Szuhafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (III.7.) önkormányzati rendelete

Kerti hulladék égetésére, valamint tűzgyújtásra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2014. 03. 08

Szuhafő község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályzatairól szóló 1995.évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


  1. A rendelet hatálya kiterjed Szuhafő község közigazgatási területén belül a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiségek nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.
  2. A rendelet hatálya kiterjed a kerti hulladék és egyedi tüzelőberendezésekben folytatott égetéssel kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi tevékenységekre.


2.§


  1. Kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történik, vagy elszállításáról gondoskodni kell.
  2. Kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.
  3. Kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok (szélcsend) esetén a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával kizárólag munkanapokon 5.00 óra és 7.00 óra, továbbá 18.00 óra és 19.00 óra közötti időszakban végezhető, kivéve az országosan elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején.
  4. Égetni csak megfelelően kialakított helyen lehet, ahol a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.
  5. A tűz őrzéséről, állandó felügyeletről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket, illetőleg felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.
  6. Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani, a parázslást vízzel, földtakarással vagy egyéb alkalmas módon kell megszüntetni.
  7. Az égetendő hulladék kommunális, illetőleg ipari eredetű (műanyag, gumi, vegyszer, festék, illetve ezek maradékai) hulladékot nem tartalmazhat.

    


3.§


      (1)   Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban csak megfelelően karbantartott                                                 

              tüzelőberendezésekben, és csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyag           

              égethető.

       (2)   Fűtőberendezésekben ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve

               ezek maradékait égetni tilos. A hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésekben nem égethetők.


4.§


  1. Aki e rendeletben meghatározott előírásokat ne tartja be, levegőtisztasági-védelmi bírsággal sújtható a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) kormányrendeletben foglaltak alapján.
  2. Az e rendeletben megállapított rendelkezések betartását a Ragályi Közös Önkormányzati Hivatal amely jogsértés eljár az illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél.


5.§


E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





dr. Takács Krisztina                                                                 Szalóczy Gyuláné

         aljegyző                                                                                 polgármester