Hejőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális bérlakás bérletéről

Hatályos: 2024. 04. 29

Hejőkürt Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális bérlakás bérletéről

2024.04.29.

Hejőkürt Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. § (1) E rendelet szabályozza Hejőkürt Község Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló szociális bérlakások bérletének szabályait.

(2) Az Önkormányzat tulajdonában lévő, szociális bérlakás céljából rendelkezésre álló lakások listáját az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat a szociális helyzet alapján bérbeadására kerülő lakásokra lakbér támogatást nem nyújt.

2. § E rendelet alkalmazásában a jövedelem, vagyon, család, közeli hozzátartozó, rendszeres pénzellátás, kereső tevékenység, egyedülálló fogalmak meghatározásánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) 4. § a), b), c), d), i), j), l) pontjaiban meghatározottak az irányadók.

3. § (1) Aki az önkormányzat tulajdonában álló szociális bérlakást kíván bérelni, annak a 2. melléklet szerinti kérelmét írásban kell bejelentenie az Önkormányzat felé.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmezőnek, és a vele együtt költöző személyeknek igénylést megelőző hónapra szóló jövedelemigazolását,

(3) A benyújtott kérelmeket a Képviselő-testület bírálja el a benyújtást követő ülésén, zárt ülés keretében.

(4) Szociális bérlakás juttatásának feltételei:

a) a kérelmező legalább 2 éves folyamatos állandó lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkezik Hejőkürt településen és életvitelszerűen településen él,

b) a kérelmezőnek, és a vele együtt költöző személyeknek az egy főre jutó havi rendszeres jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 %-át, amelynek számításánál az Szoctv. 10. § (1)-(5) bekezdések rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni,

c) akinek sem neki, sem házastársának (élettársának), illetve vele együtt lakó vagy költöző közeli hozzátartozójának tulajdonában, haszonélvezetében nincs másik beköltözhető lakása,

d) rendkívüli krízishelyzetbe került személy, az önkormányzat területén hajléktalanná válásának megelőzése érdekében, akinek lakhatását más módon nem lehetséges megoldani.

e) a kérelmező nagykorú magyar állampolgár,

f) a kérelmező nyilatkozatban vállalja, hogy a bérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a bérelt ingatlanban fog lakni.

(5) Amennyiben a kérelmező életkörülményeiben, adataiban változás következik be, úgy azt köteles 8 napon belül a Hivatal felé bejelenteni.

4. § (1) A szociális bérlakásra vonatkozó bérleti jogviszony 3 év időtartamra jön létre.

(2) A bérlő a lakásból való két hónapot meghaladó indokolt távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére 8 napon belül bejelenteni. A bérlő bejelentési, igazolási kötelezettséget és a mulasztás jogkövetkezményeit a szerződésnek tartalmaznia kell. A bérlőnek a távollét okát igazolni kell.

(3) A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a bérlő, bérlőtárs személyazonosító adatait

b) a határozat számát, amellyel a bérlő a lakás bérleti jogát megszerezte

c) a bérleti szerződés időtartamát

d) lakás pontos adatait: cím, helyrajzi szám, alapterület, szobaszám

e) bérbeadó és a bérlő jogait és kötelezettségeit

f) lakbér mértékét és megfizetésének határidejét

g) a lakbér és a közüzemi díjak meg nem fizetésének a következményeit

h) az együtt költöző személyek számát, személyazonosító adatait

i) közüzemi szolgáltatókat, melyekkel szerződést kell kötnie a bérlőnek

j) azt, hogy a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, a lakásból két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban bejelenti a Bérbeadónak,

k) azt, hogy a Bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használatát, a lakásbérleti szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését a bérlő szükségtelen háborítása nélkül jogosult ellenőrizni

l) egyéb, a Bérbeadó által lényegesnek talált kikötéseket

m) esetlegesen mellékletként fotó dokumentációt.

