Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2022. 04. 04

Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2022.04.04.

Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Pusztafalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő, művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja. Ennek keretében:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét a Pusztafalu Közösségi Színtérben (3995 Pusztafalu Fő út 68.) biztosítja,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a közösségi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

3. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § (1) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatait a 3995 Pusztafalu Fő út 68. szám alatti Pusztafalu Közösségi Színtér működtetésével látja el.

(2) Közösségi színtérként, nem önálló intézményként, a II. Rákóczi Ferenc Városi és Megyei Könyvtárral kötött megállapodás alapján könyvtárat működtet 3995 Pusztafalu, Fő út 99. szám alatt.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatait és a Pusztafalu Közösségi Színtér működtetését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott közművelődéssel kapcsolatos feladatait az éves költségvetésben az erre a célra rendelkezésre álló keretösszeg erejéig kormányzati funkció keretében látja el. (3) Az Önkormányzat a közművelődési rendeltében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

5. § A Kultv. és e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2022. április 4-én lép hatályba.

7. § Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2019. (V.27.) önkormányzati rendelete.