Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 02

Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.02.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Az államháztartásról szóló CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése előírja, hogy a jegyző által elkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-ig nyújtja be a képviselő-testületnek, amennyiben a központi költségvetésről szóló törvényt az Országgyűlés a naptári év kezdetéig elfogadta.
A költségvetési rendelet alapját képezi Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény, valamint a kapcsolódó jogszabályi változások. Továbbra is hatályban van módosításokkal a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény és annak végrehajtásáról szóló 353/2011. (XII.30.) kormányrendelet.
A költségvetés készítésével kapcsolatos alapvető előírásokat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.), a részletszabályokat az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet határozza meg. A költségvetési rendelet mellékleteit képező táblák struktúrája megfelel a jelenleg hatályos államháztartási számviteli rendszerre vonatkozó jogszabályoknak, amelyek egyik lényeges eleme a rovatrend szerinti tervezés és elszámolás.
A 2024. évi költségvetés tervezésénél számba vettük mindazon bevételeket és kiadásokat, amelyek az Önkormányzat tevékenységével kapcsolatosak, jogszabályon alapulnak, szerződési, megállapodási (különösen többéves) kötelezettségen alapulnak, vagy a tapasztalatok alapján rendszeresen előfordulnak, illetve az Önkormányzat vagyonának hasznosításával függenek össze.
Bevételek
A helyi önkormányzatok központi költségvetési támogatási rendszere 2024. évben is az önkormányzati feladatellátáshoz igazodó, feladatalapú támogatási rendszerben történik. A működési célú támogatások az önkormányzat törvényi előírás alapján ellátandó kötelező feladataihoz biztosítanak bevételi forrást a központi költségvetésből. A tervezett bevételek nagyobb részben az egyes mutatók figyelembevételével igényelt, a központi kormányzat részéről jóváhagyott támogatásokat tartalmazzák.
Az általános támogatáson belül külön jelenik meg az önkormányzati hivatal támogatása, a legtipikusabb településüzemeltetési feladatok, illetve az egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása. Az önkormányzati hivatal tekintetében a támogatási elv nem változik, a számítási mód alapján az alacsonyabb adóerő-képességű tagtelepülések után magasabb összegű támogatást biztosít a központi költségvetés.
Normatív finanszírozás bevételeinek összefoglalása

Megnevezés

Eredeti előirányzat (Ft)

