Pusztafalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V.3.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események engedélyezésének helyi szabályairól, és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2021. 05. 04- 2024. 04. 18

Pusztafalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 3.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események engedélyezésének helyi szabályairól, és az eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről

2021.05.04.

Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében Pusztafalu Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. anyakönyvi esemény: a házasságkötés.

2. kérelmezők: a hivatali helyiségen-, illetőleg a hivatali munkaidőn belül és kívül tartandó anyakönyvi eseményeket az anyakönyvi jogszabályok szerint bejelentő ügyfelek.

3. hivatali helyiség: Pusztafalu, Fő út 68. szám alatt, Pusztafalu Község Önkormányzatának tulajdonában lévő Közösségi Ház nagyterme.

4. hivatali munkaidő: a Pálházai Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő.

5. rendkívüli körülmény: a házasuló egészségügyi állapota, vagy kora miatt nem tud a hivatali helyiségben megjelenni.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai

2. § Házasságkötést lebonyolítani – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben (a továbbiakban: Atv.) meghatározott munkaszüneti nap kivételével – hivatali munkaidőn kívül pénteken 13:30 óra és 16:00 óra, szombaton 14:00 és 18:00 óra között lehet.

3. § Sem a hivatali helyiségen kívüli, sem a hivatali időn kívüli anyakönyvi esemény a már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett anyakönyvi esemény lebonyolítását nem veszélyeztetheti.

Az anyakönyvi események lebonyolítása esetén az önkormányzat részére fizetendő díj mértéke

4. § (1) A hivatali helyiségben, továbbá a hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi eseményért az igénybe vevők e rendeletben meghatározott díjat kötelesek fizetni, kivéve, ha a hivatalos helyiségen kívüli anyakönyvi eseményre rendkívüli körülmény miatt került sor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül különösen, ha valamely házasuló orvosi igazolással alátámasztott súlyos egészségi állapota, mozgásképtelensége miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatalos helyiségben való megjelenés.

5. § (1) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény díja - függetlenül a helyszíntől - 15.000 Ft, mely díjat az önkormányzat részére kell befizetni. Ezen összeg magába foglalja a szervezési költséget, a gépzene biztosítását az önkormányzat által. valamint az anyakönyvvezető rendelkezésre állását.

(2) A szolgáltatási díjat az anyakönyvi eseményt megelőzően tíz nappal csekken vagy a település önkormányzatának házi pénztárában kell megfizetni, melyről a befizető számlát kap. A szolgáltatási díj megfizetésnek hiányában a rendezvény nem tartható meg.

Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

6. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményre a település önkormányzata megbízási jogviszonyt létesít az anyakönyvvezetővel.

(2) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményt lebonyolító anyakönyvvezetőt - amennyiben a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását nem kéri – eseményenként 10.000,- Ft díjazás illeti meg. Az anyakönyvi alapszolgáltatás lebonyolításában közreműködő egyéb önkormányzati rendelkezésre állási és szervezési költség, mely a település önkormányzatát illeti meg 5.000 Ft .

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2021. május 4-én lép hatályba, és a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti az 3/2017. (IV.27.) önkormányzati rendelet. hatályát veszti.