Pusztafalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020(V.27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 06. 01

Pusztafalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020(V.27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.06.01.

Pusztafalu Község Polgármestereként a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendelem el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Pusztafalu község polgárai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza a Pusztafalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott közösségi színtérre és könyvtárra, a közművelődési tevékenységet ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § (1) Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

(2) A közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében:

a) biztosítja a művelődő közösségek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt.

(3) Az önkormányzat a megyei hatókörű községi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével biztosítja a települési könyvtári ellátást.

4. § Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a nemzeti, nemzetiségi, városi ünnepek megszervezése és lebonyolítása a helyi közösség bevonásával és részvételével,

b) színházi előadások, koncertek, hangversenyek, bálok, irodalmi, előadói estek szervezése,

c) az ifjúság közösségi szerveződésének támogatása közösségi tér biztosításával,

d) az idősek művelődő közösségének támogatása közösségi tér biztosításával,

e) folyamatos tájékoztatás a település és a régió kulturális rendezvényeiről, programjairól

f) biztosítja a könyvtári szolgáltatás igénybevételét a helyi igények és a törvényi előírások alapján,

g) nyilvános olvasóterem működtetése, a közönség számára internetezési lehetőség biztosítása a könyvtárban és a teleházban,

h) a településen fellelhető értékek, hagyományok feltárása, gyűjtése, gondozása, rendszerbe foglalása, az utókor számára elérhetővé tétele,

i) helyet és lehetőséget biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, szakkörök, kulturális célú tevékenységek, összejövetelek lebonyolításához, helyi amatőr alkotók bemutatkozásához,

j) lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására,

k) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez,

l) támogatja az iskolai, óvodai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,

m) a településen működő civil szervezetek összefogása, együttműködésük segítése, pályázati lehetőségeinek figyelemmel kísérése, erről történő tájékoztatása.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

5. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) közösségi színtér fenntartásával,

b) könyvtári szolgáltatás fenntartásával,

6. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez közösségi színtérként, valamint könyvtári szolgáltató helyként az alábbi épületeket biztosítja:

a) Közösségi tér 3995 Pusztafalu Fő út 68. (a továbbiakban: közösségi tér)

b) II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Könyvtári Információs Közösségi Szolgáltató Hely 3995 Pusztafalu, Fő út 99. (a továbbiakban: könyvtár).

(2) A közösségi tér használati szabályzatát a rendelet 1. függeléke, házirendjét a rendelet 2. függeléke, a könyvtár használati szabályzatát a rendelet 3. függeléke tartalmazza.

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) kulturális tevékenységet is végző civil szervezetekkel,

b) egyházakkal és

c) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.

(3) Az önkormányzat a közművelődési lehetőségekről

a) plakátok, szórólapok, útján,

b) a település honlapján valamint a közösségi média útján ad tájékoztatást a település lakossága részére.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása és személyi feltételei

8. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

9. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. A közművelődési feladatokat az önkormányzat alkalmazásában álló kulturális szervező, a könyvtári feladatokat a képviselő-testület által kinevezett, főállású közalkalmazotti jogviszonyban álló személy látja el.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2020. június 1-én lép hatályba.