KISSIKÁTOR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2007.(XII.19.) R E N D E L E T E A helyi települési szilárd hulladékgazdálkodás közszolgáltatás szabályairól

A helyi települési szilárd hulladékgazdálkodás közszolgáltatás szabályairól- hatályos -

Hatályos: 2013. 10. 31- 2014. 03. 13


KISSIKÁTOR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA


KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK



14/2007.(XII.19.)


R E N D E L E T E




A helyi települési szilárd hulladékgazdálkodás közszolgáltatás

szabályairól













- hatályos -
















Kissikátor Községi Önkormányzat Képviselő – Testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamit a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvényben foglaltaknak megfelelően a települési szilárd kommunális hulladék gyűjtésére, szállítására és elhelyezésére vonatkozó szabályokról alkotott és módosított 9/2004.(VI. 24.) sz. rendeletét az alábbiak szerint módosítja és egységes szerkezetben jeleníti meg:


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek biztosítják a környezet, valamint a lakosság egyészségének védelmét, a természeti és épített környezet megóvását Kissikátor község területén keletkezett települési kommunális hulladék gyűjtésével, elszállításával és elhelyezésével összefüggő feladatok eredményes végrehajtását és a közszolgáltatások igénybevételének rendjét.


A rendelet hatálya


2. §


(1)1 A rendelet hatálya kiterjed Kissikátor község teljes közigazgatási területére, valamint a közszolgáltatásban érintett személyekre és azon gazdálkodó szervezetekre, amelyek a gazdasági tevékenységükkel összefüggésben keletkezett szilárd hulladékot a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő hasznosító, vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával saját maguk, illetve az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező kezelőnek történő átadással nem teljesítik, vagy ezen feladatot a környezetvédelmi hatóság által kiadott igazolás szerint környezeti szempontból lényegesen kedvezőbb megoldással látják el.


(2) A jelen rendeletben szabályozott hulladékkezelési közszolgáltatás kiterjed Kissikátor község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosánál keletkező települési szilárd hulladékra.


(3) Az ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (továbbiakban: ingatlanhasználó) a jelen rendeletben meghatározottak szerint jogosult és köteles igénybe venni a hulladékkezelési közszolgáltatást.



Értelmező rendelkezések


3. §


Jelen rendelet alkalmazásában:


a) Települési szilárd hulladék:




- 2 -

Háztartási hulladék: az ember mindennapi élete során a lakóházak  helyiségeiben valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekbe és területein, valamint az intézményekben keletkező, veszélyesnek nem minősülő hulladék.


b) Közterületi hulladék:

Közforgalmú  közterületeken keletkező hulladék.


c) Nagy darabos hulladék:

A településen a háztartásokban keletkezett azon hulladék /háztartási berendezési, felszerelési tárgyak, eszközök és anyagok, kertészeti hulladékok /, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedényzetben nem helyezhető el.


d) Hulladékkezelő, közszolgáltató:

Aki a települési szilárd hulladékot gazdasági tevékenysége körében az ingatlanhasználótól átveszi.


e) Veszélyes hulladék:

Az olyan hulladék, amely a Hulladékgazdálkodásról szóló törvény 2. számú mellékletében felsorolt jellemzők közül egy, vagy több ismérvvel rendelkezik, illetve ilyen anyagokat, vagy összetevőket tartalmaz. Eredete, összetétele, koncentrációja miatt az egészségre, a környezetre nézve kockázatot jelent.


f) Gazdálkodó szervezet:

Egyéni vállalkozás, jogi és jogi személyiséggel nem rendelkező egyesület, alapítvány, gazdasági társaság (Bt., Kft.,  stb.)



A hulladékkezelési közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatást végző

megnevezése, a közszolgáltatási szerződés, valamit a közszolgáltatás díja


4. §


(1) A szilárd kommunális hulladékkezelési közszolgáltatás magába foglalja a község területén keletkező hulladékok heti egy alkalommal történő , az ingatlanon összegyűjtött nagy darabos, lomtalanítás körébe tartozó szilárd hulladék évente kétszeri  a közszolgáltató által meghatározott módon és időben történő összegyűjtését, elszállítását és elhelyezését, valamint a közszolgáltató által kihelyezett közcélú, szelektív hulladékgyűjtő eszközökben keletkezett hulladék rendszeres begyűjtését és elszállítását.