(4) Lakás bérleti szerződésének meghosszabbítására vonatkozó feltételek:

a) bérlő köteles a határozott időre kötött bérleti szerződés lejáratának időpontja előtt legalább 60 nappal Bérbeadó részére benyújtani a meghosszabbításra vonatkozó kérelmét és

b) a bérlőnek a Bérbeadó és az érintett közüzemi szolgáltatók felé lakbér vagy egyéb tartozása nem lehet, vagy bérlő a fennálló tartozásokra érvényes részletfizetési megállapodással rendelkezik.

(5) A kérelmet az Önkormányzat felé kell benyújtani, melyhez szükség szerint mellékelni kell a jogosultság feltételeit igazoló okmányokat, vagy azok másolatát.

5. § Az e rendeletben szabályozott eljárásokban az ügyfélnek küldött iratokat hivatalos irat formájában kell közölni. Ha a postai úton történő kézbesítés azért hiúsul meg, mert a címzett, vagy a meghatalmazottja úgy nyilatkozik, hogy a küldeményt „nem veszi át”, az iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni. Ha az irat „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza, az iratot a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő 5. munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.

6. § (1) A bérbeadó a szociális bérlakások rendeltetésszerű és gondos használatát, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül a lakásban munkanapokon, előzetes értesítés alapján, 8-18 óra között évente legalább egy alkalommal ellenőrzi. Nem rendeltetésszerű használatra vonatkozó bejelentés esetén előzetes értesítés nélkül is végezhető ellenőrzés.

(2) A bérlő köteles tűrni a bérbeadó igazolt képviselője általi ellenőrzést.

(3) A bérlő a (1) bekezdésen túli rendkívüli káresemény, hibafeltárás, -elhárítás, vagy veszélyhelyzet fennállása miatt az ellenőrzést tűrni, valamint a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzését is köteles biztosítani.

(4) Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére a bérlőt 15 napon belül írásban, határidő kitűzésével köteles felhívni és a végrehajtást ellenőrizni.

(5) Amennyiben a bérbeadó az ellenőrzés során vagy más módon tudomást szerez arról, hogy a bérlő a lakást előzetes bérbeadói hozzájárulás nélkül más célra használta, bérleti jogát másnak átengedte, a lakást elcserélte, albérletbe adta, köteles a szükséges intézkedéseket megtenni.

(6) A szükséges intézkedések köre: a bérlő felszólítása, hogy 8 napon belül szüntesse meg az (5) bekezdésben foglaltakat, amennyiben a határidő eredménytelenül telik el, úgy a Bérbeadó jogosult a bérleti szerződést a 30. napon felmondani.

7. § (1) A szociális bérlakást csak lakás céljára lehet használni.

(2) A bérlő a szociális bérlakást nem adhatja albérletbe. Ennek be nem tartása súlyos szerződésszegésnek minősül. A lakás bérleti joga másra nem ruházható.

(3) A bérlő köteles

a) a 3. mellékletben foglalt bérleti díjat megfizetni.

b) a lakás átvételétől számított 30 napon belül a közüzemi szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket az önkormányzattal közösen megkötni,

c) az Önkormányzati Hivatallal együttműködni és a közüzemi díjak befizetését a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig bemutatni.

d) gondoskodni szükség szerint a szociális bérlakás burkolatainak, ajtajainak és ablakainak, valamint berendezéseinek karbantartásáról, felújításáról, pótlásáról, cseréjéről, figyelemmel a Lakástörvény 13. § (2) - (3) bekezdésében foglaltakra.

e) a szociális bérlakást és az ahhoz tartozó helyiségeket járvány és közegészségügyi szempontoknak is megfelelően tisztán tartani, a szükséges rovar és rágcsálóirtást elvégeztetni.

f) életvitelszerűen a szociális bérlakásban lakni.

g) a szociális bérlakás állagát megóvni, az abban okozott kárt megtéríteni, az épület környezetét rendben tartani.

h) a szerződés megszűnésekor köteles a szociális bérlakást tiszta, rendezett, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban (legalább minden helyiség tisztasági meszelését követően) visszaadni a bérbeadónak,

i) bérlő köteles gondoskodni a lakás, lakáshoz tartozó helyiségek, valamint a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartásáról, tisztán tartásáról, gaz- és gyommentesítéséről.

