Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tiszatardos Község Önkormányzata 2023. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2024. 05. 31

Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.31.
Tiszatardos Község Önkormányzata 2023. évi zárszámadásáról
Általános indokolás
1. Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 91. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Tiszatardos Község Önkormányzata Képviselő- testülete a 1/2023. (II.17.) önkormányzati rendeletével elfogadta 2023. évi költségvetését. A Képviselő-testület által elfogadott költségvetést sikerült a módosított előirányzatokhoz képest eredményesen végrehajtani.
A zárszámadásnak a költségvetéssel azonos szerkezetben kell elkészülnie, de tartalmaznia kell olyan mellékleteket is, melyeket a zárszámadás készítése körében ír elő az államháztartási törvény (költségvetési mérleg, pénzeszközök változásának bemutatása, többéves kihatással járó
döntések, közvetett támogatások, vagyonkimutatás, adósságállomány bemutatása, részesedések).
A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell
nyújtani a kincstár ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését, melynek tartalma megegyezik a jelen előterjesztés részletes indokolásában szereplő adattartalommal.
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
II. Részletes indokolás
Bevételek:
Az önkormányzat működési támogatásai” között a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása, szociális és gyermekjóléti feladatainak, valamint a kulturális feladatainak támogatása szerepel, amit a Magyar Államkincstár nettó finanszírozás keretében havonta utal. A szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása megemelkedett a falugondnoki szolgálat támogatására kapott kiegészítő támogatás és a szociális ágazati pótlék összegével.
A működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások bevételek jogcímen a rendkívüli önkormányzati támogatás összege szerepel: 3 748 029 Ft, szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó támogatás: 1 386 840 Ft, lakossági víz-és csatornaszolgáltatás támogatás: 722 300 Ft, összesen: 5 857 169 Ft.
Az elszámolásból származó bevételek soron az iparűzési adókedvezmény 2022. évi elszámolásából származó bevétel van: 7 413 033 Ft.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről” bevételek között szerepel a közfoglalkoztatottak támogatása szerepel.
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről bevételek” között a felhalmozási célú önkormányzati támogatás sor tartalmazza a komp felújítás támogatását: 5 832 000 Ft.
Közhatalmi bevételek: az eredeti előirányzathoz képest az adó bevételek teljesítése csökkenést mutat.
eredeti előirányzat teljesítés
Iparűzési adó: 15 000 000 Ft 10 790 877 Ft
Talajterhelési díj 100 000 Ft - Ft
Az egyéb közhatalmi bevételek a késedelmi pótlék és a szabálysértés bevételeket tartalmazza.
Működési bevételek: A készletértékesítés soron a mezőgazdasági közfoglalkoztatásban termelt zöldségfélék értékesítése szerepel. A szolgáltatások ellenértéke bevétel tartalmazza a komp szállítási díjait és a kiszámlázott bérleti díjakat. Az egyén működési bevételek között szerepel a falugondnoki busz kártérítése miatt befizetett összegek.
A bevételek között szerepel még az előző évi pénzmaradvány igénybevétele 8 261 814 Ft -tal és az államháztartáson belüli megelőlegezés összege: 1 243 893 Ft-tal.
Kiadások:
A működési kiadások között a személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulékok, a dologi kiadások, ellátottak pénzbeli juttatásai és egyéb működési célú kiadások szerepelnek.
A személyi juttatások és járulékok teljesítése a tervezettől eltérést mutat, itt a kompon foglalkoztatott munkavállalók bére és járuléka miatt.
A dologi kiadások teljesítése az eredeti előirányzathoz képest csökkentést mutat.
Az ellátottak pénzbeli juttatásai között szerepel Bursa Hungarica ösztöndíj, köztemetés, rendkívüli települési támogatások és a lakásfenntartási támogatások kifizetései.
Az egyéb működési célú kiadások részletezését a 12. számú melléklet tartalmazza.
A felhalmozási kiadások között a beruházás soron a közfoglalkoztatás keretén belüli eszközbeszerzés (láncfűrész, szivattyú, magasnyomású mosó, áramfejlesztő) valamint a kompkötél beszerzés szerepel. A részletezést a 7. melléklet tartalmazza.
A felújítás részletezést a 8. melléklet tartalmazza, mely a komp felújítása.
A felhalmozási kiadások között szerepel még egyéb felhalmozási kiadás 61 560 Ft, mely a Magyar Falu Program elszámolása után visszautalásra került.
A kiadások között szerepel még az előző és a 2023. évi államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése: 1 278 385 Ft-tal.
A mérleg szerinti vagyonkimutatást az 13.-14. sz. mellékletben, a részesedések kimutatását a 15.mellékletben kerül részletezésre. A pénzeszközök változásának levezetése a 16. melléklet tartalmazza.
Az önkormányzat 2022. évi zárszámadásának bevétele: 116 223 878 Ft, kiadása: 97 183 472 Ft, így az évet önkormányzatunk 19 040 406 Ft maradvánnyal zárta, amely működési pénzmaradványból 17 755 156 Ft és felhalmozási maradványból 1 285 250 Ft áll.