Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2023. 12. 01

Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2023.12.01.

Pusztafalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazásában az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A RENDELET CÉLJA

1. § Pusztafalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgárok életminőségének javítása érdekében meghatározza a falugondnoki szolgáltatás körében ellátandó feladatokat és azok mértékét, módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét. Célja a település szociális helyzetéből adódó hátrányok enyhítése, az itt élő családok életfeltételeinek javítása, a település hanyatlásának visszaszorítása.

A RENDELET HATÁLYA

2. § A rendelet hatálya a Pusztafalu község közigazgatási területén tartózkodó, az1993. évi III. törvény 3. paragrafusában meghatározott személyekre terjed ki.

A FALUGONDNOKI SZOLGÁLTATÁS RENDSZERE, SZERVEZETE

3. § (1) A falugondnoki szolgálat létszámát a testület egy főben határozza meg. A falugondnok tekintetében az alapvető munkáltatói jogokat a Képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(2) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok végrehajtásának: napi, heti, havi tevékenységének megszervezése, a feladatmegoldás gazdaságosságának biztosítása tekintettel, a felmerült és bejelentett igényekre figyelemmel a falugondnok feladata és hatásköre.

(3) A falugondnok feladatainak hatékonyabb, eredményesebb ellátása érdekében tevékenysége során együttműködik a feladatellátásban más módon résztvevő, egyéb szervekkel, szervezetekkel.

(4) A falugondnoki szolgálat működésére vonatkozó üzemeltetési szabályokat a Falugondnoki Szolgálat Gépjármű Üzemeltetési Szabályzata tartalmazza.

(5) A falugondnoki szolgáltatások alapellátási feladatai körébe nem tartozó feladatok más falugondnoki szolgáltatásokkal szemben elsőbbséget élveznek.

(6) A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások körébe tartozó feladatok ellátását akkor is biztosítani kell, ha a feladatellátásban a falugondnok távolléte – különösen táppénz, szabadság – miatt akadályoztatva van.

4. § A falugondnok részére e rendeletben meghatározott feladatai ellátásához a szükséges eszközöket Pusztafalu Község Önkormányzatának képviselő-testülete köteles biztosítani, különösen közlekedésre (személyszállításra) alkalmas gépjárművel.

II. Fejezet

A SZOLGÁLTATÁSOK ÉS AZ EGYES SZOLGÁLTATÁSOKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK

A SZOLGÁLTATÁSOK

5. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok:

a) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok,

b) közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok,

c) önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.

(2) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

a) étkeztetésben való közreműködés,

b) házi segítségnyújtásban való közreműködés,

c) közreműködés a közösségi szociális információk szolgáltatásában,

d) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése,

e) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

(3) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

a) közösségi, művelődési, sport-és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve a (2) bekezdésen írtakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(4) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) ételszállítás az önkormányzat intézményébe,

b) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(5) A falugondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A többi feladatot úgy kell ellátnia, hogy az az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön.

A SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSOK KÖRÉBE TARTOZÓ SZOLGÁLTATÁSOK IGÉNYBEVÉTELÉNEK MÓDJA

6. § (1) A rendeletben szereplő szolgáltatások iránti igényt, a rendeletben meghatározott esetek kivételével a falugondnoknál kell írásban vagy szóban bejelenteni. A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő kérelmére történik.

(2) A szolgáltatások iránti igényeket, azok jellegétől függően, olyan időpontban kell bejelenteni, hogy azokat a falugondnok a feladatok végrehajtásának megszervezése során figyelembe tudja venni.

(3) A bejelentett igényekről a falugondnok nyilvántartást vezet, amelybe az igényeket azok bejelentésének időpontja szerinti sorrendben vezeti be.

(4) Abban az esetben, ha az igényelt szolgáltatás teljesítése akadályba ütközik, a falugondnok köteles erről az igénybejelentőt haladéktalanul értesíteni.

(5) A falugondnoki gépjármű igénylése szóban és írásban is megtörténhet. Az együttműködés az ellátott és a falugondnok között addig áll fenn, míg az ellátott igényli a szolgáltatást. A falugondnok csak azokat a feladatokat láthatja el, mely a falugondnoki szolgálat programjában meg van jelölve, vagy amelyre a vezető engedélyt adott.

7. § (1) A falugondnok a szociális alapellátásokat biztosító intézmény vezetőjével egyeztettek alapján a szociális ellátásban résztvevőkkel rendszeresen és folyamatosan kapcsolatot tart szükség esetén (Pl. gyógyszerellátás). A szolgáltatások rendszeressége minden esetben az egyéni szükségletek, igények figyelembevételével változik.

(2) Az ellátást igénybe vevővel a falugondnok folyamatosan kapcsolatot tart. A kapcsolattartás formáit a Falugondnoki Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzat tartalmazza.

(3) Az alapellátások térítésmentesek.