(2) Kissikátor község közigazgatási területén a szilárd hulladékkezelési közszolgáltatási feladatokat nyílt pályázati eljárás lebonyolítása eredményeként kizárólag az Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft. (3600 Ózd, Zrínyi út 5.) végzi.



5. §


- 3 -



Az Ózdi Hulladékgazdálkodási Kft. és Kissikátor Községi Önkormányzat Képviselő – Testülete között a közszolgáltatás ellátását a hatályos jogszabályok figyelembevételével készült nyilvános szerződés szabályozza.


6. §4


(1)6

(2)6

(3)A hulladékszállítási díjat az ingatlanhasználóknak  havonta utólag,a közszolgáltató által kibocsájtott számla alapján az önkormányzat hivatalához kell befizetni.


 (4)2,6


Az ingatlanhasználók és a gazdálkodó szervezetek jogai és kötelességei


7. §3

(1) 7

(2) Az ingatlanhasználó köteles bejelenteni az önkormányzat felé minden olyan változást, amely a közszolgáltatást bármilyen módon érinti.

(3) 7

(4) A rendszeres háztartási szilárd hulladék gyűjtéséhez rendelkezésre álló tartálytérfogaton felül, alkalmanként keletkező többlethulladék gyűjtéséhez a közszolgáltatótól az általa erre a célra rendszeresített gyűjtőzsák vásárolható, melyet a közszolgáltató szintén gyűjtési napokon szállít el

(5) 7

(6) 7

(7) 7

(8)7


A közszolgáltató kötelezettségei


8. §


(1) A közszolgáltató köteles az önkormányzat képviselő – testületével kötött szerződésben foglaltak szerint heti egy alkalommal a településen az általa biztosított szállítójárművel és dolgozóival rendszeres gyűjtést végezni.


(2) Köteles a közszolgáltató a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendszeres ürítéséről gondoskodni.


(3) Köteles a közszolgáltató évi két alkalommal – tavasszal és ősszel – a nagy darabos települési szilárd hulladékok begyűjtését úgynevezett  lomtalanítás keretében elvégezni.

(4) 8

(5) A közszolgáltató tevékenységéről a lakosságot köteles tájékoztatni.




- 4 -


Adatvédelmi szabályok


9. §


A közszolgáltatás ellátásával összefüggő személyes adatok (a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye, ideje, anyja neve) nyilvántartását és kezelését a Hangony – Kissikátor Községek Körjegyzősége helyi hivatala végzi a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvántartásról szóló módosított 1999. évi LXIII. törvényben foglaltak figyelembe vételével.


Záró rendelkezések


10. §5


11. §


(1) A rendelet 2008. január 1. napján lép hatályba.


(2) 2007.december 31.napjával  hatályát veszti Kissikátor Községi Önkormányzat Képviselő – Testülete Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról szóló 9/2004. (VI. 24.) számú rendelete.


Kissikátor, 2007. december 18.



                Schlögl  Zoltánné                                                                  Elek  József 

körjegyző                                                                          polgármester



Z á r a d é k  :


Az 1990. évi LXV. törvény 16. § (3) bekezdése alapján  a rendelet kihirdetésre került.

Kissikátor , 2007. december 19.   

       



                                                                

                                                                                          Schlögl Zoltánné

                                                                                               körjegyző


1. Módosult a 6/2008. (V.28.) rendelettel

2. Módosult a 6/2008. (V.28.) rendelettel

3. Módosult a 6/2008. (V.28.) rendelettel

4. Módosult a 12/2011. (XII.21.) rendelettel

5. Hatályon kívül helyezve a 3/2012. (IV.25.) rendelettel

6. Hatályon kívül helyezve a 10/2013. (X.30.) önkormányzati rendelettel

7. Hatályon kívül helyezve a 10/2013. (X.30.) önkormányzati rendelettel

8. Hatályon kívül helyezve a 10/2013. (X.30.) önkormányzati rendelettel