KISSIKÁTOR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2007.(XII.19.) R E N D E L E T E A helyi települési folyékony hulladékgazdálkodás közszolgáltatás szabályairól - hatályos -

A helyi települési folyékony hulladékgazdálkodás közszolgáltatás szabályairól- hatályos -

Hatályos: 2013. 10. 31- 2014. 04. 30

KISSIKÁTOR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA


KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK





15/2007.(XII.19.)


R E N D E L E T E





A helyi települési  folyékony hulladékgazdálkodás

közszolgáltatás szabályairól



- hatályos -























Kissikátor Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV tv. 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvényben foglaltakra tekintettel a településen biztosított folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és elhelyezésére vonatkozó kötelező közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


1. §


(1) Kissikátor Község Önkormányzatának Képviselő - Testülete a településen keletkező folyékony hulladék rendszeres összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését helyi közszolgáltatás megszervezésével biztosítja, melynek igénybevétele kötelező.


(2) A helyi közszolgáltatás kötelező igénybevételének célja a természeti környezet, illetve az itt élő lakosság egészségének védelme.


(3) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos tevékenység ellátására vonatkozó helyi közszolgáltatás Kissikátor község egész közigazgatási területére kiterjed.


(4) E rendelet alkalmazásában a települési folyékony hulladék a háztartásokból származó, illetve az ehhez hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető hulladékká vált folyadék, amelyet nem vezetnek el és nem bocsátanak ki szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül, hanem hatályos egészségügyi szabályoknak megfelelő szennyvíztárolóban gyűjtenek.


2. §


(1) Kissikátor község területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást Simon István Hangony, Petőfi S. út 26. szám alatti lakos az önkormányzat képviselő – testületével kötött szerződés alapján látja el.


(2) A folyékony hulladék elhelyezése megállapodás alapján Hangony település kijelölt leürítőjében történik.

Az igénybevevők kötelezettségei


3. §


(1) Az ingatlan tulajdonosa, használója (továbbiakban: ingatlanhasználó) köteles a közszolgáltatást igénybe venni, a folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét a jelen rendeletben kijelölt szolgáltatónak bejelenteni és a szolgáltatás a rendeletben szabályozott díját a szolgáltatónak megfizetni.

(2) Az ingatlanhasználó más szolgáltatónak folyékony hulladék összegyűjtésére és elszállítására megrendelést nem adhat.

 (3) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknél tevékenységük során települési folyékony hulladék keletkezik, a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett hulladékbegyűjtést abban az esetben nem kötelesek igénybe venni, amennyiben a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő hasznosító vagy ártalmatlanító eljárás, berendezés, létesítmény alkalmazásával teljesítik kötelezettségüket.


- 2 -



A közszolgáltató kötelezettségei


4. §


(1) A közszolgáltató köteles az igénybevevő bejelentésétől számított 3 napon belül a szolgáltatást elvégezni, a szennyvíz összegyűjtéséről nyilvántartást vezetni, a szolgáltatás elvégzéséről kiállított számla másolatát havonta az önkormányzathoz leadni.


(2) A közszolgáltató köteles a települési folyékony hulladék eredetét igazolni és az erre vonatkozó iratokat 5 évi megőrizni.


(3) A közszolgáltatónak a tevékenység ellátása során gondoskodnia kell a közszolgáltatást igénybevevők folyamatos tájékoztatásáról, az esetleges panaszok és észrevételek intézéséről, a megfelelő nyilvántartások vezetéséről.


(4) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.


(5) A közszolgáltató köteles a folyékony hulladék összegyűjtése, szállítása, elhelyezése során úgy eljárni, hogy tevékenységével a közterületet ne szennyezze.

Amennyiben a közterület szennyezése valamilyen oknál fogva bekövetkezik, a szolgáltatónak kötelessége a közterület megtisztításáról gondoskodni.


(6) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (az igénybevevő neve, lakcíme, születési helye, ideje, anyja neve stb.) a közszolgáltató köteles a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. tv. rendelkezései figyelembevételével kezelni.



A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi

közszolgáltatás díja



5. §


(1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az igénybevevőnek díjat kell fizetnie.

(2) A megállapított díjak tekintetében a díjfizetési időszakot az önkormányzat egy évben állapítja meg, mely minden évben a tárgyév július 1. napjától a következő év június 30. napjáig tart.

 (3)3 A 2012. július 1. – 2013. június 30. napjai között alkalmazott díj mértéke 1.260,- Ft/m3 +Áfa.

(4)1 A díj megállapítása a mindenkor hatályos jogszabályok figyelembevételével az önkormányzat képviselő – testületének feladata. 



- 3 -


(5) A közszolgáltatást végző minden évben egy alkalommal kezdeményezheti a díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – önköltségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket is tartalmazó – változás mértékének függvényében.


Záró rendelkezések


6. §2


7. §


(1) A rendelet 2008. január 1. napján lép hatályba.


(2) A települési folyékony hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokat, jogokat és kötelezettségeket 2007. december 31. napjáig a Kissikátor Községi Önkormányzat Képviselő – Testülete módosított 9/2004. (VI. 24.)  rendelete szabályozza.


(3) 2007. december 31. napján hatályát veszti a Kissikátor Községi Önkormányzat Képviselő – Testületének 9/2004.(VI.24.) rendelete,valamint módosítása a 8/2007.(VI.8.)rendelet



Kissikátor, 2007. december 18.



Schlögl Zoltánné                                          Elek József

      körjegyző                                                polgármester



Z á r a d é k  :


Az 1990. évi LXV. törvény 16. § (3) bekezdése alapján  a rendelet kihirdetésre került.

Kissikátor , 2007. december 19.   

       

                                                                

                                                                                          Schlögl Zoltánné

                                                                                               körjegyző





1. 6/2008. (V.28.) rendelet hatályon kívül helyezte 2008. V. 28-án.

2. 3/2012. (IV.25.) rendelet  hatályon kívül helyezte 2012. IV. 25-én.

3. 11/2013. (X.29.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos 2013. október 31-től.

4. 11/2013. (X.29.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályos 2013. október 31-től.