalától csak abban az esetben tekint el, ha az érintett személy olyan háztartás tagja, mely lakhatási támogatásban részesül.”


  1. § A Rendelet 12/A §- az alábbi (3)-(5) bekezdéssel egészül ki:

„12/A § (3) Hulladékszállítási díj megfizetésének természetbeni támogatását a kérelem benyújtása szerinti negyedév első napjától tárgyév december 31. napjáig lehet megállapítani. A támogatást és annak folyósítását meg kell szüntetni ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott.

  1. Azon személy, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételnek nem felel meg, akkor jogosult támogatásra, ha a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az érvényes minimálbér 200 %-át. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolást.
  2. A hulladékszállítási díj megfizetésének természetbeni támogatásának megítéléséről az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazása alapján, átruházott hatáskörben a polgármester dönt.”


  1.  § A Rendelet 13. § (1)-(3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„13. § (1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti azt a személyt, aki önmaga, vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul.

(2) A rendkívüli települési támogatásra az 1) bekezdésben meghatározott azon személy jogosult, akinél

  1. a háztartásban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 750 %-át,
  2. egyszemélyes háztartásban a havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 900 %-át. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolást.

(3) A rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb 5.000.-Ft-nál.”


  1. § A Rendelet 14. § (2)-(3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„14. § (2) Temetési támogatásra jogosult az eltemettető, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 750%-át.


  1. A temetési támogatás mértéke 40.000.-Ft.”


  1. § A Rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„16. § (1) Az étkeztetést - amely legalább napi egyszeri meleg élelmezést jelent – Casa Nostra 2007. Kft. (3551 Ónod, Rákóczi u. 57.) kötött szerződés útján biztosítja házhoz szállítással falugondnoki szolgálat közreműködésével.”


  1. § (1) Ez a rendelet 2021. február 1. napján lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti a Rendelet 12/B. § (1)-(3), 12/C (1)-(2), 12/D (1)-(3) bekezdése, 5/B, 5/C, 5/D alcíme.




   Strezenecki Stella                                                Molnár Szilvia jegyző

            polgármester                                     távollétében és felhatalmazása alapján:

                                     


                                                                                     Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

                                                                                                   aljegyző



Záradék:

Ez a rendelet 2021. január 27. napján lett kihirdetve.




Molnár Szilvia jegyző nevében és megbízásából:



Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

                          aljegyző