Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 27- 2023. 07. 28

Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelete

Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.27.

Radostyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában, kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §(1) 1. pontjában, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 62. § (1) bekezdés a) pontban szerinti véleményezésre jogosult szerv, b) pont szerinti partnerek, valamint a településterv, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésével és módosításával összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 3/2023. (III.13.) önkormányzati rendelet szerinti partnerek – véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A Rendelet mellékletei:)

„c) 3. melléklet: SZT-1/M1 jelű Szabályozási terv külterület ( M 1:8000)
d) 4. melléklet: SZT-2/M1 jelű Szabályozási terv belterület ( M 1:4000)”

2. § A Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az alábányászott vagy bányatelekkel érintett területen építési, tereprendezési tevékenységet végezni geotechnikai-talajtani vizsgálatok alapján, az abban meghatározott módon lehet.”

3. § A Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet 28. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az építési övezetben elhelyezhető épület - az (1) bekezdésben foglaltakon kívül -:]

„d) a temető ellátásához szükséges gazdasági tevékenység célú”

(rendeltetést tartalmazhat.)

4. § A Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet 30. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A különleges mezőgazdasági terület a meglévő és új onnan létesülő erdő és mezőgazdasági üzemek (majorok) területe, ahol elsősorban az erdő és mezőgazdasági termékek feldolgozására, tárolására, az erdő és mezőgazdasági gépek tárolására, javítására, nagyüzemi állattartás céljára szolgáló építmények elhelyezésére szolgál.”

5. § A Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„32. § (1) A közlekedési (KÖu) terület az országos és a helyi közút, a kerékpárút, a gépjármű-várakozóhely (parkoló) - a közterületnek nem minősülő telken megvalósuló kivételével -, a járda és gyalogút (sétány), köztér, mindezek csomópontja, vízelvezetési rendszere és környezetvédelmi építményei, a közúti, a közforgalmú közlekedés létesítményei, továbbá a közmű és a hírközlés építményei elhelyezésére szolgál.

(2) Közlekedési területen belül e rendelet az alábbiakat különbözteti meg:

a) Köu-1- országos mellékút,

b) Köu-2- települési gyűjtőút,

c) Köu-3- települési kiszolgáló út.

(3) A közutak, közterületek szélességét a Szabályozási Terv jelöli.

(4) A (2) szerinti övezetekben területén elhelyezhető építmények a terek legfeljebb 2%-os beépítésével és legfeljebb 4,5 m építménymagassággal:

a) a közlekedést kiszolgáló épület,

b) a területet igénybe vevők ellátását szolgáló iroda,

c) kereskedelmi, szolgáltató épület,

d) a közlekedést kiszolgáló, gépjármű tároló,

e) a közbiztonságot szolgáló kereskedelmi, szolgáltató iroda

rendeltetést is tartalmazhat.

(5) A közlekedési területen belül a műtárgyakat, a közműveket, a közterületi építményeket és a növényzetet úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést, az utak és csomópontok beláthatóságát ne zavarják.

(6) A közterületek burkolatlan felületeit, ahol ezt műszaki okok nem akadályozzák, zöldfelületként kell kialakítani, a forgalomtechnika és a forgalombiztonság figyelembevételével.

(7) A gyalogos közlekedés számára az utak szabályozási szélességén belül biztosítani kell a biztonságos közlekedés feltételeit.

(8) A közforgalom elől el nem zárt magánutak műszaki kialakításánál a közforgalmú utak érvényes előírások szerint kell eljárni.

(9) Egy darab ingatlan kiszolgálását biztosító közúti vagy közforgalom elől el nem zárt magánút terület (nyél) megengedhető telekszélessége 6,0 m. Ebben az esetben a csökkentett, egy sáv szélességű műszaki paraméterek alkalmazása megengedett.

(10) Az illetékes közútkezelő hozzájárulása szükséges,

a) A közlekedési területen belül bármilyen létesítmény elhelyezése csak a közút kezelőjének hozzájárulásával lehetséges.

b) külterületen a közút tengelyétől számított 50-50 méteren, főútvonal esetén 100-100 méteren belül építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, kő, kavics, agyag, homok és egyéb ásványi nyersanyag kitermeléséhez, valamint a közút területének határától számított 10 méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához, valamint

c) belterületen – a közút mellett – ipari, kereskedelmi, vendéglátóipari, továbbá egyéb szolgáltatási célú építmény építéséhez, bővítéséhez, rendeltetésének megváltoztatásához, valamint a helyi építési szabályzatban, vagy a szabályozási tervben szereplő közlekedési és közműterületen belül nyomvonal jellegű építmény elhelyezéséhez, bővítéséhez, továbbá a közút területének határától számított két méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához.

(11) Külterületi feltáró utak számára az úttengelytől számított 10-10 m-t szabadon kell hagyni.”

6. § (1) A Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Radostyán Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 7/2018. (XII.20.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

7. § Ez a rendelet 2023. július 27-én lép hatályba.

1. melléklet a 15/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 15/2023. (VII. 26.) önkormányzati rendelethez