(4) A bérleti szerződés meghosszabbítható, illetve a lakás a bérlő részére értékesíthető az Önkormányzat Képviselő-testületének döntése alapján.

(5) A bérlő köteles megfizetni az egyéb jogszabály alapján az ingatlanhasználót terhelő költségeket, díjakat.

(6) A bérlő a lakáson átalakítást és korszerűsítést a bérbeadó előzetes hozzájárulásával és – jogszabályban meghatározott esetekben – építésügyi hatósági eljárás lefolytatásával végezhet. A bérbeadó részéről az előzetes hozzájárulás megadásáról a képviselő-testület dönt. Amennyiben az átalakítás, valamint a korszerűsítés a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéhez szükséges, úgy a bérbeadó fedezi a munkák elvégzésének költségeit, egyéb esetekben a munkák költségei a bérlőt terhelik.

(7) A felek akár a szerződéskötéskor, akár a megszűnésekor megállapodhatnak abban, hogy a lakás visszaadásakor a lakást és a – Lakástörvény 91/A. §-ában megjelölt – lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, a kölcsönösen elfogadott bérlői költségtérítés fejében.

8. § A bérlő a Lakástörvényben megjelölt kivételeken túl, a szociális bérlakásba csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhatja be

a) élettársát,

b) testvérét, féltestvérét,

c) életvitelszerűen a lakásban lakó gyermeke házastársát.

.

9. § (1) A mindenkor érvényes lakbérek mértékét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A bérleti díj mértékét a Képviselő-testület évente egy alkalommal felülvizsgálja.

(3) A bérleti szerződés külön kitételként tartalmazza, hogy a bérbeadó az önkormányzati rendelet módosítása esetén jogosult a szerződés bérleti díjra vonatkozó részét egyoldalúan módosítani a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg.

(4) A módosított lakbér közlésére irányadó eljárás a Lakástörvény 6. § (1)–(2) bekezdése.

(5) A lakbért külön számla ellenében a tárgyhó 15. napjáig kell a bérbeadó részére megfizetni.

(6) Amennyiben a bérlő a lakbér, vagy a közüzemi költségek megfizetésével 2 hónap késedelembe esik, vagy 2 hónapnyi tartozást halmoz fel az önkormányzat jogosult a bérleti szerződést a Lakástörvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően felmondani.

10. § A jelen rendelet mellékleteiben rögzített adatokat az Önkormányzati Hivatal, valamint e rendelet alapján döntésre és intézkedésre jogosult más szervek, az adatvédelmi törvény előírásai szerint kezelik és használják fel.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1. melléklet

A Rendelet. 1. § (2) bekezdése szerinti lakások:

Sorszám

hrsz

Cím

Alapterület

Szoba szám

Komfortfokozat

Építés éve

1.

3

3588. Hejőkürt, Szent István út 92.

54

2

összkomfortos

1940

2. melléklet

Kérelem önkormányzat lakás szociális helyzet alapján történő bérbevételéhez

1. A bérbe venni kívánt lakás címe, hrsz-a: ……………………………………………….

2. A kérelmező és házastársa (élettársa) személyi adatai:

Kérelmező adatai

Kérelmező házastársa (élettársa) adatai

1.

NÉV:

2.

Születési név:

3.

Állampolgárság:

4.

Anyja neve:

5.

Születési hely, idő:

6.

Személyazonosító jel:

7.

Személyazonosító ig. száma:

8.

Adóazonosító jel:

9.

Lakcím: lakóhely:

10.

tartózkodási hely:

11.

Családi állapot:

12.

Bankszámlaszám:

13.

Telefonszám:

14.

E-mail cím:

15.

Munkahely:

16.

Munkaviszony kezdete:

17.

Egy havi nettó jövedelem
(főfoglalkozásból eredő):

18.

Egyéb (főfoglalkozáson kívüli)
tevékenységből eredő jövedelem: (másodállás, mellékfoglalkozás, stb.):

19.

Családi pótlék összege:

20.

