Szuhafő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (III.21.) önkormányzati rendelete

Az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2014. 05. 01

Szuhafő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a helyi adókról szóló 1990. évi C törvény 1. §. és 6. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§.


(1)A rendelet hatálya a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 34 §-ában meghatározott idegenforgalmi adó beszedésére kötelezettek körére terjed ki (továbbiakban: szállásadó), valamint kiterjed arra a magánszemélyre, aki nem állandó lakosként Szuhafő község illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.


(2)E rendelet határozatlan időtartamra szól.


2.§.


(1) E rendelet hatálya nem terjed ki, tehát mentesülnek az idegenforgalmi adó alól a Htv. 31. §. a-c) pontjában foglalt személyek.


(2)Mentes az adófizetési kötelezettség alól továbbá:

a)70. életévét betöltött személy,

b)Aki zarándok útlevéllel rendelkezik, és zarándokként vesz igénybe szállást.


3.§.


E rendelet értelmében:

1.Vendégéjszaka: vendégként eltöltött - éjszakát is magába foglaló vagy így elszámolt legfeljebb 24 óra./Adott időszakban ténylegesen eladott szobákban megszállt (regisztrált) vendégek száma.


4. §.


Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.



5. §


Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként   400,- Ft


6. §


(1)A szállásadó a helyi adó összegét közli a magánszeméllyel és az adót átveszi, erről bizonylatot ad.


(2)A szállásadó az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének, valamint a mentesség jogcímének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad. A szálláshelyeken a nyilvántartás céljára vendégkönyv, vagy avval egyenértékű elektronikus nyilvántartás vezetése kötelező. Ebben az esetben a szállásadónak a 4. melléklet szerint nyilatkoznia kell arról, hogy a program megfelel e rendeletben előírt tartalomnak


(3)A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő nevét, állampolgárságát, lakcímét, születési helyét, idejét, útlevelének, vagy személyi igazolványának számát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodási jogcím pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét, a vendég által igénybe vett szoba/apartman számát és a vendég aláírását.


(4)A vendégkönyv szigorú számadású nyomtatvány, melyet Ragályi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője hitelesít. A vendégkönyv sorai egyedileg számozottak. A vendégkönyvben az adatokat folyamatosan, kihagyás nélkül kell vezetni. Minden vendég adatait külön sorban kell feltüntetni. A vendégkönyvet a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni, és azt a tárgyévet követő év január 31. napjáig az adóhatóságnál bemutatni. Az adóhatóság a vendégkönyvet záradékolja, az éves összesített vendégforgalmi adatokat nyilvántartásban rögzíti. Amennyiben a szállásadó a tevékenységét megszünteti, vendégkörét az adóhatóságnak át kell adni annak lezárása érdekében. Az adóhatóság a hitelesített vagy lezárt vendégkönyv sorszámát, a szállásadó adatait, a kiadás dátumát nyilvántartásban rögzíti.


(5)Adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell.


(6)Az adómentesség igénybevételéhez az adóhatóság nyomtatványt rendszeresít ( 1.sz. melléklet), melyet az adó beszedésére kötelezettnek kell az adóalany rendelkezésére bocsátania. A nyomtatvány, illetve külön igazolás hiányában a szállásadónak kell az adót megfizetnie.


(7)Az adóalany a nyomtatvány kiállításával és aláírásával igazolja a mentességre való jogosultságot, kivéve, ha a jogosult életkora a 18. életévet nem éri el vagy a 70. életévet meghaladja, és ennek ténye a nyilvántartásból egyértelműen megállapítható, illetve az  adómentesség alapjául szolgáló munkaviszonyt,  munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt, valamint a vállalkozói tevékenység végzését külön igazolni kell. Ezen igazolást a nyilvántartás mellékleteként kell kezelni. Ezen igazolás olyan munkáltatói nyilatkozat, amely kifejezetten tartalmazza a munkavállalónak a munkaviszonyával összefüggésben elfogadott Dabason ellátandó konkrét feladatát, a kiküldetési rendelvény, illetve utasítás másolatát.


(8)A munkaviszony, a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony fennállást igazoló külön nyilatkozat hiányában a szállásadó köteles az idegenforgalmi adót beszedni és megfizetni.



7. §


(1) A szállásadónak a megfizetett adót a beszedést követő hó 15-ig kell az önkormányzat adóhatóságához befizetnie.


(2) Az (1) bekezdés szerint fizetendő idegenforgalmi adót a szállásadó akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.


(3) Az adó késedelmes befizetése esetén az esedékesség napjától késedelmi pótlékot kell fizetni.



8. §


(1) A szállásadónak, az adóköteles bevételszerző tevékenységét annak megkezdésétől számított 15 napon belül az önkormányzati adóhatóságnak írásban kell jelentenie.( 2 . sz. melléklet), valamint a vendégkönyvet hitelesítés céljából benyújtani.


(2A szállásadó az általa beszedett adót havonként a befizetéssel együtt vallja be az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, míg az éves adatokat az adóévet követő február 28-ig köteles az önkormányzati adóhatósághoz bevallani. (  3 .sz. melléklet) A szállásadónak e kötelezettsége megszűnése esetén, ennek bekövetkeztétől számított 30 napon belül soron kívüli bevallást kell tennie.


(3) A bejelentkezés, illetve a bevallás - ki nem mentett - elmulasztása (késedelmes teljesítése) esetén az önkormányzati adóhatóság mulasztási bírságot szab ki.


(4) Az adó megfizetése az adóbevallást nem pótolja


9. §.


  1. E rendelet 2014. május 01. napján lép hatályba.





Szuhafő, 2014. március 20.