Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2015. 02. 27- 2024. 02. 05

Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésekről1

2015.02.27.

Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a temetőkről és a temetkezésről szóló 199. XLIII. tv. (továbbiakban tv.) 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatály kiterjed Pusztafalu Község Önkormányzata tulajdonában lévő temetőkre és az ottani temetésekkel kapcsolatos tevékenységre.

(2) A temetők fenntartója Pusztafalu Község Önkormányzata, amely a feladatok ellátásáról, a temetők fenntartásáról, üzemeltetéséről saját maga gondoskodik (továbbiakban üzemeltető.

(3) A temetőben a temetkezési és egyéb szolgáltatások biztosításáról a temető üzemeltetője gondoskodik. Az eltemettető pedig más vállalkozó, vagy gazdasági szervezet egyes szolgáltatásit is igénybe veheti.

Temetési hely gazdálkodás szabályai

2. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig a helyi viszonyokat is figyelembe véve sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A parcellákban elhelyezkedő sorokat a már megkezdett, kialakult temetési helyek szerint kell folytatni a kijelölésnél. Kivételesen a korábban kialakított sorokban levő és megfelelő temetési hely méretét elérő helyre is lehet kijelölni sírhelyeket.

(3) Az 1. és 2. sírhelytáblán már csak azok a hozzátartozók temethetők el, akik részére a sírhely kihagyása már megtörtént, illetve a koporsós, vagy urnás rátemetés még lehetséges.

(4) A 3. és 4. parcellába új sor nem kezdhető. A már megkezdett sorokban sírhelyek kizárólag a parcella vonaláig igényelhetőek.

(5) Az 5. és 6. parcellák feltöltése és a 3. és 4. parcellák vonalláig lehetségesek.

(6) A 7. parcellában található a ravatalozó épülete, illetve itt került kialakításra az urnafal.

(7) A 3. és 4-es illetve az 5. és 6. sírhelytáblákban csak azok temethetők el, akik hozzátartozói vállalják, hogy 3 éven belül a síremléket elhelyezik, illetve a sírok gondozását folyamatosan biztosítják. A sírjel 2,5 m-nél magasabb nem lehet és a szomszéd sírhelye(ke)t valamint a sírtávolságokat térben nem foglalhatja el.

(8) A parcellákat és a sorokat számozni kell, amit a térképen jelölni kell.

(9) a temetőben koporsós és urnás temetés egyaránt végezhető.

(10) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket az önkormányzat a tv. 9. § a-c, e-h pontjaiban, valamint a Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelően biztosítja.

(11) Egyéb temetési szolgáltatások (tv. 25. §) megrendelése illetve a költségek viselése a hozzátartozót terheli.

Díszsírhelyek

3. § (1) Díszsírhelyet Pusztafalu Község Önkormányzatának Képviselő-testület adományozza azoknak a társadalmi, gazdasági szervek vezetőinek, illetve közvetlen hozzátartozójának, akik hosszú időn át tevékenykedtek a községben, s a munkahelyük saját halottjának tekinti.

(2) A díszsírhelyekre történő egyszeri rátemetést Pusztafalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete engedélyezi a közvetlen hozzátartozók részére.

(3) A díszsírhelyek örök jellegűek, azok a köztemető fennállásáig fennmaradnak.

A temetési helyek használati ideje és díja

4. § (1) Az önkormányzat a sírhelyet, ingyenesen biztosítja a Pusztafaluban lakóhellyel rendelkező elhunyt személy részére.

(2) A ravatalozó használatát az önkormányzat ingyenesen biztosítja.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 50 év

b) sírbolt használati ideje az utolsó halott elhelyezésétől számított 60 év

c) urnafülke és urnasírhely örökös

d) urnasírbolt esetén 20 év

e) díszsírhely örökös

(4) A nem Pusztafaluban lakóhellyel rendelkező elhunyt személy eltemettetője 20.000 Ft sírhely megváltási díjat köteles fizetni.

A sírhely, sírbolt mérete

5. § (1) A temetőben egyes és kettes sírhelyek alakíthatók ki, de lehetőség van a családhoz tartozó más hozzátartozók részére is sírhelyek kihagyására.

(2) Rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységébe kell kerüljön, és rátemetés csak egyszer lehetséges.

(3) A sírhelyek méretei: hossza: 2,10 m, szélessége: 1,00 m, mélysége: 2,00m, szomszédos távolság: 0,30 m kivéve kettes sírhely esetén.

Sírboltok

6. § (1) A temetőkben sírboltok a 7. parcella utolsó sorában helyezhetők el.

(2) Sírboltot az üzemeltető által kijelölt helyen a vonatkozó építési előírások szerint lehet felállítani, a felállítás előtt a sírbolt vázlatát vagy leírását az üzemeltetőnek be kell mutatni és azt nyilvántartásba kell venni.

(3) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a rendelkezői minőségét a sírboltkönyvbe bejegyeztette.

(4) A sírbolt létesítőjének az adatainak bejegyzésekor nyilatkozni kell a sírboltban elhelyezhető személyekről, melyet a nyilvántartásokban rögzíteni kell.

(5) Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezett arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát, egyenes ági rokonait, továbbá az utódaik házastársait lehet benne eltemetni.

(6) A sírbolt méretei: 2 személyes sírboltnál hossza 3 méter, szélessége 3m, 3 személyes sírboltnál hossza 3 méter, szélessége 5m, 6 személyes sírboltnál hossza 3 méter, szélessége 8m, 9 személyes sírboltnál hossza 3 méter, szélessége 11m.

(7) A sírboltban annyi halott temethető el, ahány főre azt építették. Ezen túl a sírboltos koporsókkal egyező számú urna is elhelyezhető.

A temető használatának rendje, sírgondozás szabályai

7. § (1) A temető nyitva minden nap 700 és 1900óra között. A ravatalozó rendjének betartása az Önkormányzat alkalmazottai ügyelnek, akiknek feladata a nyilvántartó könyv és a sírboltkönyv vezetése.

(2) A síremlékeket a hozzátartozók saját elképzeléseik szerint készíthetik el, de elhelyezésükre a sorban lévő többi síremlékkel összhangban kerülhet sor.

(3) A sírok közvetlen közelébe fák, cserjék nem ültethetők ha a sírok közötti közlekedést akadályozzák, illetve a síremléket rongálják.

(4) A temetőben mindenki a hely szellemének és a kegyeletnek megfelelő magaviseletet köteles tanúsítani.

(5) Járművel behajtani a temető területére csak síremlékek, kegyeleti tárgyak elhelyezése céljából szabad.

(6) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, valamint a sírokra ültetett növényeket, virágokat megrongálni, illetve eltulajdonítani tilos.

(7) A sírhely gondozása során keletkezett szemetet a sírhelyek között tárolni nem szabad. A temető kezelője a szemét összegyűjtésére, tárolására szolgáló helyet köteles kijelölni, kialakítani és rendszeres ürítéséről gondoskodni.

(8) A temető területén tűzveszélyes tevékenységet végezni, avart elszáradt koszorút, virágmaradványt elégetni tilos. a gyertyagyújtásnál ügyelni kell arra, hogy tűz ne keletkezzen.

Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszíti a Pusztafalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és temetkezésről szóló / ( . ) önkormányzati rendelete.

(3) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 2.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2024. február 6. napjával.