Gyermektartás, árvaellátás, stb:

21.

ÖSSZES HAVI JÖVEDELEM:
(17+18+19+20 együtt)

3. A kérelmezővel egy háztartásban élő és vele együtt költöző személyek adatai:

NÉV:

Születési név:

Állampolgárság:

Anyja neve:

Születési hely, idő:

Lakcím: lakóhely:

tartózkodási hely.

Hozzátartozói minősége:

4. Kérelmezővel egy háztartásban élő és vele együtt költöző nagykorú személyek havi jövedelmére vonatkozó adatok:

NÉV:

Hozzátartozói minőség

Munkahely, foglalkozás

havi nettó jövedelem összege (Ft.)

5. Kérelmezővel egy háztartásban élő és vele együtt költöző nagykorú személyek havi jövedelme összesen: :……………………………………………………………………….

6. Az együtt költözők összlétszáma: ………………………………….

7. Egy főre jutó havi nettó jövedelem összege (Ft): :……………………………………

8. Kérelmező és a vele egy háztartásban élő személyek jelenlegi lakhatási körülményei:

8. 1 – lakáshasználat jogcíme (tulajdonjog, albérlet, szívességi használó, családtag, egyéb):………………………………………………………………………………..

8. 2 – amennyiben albérlő , bérleti díj havi összege (Ft.). ……………………………..

8. 3 – A lakásban lakó személyek száma: ……………………………………….

9. Az Önkormányzati lakás igénylésének rövid indokolása: ……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………..... ……………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………………………….……………………………………………………………………………

10. Kérelmező nyilatkozatai:

10.1. Nyilatkozom, hogy a bérbeadásra vonatkozó feltételeket elfogadom, Vállalom, hogy a kérelmem pozitív elbírálása esetén a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény és Hejőkürt Község Önkormányzata képviselő-testületének a szociális bérlakás bérletéről szóló 4/2024. (IV.26.) önkormányzati rendelet feltételi szerint lakásbérleti szerződést kötök.

10.2. Kijelentem, hogy Hejőkürt Község Önkormányzata felé semmiféle tartozásom nem áll fenn.

10.3. Kijelentem, hogy nekem és a velem együtt költöző személyeknek nincs a tulajdonában olyan hasznosítható gépjármű és egyéb vagyoni értékű jog, amelynek külön-külön számított forgalmi értke a szociális vetítési alap (28500.-Ft) ötvenszeresét, vagy együttes forgalmi értéke a szociális vetítési alap kilencvenszeresét meghaladja.

10.4. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelem során megadott adatok a valóságnak mindenben megfelelnek.

10.5. Kérelmező és a vele együtt költöző nagykorú személyek jelen dokumentum aláírásával kifejezetten hozzájárulnak ahhoz, hogy a kérelemben meghatározott személyes adataikat a kérelem elbírálása során és a szerződéskötés esetén a lakásbérleti szerződés megszűnéséig Hejőkürt Község Önkormányzata és a Tiszapalkonyai Közös Önkormányzati Hivatal Hejőkürti Kirendeltsége a szükséges mértékben kezelje:

11. Kelt: ……………………………………………………………

12. Kérelmező aláírása: ……………………………………………..

12. 1 Házastárs (élettárs) aláírása: ………………………………………

12. 2 Kérelmezővel együtt költöző nagykorú személyek aláírása: ………………...…………………………. ……………………. …………………………….

………………………….. …………………… ………………………………..

13. Kérelemhez csatolni kell a kérelmezőnek, és a vele együtt költöző személyeknek igénylést megelőző hónapra szóló jövedelemigazolását. (Munkáltatói igazolást (legalább 6 hónap folyamatos munkaviszonyról), a havi átlagjövedelemre, illetve egyéb, rendszeres jövedelemre vonatkozó igazolást.)

Közérdekű célból, önkormányzati érdekből bérbe vehető lakásra irányuló kérelem esetén a munkáltató véleményét.

3. melléklet

Lakbér mértéke

1. A rendelet 1. mellékletében felsorolt ingatlan esetében:

10.000.-Ft/ingatlan/hó