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ FELADATOK

8. § (1) A házi segítségnyújtás keretében végzett tevékenységek közül a falugondnok által ellátott feladatok különösen:

a) az ellátást igénybe vevővel segítő kapcsolat kialakítása és fenntartása,

b) segítségnyújtás az ellátást igénybe vevőnek környezetével való kapcsolattartásban, hivatalos ügyeinek intézésében,

c) segítségnyújtás az ellátást igénybe vevőt érintő vészhelyzet kialakulásának megelőzésében, a kialakuló vészhelyzet elhárításában,

d) az ellátást igénybe vevő segítése a számára szükséges szociális ellátásokhoz való hozzájutásban,

e) közreműködés az ellátást igénybe vevő háztartásának vitelében, ennek keretében különösen

ea) bevásárlás

eb) gyógyszerkiváltás

ec) tüzelő beszerzése, biztosítása (fa felvágása, tűzifa, szén behordása)

ed) gázpalack cseréje

ee) terménybeszerzés

(2) A (2) bekezdés ea)-ed) pontjaiban foglaltak esetén az ellátást igénybe vevő köteles a feladat teljesítéséhez szükséges, őt terhelő költségek megelőlegezésére. A pénzkezelés szabályait a Gépjármű Üzemeltetési Szabályzat tartalmazza.

9. § (1) A házi segítségnyújtás igénybevétele esetén az egyszerűsített előgondozást a nappali ellátást biztosító szervezet vezetője végzi.

(2) A házi segítségnyújtás körébe tartozó feladatok ellátása elsősorban a házi gondozók feladata, a falugondnok kérésre besegít a feladatok elvégzésébe.

CSALÁDSEGÍTÉSHEZ KAPCSOLÓDÓ FELADATOK

10. § A falugondnok együttműködik a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal, ennek keretében

a) tájékoztatja a szolgálatot a tevékenysége során tudomására jutott szociális és egyéb olyan információkról, adatokról, amelyek az ellátottak tájékoztatását szolgálhatják

b) közreműködik a családokkal való kapcsolattartásban

c) technikai segítséget nyújt a szolgálatnak a feladatai megvalósításában.

A FALUGONDNOKI SZOLGÁLTATÁSOK KÖRÉBE TARTOZÓ EGYÉB ALAPELLÁTÁSI FELADATOK

11. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása körébe tartozó feladatok végrehajtásának megszervezése során a falugondnok köteles a beutalókban foglaltakra, valamint a szakrendelések időpontjára, helyére tekintettel fokozott figyelmet fordítani a gazdaságosságra és hatékonyságra.

(2) A munkanélküliek ellátásának biztosítására a jelentkezéseken való részvételt szervezetten lebonyolítja.

12. § A falugondnok feladata a tömegközlekedési eszközökhöz való csatlakozás biztosítása érdekében, a kollégiumba visszatérő diákoknak a Sátoraljaújhelyi vasútállomásra, illetőleg Pálháza buszmegállóba történő szállítása rendkívüli helyzet esetén.

13. § A falugondnok alapellátási feladata az idős kora, egészségügyi állapota, családi körülményei miatt (pl. az igénybe vevő egyedülálló) arra rászoruló, házi segítségnyújtásban nem részesülő személyek részére segítségnyújtás a háztartás vitelében, így különösen bevásárlás, tüzelő biztosítása, gyógyszerek kiváltása, befizetések lebonyolítása.

A FALUGONDNOKI SZOLGÁLTATÁSOK KÖRÉBE TARTOZÓ EGYÉB SZOLGÁLTATÁSI FELADATOK

14. § (1) A művelődési, sport, szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó azon feladatok ellátása, amelyek a falugondnoki gépjármű igénybevételét teszik szükségessé (pl. sportmérkőzések, művelődési rendezvények szervezése)

(2) A művelődési, sport rendezvényeken a Pusztafalu községet képviselő csapatok részvételének biztosítása, szállítása térítésmentes.

15. § A szolgáltatások iránti igényeket lehetőség szerint úgy kell bejelenteni, hogy azokat a falugondnok havi munkatervében figyelembe tudja venni.

16. § Gépjármű kezelés: A szolgálat keretében ellátandó feladatokat a szolgáltatás rendelkezésére bocsátott jármű segítségével látja el. A gépkocsit a polgármester, a falugondnok és a polgármester külön engedélyével rendelkező személy vezetheti. A gépkocsi állagmegóvásáért, szervizeléséért, napi karbantartásáért és rendszeres tisztántartásáért a falugondnok felelős. A falugondnoki gépjármű kegyeleti szolgáltatásra nem vehető igénybe.

17. § Az egyéni hivatalos ügyek intézése (pl. bírósági tárgyalás, közjegyzői, földhivatali, építésügyi, gyámhivatali stb. ügyintézés) céljából a falugondnoki gépjárművet igénybe lehet venni.

18. § A polgármester engedélyezheti a falugondnoki gépjármű igénybevételét más község polgármesterének kérelmére önkormányzati szociális feladatok összehangolt megoldása érdekében.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

19. § Ez a rendelet 2023. december 1-jén lép hatályba.

20. § Hatályát veszíti a Pusztafalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének falugondnoki szolgálatról szóló 12/2005. (XII.1.) önkormányzati rendelete.