Hejőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a házi szennyvízhálózat létesítésének támogatásáról

Hatályos: 2023. 01. 27

Hejőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete

a házi szennyvízhálózat létesítésének támogatásáról

2023.01.27.

Hejőkürt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. és 11. pontjában, 41. § (4) és (9) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet célja a települési szennyvíz-közcsatorna hálózat fejlesztésének elősegítése, a Hejőkürti ingatlanok közcsatorna-hálózatra történő minél magasabb arányú rákötésének ösztönzése, ezáltal Hejőkürt épített és természeti környezete állapotának védelme és javítása.

(2) E rendelet hatálya Hejőkürt közigazgatási területén a szennyvíz-közcsatorna hálózatra való rákötéssel közművesíteni kívánt magánszemély tulajdonában lévő ingatlanokra és ezen ingatlanok tulajdonosaira, az ingatlanokkal rendelkezni jogosultakra, az ingatlan-nyilvántartás szerinti használóira terjed ki.

(3) E rendelet alkalmazása során:

a) házi szennyvízhálózat: az ingatlanon keletkező szennyvíz összegyűjtését szolgáló és azt a szennyvízbekötő vezeték végpontjához továbbító, a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 2. § 10. pontjában meghatározott építmény,

b) műszakilag rendelkezésre álló szennyvízcsatorna: az ingatlant határoló közterületen található szennyvízelvezető hálózat, amelybe a házi szennyvízhálózat bekötése gravitációs szennyvízelvezetés esetén házi szennyvíz beemelő közbeiktatása nélkül, kényszeráramoltatású szennyvízelvezetés esetén házi beemelő vagy vákuumszelep közbeiktatásával biztosítható.

2. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó ingatlanon házi szennyvízhálózat létesítéséhez támogatás (a továbbiakban: támogatás), egyedi kérelem alapján, vissza nem térítendő természetbeni támogatás.

(2) A támogatás mértéke az (1) bekezdés szerinti közművesítés igazolt teljes bekerülési költségeinek 100 %-a.

(3) A támogatás pénzügyi fedezete az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében – külön előirányzaton – a képviselő-testület által e célra biztosított forrás.

(4) A megállapított támogatás közvetlenül a kivitelezést végző vállalkozó részére kerül kifizetésre, a kérelmező által benyújtott kérelem és a mellékletként csatolt számla alapján.

3. § (1) A képviselő-testület az e rendeletben meghatározott döntési jogköreit a polgármesterre ruházza át. A döntések előkészítésével, végrehajtásával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal Hejőkürti Kirendeltsége (a továbbiakban: hivatal) látja el.

(2) Házi szennyvízhálózat létesítésének támogatására kérelmet nyújt be Hejőkürt közigazgatási területén műszakilag rendelkezésre álló szennyvízcsatornára rákötni kívánt magánszemély ingatlan tulajdonosa vagy az ingatlannal más jogcímen rendelkezni jogosult, továbbá az ingatlannak ingatlan-nyilvántartás szerinti jogszerű használója (a továbbiakban együtt: kérelmező). Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező kap támogatást. A kérelmet a számla kiállításától számított 15 napon belül kell benyújtani. E határidő jogvesztő.

(3) A kérelemhez mellékelni kell

a) adatvédelmi hozzájárulás nyilatkozatot,

b) a kivitelező által a kérelmező nevére kiállított számlát.

(4) Nem adható támogatás azon kérelmező részére

a) aki a (2) bekezdésben meghatározott jogosultak körébe nem tartozik,

b) akinek a kérelme a beérkezést megelőzően megkezdett beruházás megvalósítására irányul,

c) aki a kérelme szakmai, pénzügyi tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis adatot szolgáltatott a kérelem benyújtásakor és ez hitelt érdemlően bebizonyosodik,

d) akinek a kérelme a (3) bekezdésben felsorolt dokumentumok valamelyikét – a hiánypótlási felhívás és a hiánypótlás teljesítésére irányadó határidő letelte ellenére – nem vagy hiányosan tartalmazza.

4. § (1) A támogatásról a polgármester határozatot hoz.

(2) A határozatnak tartalmaznia kell

a) a megítélt támogatás összegét, folyósításának feltételeit,

b) a támogatási cél megnevezését,

(3) A támogatás szempontjából elismerhető költségként kizárólag azon tételek kerülhetnek feltüntetésre, amelyek a helyi szennyvízhálózat létesítéséhez szükségesek voltak.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. december 31-én hatályát veszti.