Kondó Község Önkormányzata képviselő-testületének 4/2010. (III.8.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2010. 04. 01- 2013. 12. 31

Kondó Község Önkormányzata képviselő-testületének 4/2010. (III.8.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól

2010.04.01.

Kondó Község Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: „Gyvt.”) 18. § (1) bekezdés b) pontjában, a (2), (5) és (6) bekezdésében, a 21. § (1) bekezdésében valamint a 131. §-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. RÉSZ

Általános rendelkezések

1. Fejezet

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa azokat az alapvető szabályokat, amelyek szerint Kondó Község Önkormányzata meghatározott ellátásokkal és intézkedésekkel segítséget nyújt a gyermekek törvényben foglalt jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez, a szülői kötelességek teljesítéséhez, illetve gondoskodik a gyermekek veszélyeztetettségének megelőzéséről és megszüntetéséről, a hiányzó szülői gondoskodás pótlásáról, valamint a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatal felnőttek társadalmi beilleszkedéséről.

2. Fejezet

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya azokra a Gyvt. 4. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott Kondó község közigazgatási területén tartózkodó gyermekekre, fiatal felnőttekre és szüleikre, egyéb törvényes képviselőikre terjed ki, akik az önkormányzat illetékességi területén bejelentett állandó lakóhellyel rendelkeznek, továbbá azokra a hajléktalan fiatal felnőttekre, szülőkre illetve gyermek törvényes képviselőjének minősülő személyekre, akik valamely jelen rendelet szerinti ellátás igénybevételekor úgy nyilatkoznak, hogy tartózkodási helyük Kondó község közigazgatási területén van.

(2) A gyámügyi hatáskört gyakorló szerv különös méltánylást érdemlő körülmény esetén az e rendeletben meghatározott gyámügyi ellátást nyújthat a Kondó községben bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező személynek is.

II. RÉSZ

A gyámügyi ellátás rendszere

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott, a gyermekek védelmét biztosító feladat- és hatásköröket

a) Kondó Község Önkormányzatának képviselő-testülete (továbbiakban: „képviselő-testület”)

b) Kondó község polgármestere („polgármester”),

c) az e rendelet szerinti, személyes gondoskodást nyújtó ellátások esetében az adott szolgáltatást nyújtó intézmény vezetője

gyakorolja.

(2) A képviselő-testület az e rendeletben kifejezetten meghatározott egyes gyámügyi feladat- és hatáskörét a polgármester feladat-, és hatáskörébe utalja.

4. § (1) A gyermekek védelmét Kondó Község Önkormányzata pénzbeli, természetbeni ellátásokkal, illetve személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokkal biztosítja az alábbiak szerint:

a) pénzbeli és természetbeni ellátás: önkormányzati segélyként juttatható pénzbeli támogatás

- rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
b) személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:
- gyermekjóléti szolgálat,
- gyermekek napközbeni ellátása.

III. Rész

A pénzbeli és természetbeni ellátásra valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokra vonatkozó szabályok

1. fejezet

Pénzbeli és természetbeni ellátás

1. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

5. § (1) A képviselő testület a Gyvt. 21. § (1) és (2) bekezdése alkalmazásával a gyermeke rendkívüli gyermekvédelmi ellátásban részesítheti, ha a gyermeket gondozó család időszakosan léfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Időszakos létfenntartási gondnak, valamint léfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni Gyvt. 21. § (2) bekezdésében foglaltakon túl különösen a gyermeket nevelő családban

a) az átmeneti és tartós nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás elősegítése,

b) a gyermek nevelésbe vételének megszűnését követő gyámhivatali visszahelyezés,

c) a gyermek, fiatal felnőtt betegsége, iskoláztatása, vagy élelmezésének biztosítása, illetve

d) valamely családtag betegsége, munkanélkülisége vagy elem kár

miatt bekövetkezett rendkívüli kiadás felmerülését is.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmény esetén a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás fiatal felnőtt részére is megállapítható az (1) bekezdésben foglalt feltételek fennállta esetén, ha közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az olyan kérelem elbírálására, amely esetben a kérelmező a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás rendkívüli és sürgős okból kéri és emiatt a kérelemről való döntés nem tűr halasztást, azzal, hogy a polgármester a feltételnek megfelelő kérelem esetén is legfeljebb 10.000.- Ft összegig - természetbeni juttatás esetén 10.000.- Ft-os értékig - dönthet rendkívüli gyermekvédelmi támogatás nyújtásáról.

6. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható.

(2) Természetbeni ellátások lehetnek a Gyvt. 18. § (6) bekezdésében foglaltakon túl különösen:

a) étkezési, térítési díj átvállalása;

b) gyógyszerköltség megfizetésének támogatása;

c) kollégiumi díj átvállalása;

d) tankönyv-, tanszerellátás költségeinek biztosítása;

e) gyógykezelési díjhoz való hozzájárulás;

f) gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez való hozzájárulás.

(3) Természetben kell nyújtani a támogatást abban az esetben, ha

a) a kérelem erre irányul,

b) a gyermek gyermekintézményi étkeztetésben vesz részt vesz, illetve részt vehet - az étkezési díj részben vagy egészben történő megfizetésével,

c) a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás beiskolázáshoz kérik - tankönyvcsomag, tanszer megvételével,

d) az ügy összes olyan körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a szülő (gondozó) a pénzbeli támogatást nem a gyermek nevelésére, gondozására fordítja.

(4) Amennyiben a jelen rendelet alapján az adott ellátás tekintetében eljáró szerv megállapítja, hogy a pénzben megállapított ellátás felhasználása nem rendeltetésszerűen történik, a támogatást - amennyiben a megállapításra vonatkozó feltételek egyébként továbbra is fennállnak - a továbbiakban természetbeni ellátásra kell átváltoztatni.

6. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iránti igényt Varbó-Kondó Községi Önkormányzatok Körjegyzőségének kondói hivatalában lehet az 1. számú melléklet szerinti kérelmen előterjeszteni és ahhoz csatolni kell:
a) az 1. számú mellékletben így meghatározott iratokat;
b) amennyiben ilyen van, a gyermek elhelyezése vagy ideiglenes hatályú elhelyezése; illetve a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági vagy gyámhatósági határozatot;
c) amennyiben a kérelem indokaként ilyen körülmény került meghatározásra, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást;
d) közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló fiatal felnőtt kérelmező esetében az oktatási intézmény igazolását a tanulói, illetve hallgatói jogviszony fennállásáról.
(2) A kérelem elbírálásához a kérelmező köteles családja, illetve a háztartásában lakó személyek személyi adatairól, jövedelmi, vagyoni viszonyairól nyilatkozni és az erre vonatkozó igazolásokat becsatolni. A kérelmező körülményeinek igazolására különösen az alábbiak szerint köteles:
a) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz minden esetben csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat, így különösen:
- munkáltató által kiadott kereseti igazolást
- rendszeres pénzellátásokról az azt megállapító határozatot, vagy a kifizetésről szóló igazolást (pl: nyugdíjszelvény);
- egyéb jövedelmeknél az azokat megállapító határozatot, vagy kifizetési bizonylatot, igazolást, szerződést;
- mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem igazolását;
- adóbevallást, vagy annak másolatát.
b) Elvált vagy külön élő kérelmező esetében
- a válás tényét anyakönyvi kivonattal, vagy házassági bontóperben hozott határozattal,
- külön (azaz más lakcímen) lakás tényét lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal (lakcímkártyával)
kell igazolni. Különös méltánylást érdemlő esetben a különélés tekintetében elfogadható a büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat is, feltéve, hogy az a valóságnak megfelel.
c) A már nem tanköteles, de nappali tanulmányokat folytató kérelmező, illetve kérelemben megjelölt hozzátartozó esetében a tanulmányok folytatását iskolalátogatási igazolással kell bizonyítani.ű
(3) Az eljáró hatóság egyes adatok, igazolások csatolásától eltekinthet, ha azok a Körjegyzőség nyilvántartásaiban rendelkezésre állnak.
(4) A jövedelemszámításnál irányadó időtartam figyelembe vételére a Gyvt. 131. § (2) bekezdése irányadó azzal, hogy nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelmek esetén a jövedelem igazolásához szükséges a állami adóhatóság igazolása az előző évi jövedelemadó alapjáról, vagy az adóbevallás másolata.

2. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás visszatérítése

7. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ellátás Gyvt. 133. § szerinti megtérítése során alkalmazandó eljárásra vonatkozó hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre ruházza a Gyvt. 133. § (5) bekezdése szerini, azaz a tartozás elengedése, csökkentése vagy részletfizetés engedélyezése kérdésében való döntés kivételével. A részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

2. fejezet

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások

1. Általános szabályok

8. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevétele – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(2) A kérelmező a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybevételét az ellátást biztosító intézménynél – gyermekjóléti szolgáltatás esetén annak munkatársánál is - kérheti, jelezheti.

(3) Az ellátás igénybevételéről a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátást nyújtó intézmény vezetője az erről szóló külön jogszabályoknak megfelelően dönt.

2. Gyermekjóléti szolgáltatás

9. § (1) A Gyvt. 39. §-ában meghatározott gyermekjóléti szolgáltatást Kondó Község Önkormányzata a sajószentpéteri Területi Szociális Központ Gyermekjóléti Szolgálat munkatársán keresztül (továbbiakban: gyermekjóléti szolgálat) biztosítja. A Területi Szociális Központ Gyermekjóléti Szolgálat a Területi Szociális Központ Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített módon és formában, a jogszabályokban előírtak alapján látja el a gyermekjóléti szolgáltatás feladatait.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.

3. Gyermekek napközbeni ellátása

10. § (1) Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését (foglalkoztatását) és étkeztetését szervezi meg azok számára, akiknek napközbeni ellátásáról a szüleik, gondozóik munkavégzésük, egészségi állapotuk vagy egyéb ok miatt nem tudnak gondoskodni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátásának intézményi formái: óvoda, általános iskolai napközi.

(3) Az óvodai ellátás illetve az iskolai napközi ellátás biztosítására a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. A napközbeni ellátásért fizetendő személyi térítési díjat az azt biztosító intézmény a külön jogszabálynak megfelelően állapítja meg.

IV. RÉSZ

Záró rendelkezések

11. § (1) E rendelet 2010. április 1-én napján lép hatályba. A rendeletet a helyben szokásos módon kell kihirdetni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Kondó Község Önkormányzata képviselő-testületének a szociális ellátásokról és a gyermekvédelem helyi szabályairól szóló 3/2007.(VI.27.) számú rendelete.

Lovas Bertalan
polgármester

Dr. Czipa Zoltán
körjegyző

1. melléklet a 4/2010. (III. 8.) önkormányzati rendelethez

RENDKÍVÜLI GYERMEKVÉDELMI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM
A kérelmező adatai:

családi és utónév:

leánykori név:

születési hely:

születési idő:

anyja születési családi és utóneve:

belföldi lakóhelye:

belföldi tartózkodási helye:

A kérelmezővel közös háztartásban élő gyermek (gyermekek), illetve a gondozásában lévő gyermek (gyermekek) adata, akire tekintettel a kérelmet benyújtja:

családi és utónév:

születési hely, idő:

családi és utónév:

születési hely, idő:

családi és utónév:

születési hely, idő:

családi és utónév:

születési hely, idő:

Kérem, hogy az alábbi indokaim alapján a gyermek részére rendkívüli gyermekvédelmi támogatást biztosítani szíveskedjenek:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..................................................................................................................................................................

A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagok jövedelme (nettó módon kérjük kitölteni):

Név

Születési hely, idő

Jövedelem formája

Jövedelem összege

Összes jövedelem:

Egy főre jutó jövedelem:

A kérelemhez mellékelni kell:
- a jövedelmekről szóló, a jövedelem típusának megfelelő igazolást.
- amennyiben a kérelmező a gyámsága/nevelése alatt álló gyermek részére terjeszti elő kérelmét, úgy csatolni kell a gyámságot, nevelésbe vételt megállapító hatósági határozatot.
- amennyiben a kérelem indokaként ilyen körülmény került meghatározásra, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást;
- közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló fiatal felnőtt kérelmező esetében az oktatási intézmény igazolását a tanulói, illetve hallgatói jogviszony fennállásáról.
A család kiadásaira (pl. rezsiköltségek, banki kölcsön) vonatkozóan az alábbiakban szolgáltatok adatot:

Kiadás

típusa

összege

A fenti nyilatkozat kitöltése esetén mellékelni kell a kiadásra vonatkozó, a kiadás típusának megfelelő igazolást.
Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a kérelemben feltüntetett adatok a valóságnak megfelelnek.

Kondó, ………….………………………

…………………………………………….

aláírás