1. A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása összesen

13 324 355

2. A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

0

3. A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

6 047 200

4. Intézményi gyermekétkeztetés támogatása

190 950

4. A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

2 270 000

Összesen

21 832 505

A 2023. december 1-jével megemelkedett minimálbér és garantált bérminimum 2024. évi kezelésére a 2024. évi költségvetési törvény 20. § (4) bekezdése alapján az államháztartásért felelős miniszter a jogszabály vagy kormányhatározat alapján járó többlet személyi juttatásoknak és az azokhoz kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékoknak és szociális hozzájárulási adónak a kifizetése érdekében a 2. melléklet, 7. melléklet és 8. melléklet szerinti támogatási jogcímek fajlagos összegeit megemelte.
A költségvetés tervezése során áttekintettük 2024. évi feladatainkat, felmértük azok forrás és létszámigényét, az ezekhez fedezetül szolgáló bevételeinket az előző évek adatai alapján terveztük meg. Figyelemmel voltunk azon önkormányzati elvárásra, hogy a község működőképességét fenntartsuk, az önkormányzat kötelező feladatait és az önként vállalt feladatokat legalább az előző évi szinten teljesítsük. Az előzőeken túl, kiemelt feladatunk a rendelkezésre álló pályázati források maximális kihasználása.
A korábbi évekhez hasonlóan a működési költségvetési bevételek között szerepelnek a közhatalmi bevételek. A közhatalmi bevételek a kötelező és az önként vállalt feladatok finanszírozásához egyaránt hozzájárulnak. A közhatalmi bevételek 2023. évben jelentős mértékben meghaladták a 2022. évit, mely növekedés a vállalkozások 2022.évi bevételnövekedéséből ered. A 2024. évi bevételek nagyságát ennek megfelelően terveztük.
A működési bevételek között a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a közfoglalkoztatás keretében megtermelt termékek értékesítéséből származó bevételeket, a komp üzemeltetéséből származó bevételeket, valamint ezek ÁFA tartalmát terveztük meg.
A felhalmozási célú támogatások között azokat a pályázati támogatások szerepeltetjük, melyek vonatkozásában az önkormányzat pozitív elbírálásban részesült, illetve támogatói okirattal rendelkezik.
Az önkormányzat finanszírozási bevételként a 2023. évi maradvány igénybevételét tervezi. Az önkormányzat 2023. évi várható működési és felhalmozási célú maradványának összegét az előző év költségvetési és finanszírozási egyenlege alapján terveztük (tényleges megállapítása és elfogadása a zárszámadási rendelet elfogadásakor történik meg).
Kiadások
A személyi juttatások részeként mind az önkormányzat, mind az intézmények tekintetében a törvény szerinti illetményeket, munkabéreket az engedélyezett létszámkeretek, illetve a munkaszerződések figyelembevételével terveztük. A 2024. évi tervezett előirányzat a 2023. évi eredeti előirányzathoz képest növekedést mutat, amely növekedés többek között a következő tényezőkre vezethető vissza:
2024. évi tervezett előirányzatok tartalmazzák a minimálbér és a garantált bérminimum 2023. december 1-jei emelését /a minimálbér 232.000.- Ft-ról 266.800.-Ft-ra, a garantált bérminimum 296.400.- Ft-ról 326.000.- Ft-ra/
a tervezés során figyelembevettük az egyes ágazati pótlékok összegét.
Eredeti előirányzatban közfoglalkoztatás a jelenlegi és a 2024. március 1-től induló közfoglalkoztatási programokban szereplők bére és annak járulékai került tervezésre az önkormányzatnál. A dologi kiadások mértéke minimális, ahogyan már a korábbi években is megszokhattuk.
A munkaadókat terhelő járulékok, és szociális hozzájárulási adó előirányzat a személyi juttatások 13%-os, közfoglalkoztatottak esetében 6,5%-os szociális hozzájárulási adó terhét, illetve egyes juttatások személyi jövedelemadó terhét tartalmazza.
A dologi kiadások előirányzata az ismert szerződések, megállapodások, valamint a 2023. évről áthúzódó kötelezettségek, illetve kötelezettségvállalások figyelembevételével tervezett.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai a szociális kiadásokat foglalják magukba. Itt kerültek tervezésre a települési támogatások kiadásai, valamint a szociális tűzifa támogatás összege.
Az egyéb működési célú kiadások előirányzatok között szerepelt korábbi években a szolidaritási hozzájárulás összege, azonban 2024.évben ilyen kötelezettség nem terheli az önkormányzatot. Itt szerepel még az önkormányzat hozzájárulása a Közös Önkormányzati Hivatal kiadásaihoz, melynek tervezett összege 3.608 eFt.
Felhalmozási kiadások között a beruházások és felújítások 2024. évi várható kiadásai szerepelnek. Mindkét kiemelt jogcím főként az önkormányzatnál jelentkezik.
Felújítások kiemelt költségvetési soron a pályázatokból megvalósuló fejlesztések szerepelnek. Befejeződik a komp felújítása, 2024. évben ezen fejlesztéshez kapcsolódó kiadás került tervezésre 1.612 eFt összegben.
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a kiadások között terveztük a 2024. évi államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetésének kötelezettségét.
Tisztelt Képviselő-testület!
A tervezés alapvető szemlélete az volt, hogy a feladatellátáshoz szükséges működési feltételek biztosítottak legyenek. A költségvetési tervezés gyakorlatának megfelelően továbbra is legfontosabb feladat az önkormányzat fenntartásában álló intézményrendszer működőképességének fenntartása és az önkormányzat kötelező feladatainak ellátása.
Kérem, a 2024. évi költségvetési rendelet-tervezet elfogadását!
Tiszatardos, 2024. február 13.

Kiss István

polgármester

Előterjesztést készítette: Bajzáthné Bekényi Zsuzsanna
jegyző