Bózsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a temetők rendjéről

Hatályos: 2000. 12. 05- 2024. 01. 21

Bózsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

2000.12.05.

A temetők rendjéről1

Bózsva község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 40. § (1) bek. 41. § (3) bekezdésének a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Bózsva községben lévő önkormányzat tulajdonában lévő működő és lezárt temetőkre, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

Jelenleg önkormányzati tulajdonban álló temetők címe:

2. § Az önkormányzat a tulajdonban álló temetőfenntartásáról és üzemeltetéséről saját maga gondoskodik, saját hivatalának bevonásával.

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és temetkezésről szóló tv. rendelkezései az irányadóak.

4. § Temetési helyek

(1) A temetési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A köztemetőben a koporsós és urnás temetés áll rendelkezésre.

(3) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek szélessége 50 cm, hosszúsága 2,1 m, mélysére 2 m. A síroktól való távolság 50 cm.

(4) Az elhunytat az elhalálozási sorrendben kell a meglévő temetési helyre eltemetni, kivéve, ha kérelmezi a polgármesternél, vagy megbízottjánál (család többi tagjához közelebb, stb.) ettől eltérő igényét és az a temető könyvbe bejegyezve engedélyezést nyer.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jogárt díjat nem szab ki az önkormányzat, de a fedetlen sírhelyeket 25 év leteltével azok gondozásának hiányában az önkormányzat szükség esetén temetkezésre újra felhasználja.

5. § A temető fenntartása és üzemeltetése

(1) az önkormányzat a temető fenntartói jogosítvány keretében a temető rendeltetésszerű használatához biztosítja a szükséges építményeket, közműveket.

(2) A sírhely kijelölésével kapcsolatban az önkormányzat polgármesterét vagy megbízottját kell felkeresni, aki a temetőkönyvbe bejegyzi a sírhely felhasználását.

A temetőkönyvbe az elhunyt neve, szül. ideje, halálának időpontja kerül bevezetésre ill. hogy melyik sírhelyre temették e.
(3) A temető infrastrukturális létesítményei közül a vízvételi lehetőség díjmentes.

6. § Temető üzemeltetés

(1) A sírok gondozását, díszítését a hozzátartozók szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének. (pad elhelyezés, faültetés)

(2) A temetőben munkát végző vállalkozó (kőfaragó, kertész) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani.

Tevékenységük során a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kért nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartások rendjét nem zavarhatják.

7. § A temetők rendje

(1) A temető 0-24 óráig tart nyitva.

A hiatalos ügyek intézésének színhelye temetőkönyvi bejegyzés esetén a helyi hivatal, egyébként a Körjegyzőség hivatali helyiségei.
(2) A temetőn és közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.
A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, gondozhatja.
(3) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.
(4) A temetőbe kutyát- vakvezető kutya kivételével- bevinni tilos.
(5) Építőanyagot a temetőbe szállítani és azzal közlekedni csak a tulajdonos engedélyével lehet.
(6) A kegyeletei tárgyakat megrongálni, a díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.
(7) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. A hulladék elszállításáról az önkormányzat gondoskodik szükség szerint.
(8) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

Záró rendelkezések

8. § (1) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999 (XII.28. sz.) Korm. rendeletben foglalt törvényi tényállásban foglaltakon túl a rendeletben foglaltakat megsérti, 30.000 Ft pénzbírsággal sújtja.

(2) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(3) A rendeletet a helyben szokásos módon ki kell hirdetni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Bózsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 19.) önkormányzati rendelete 18. §-a hatályon kívül helyezte 2024. január 22. napjával.