Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (III. 1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 10. 04- 2020. 07. 02

Galvács Község Önkormányzat Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.



1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya Galvács Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testületére terjed ki.



2. A költségvetés bevételei és kiadásai


2. § A Képviselő-testület az Önkormányzat 2019. évi költségvetését[1]


a./ kiadási főösszegét                                                115.247.624.- Ft.-ban

b./ bevételi főösszegét                                               115.247.624.- Ft.-ban

c./ hiányát                                                                                                      0.- Ft.-ban

állapítja meg.




3. § (1) A 2.§-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti, valamint a bevételek és kiadások kötelező, önként vállalt feladatok szerinti megoszlását önkormányzati szinten a rendelet 1.1-1.2  mellékletei tartalmazzák.


(2) A működési és a felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2.1 melléklet és a 2.2. melléklet részletezi.



3. A költségvetés részletezése



4. § Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és az önkormányzati garanciákból és  önkormányzati kezességekből fennálló kötelezettségeit, adósságot keletkeztető fejlesztési céljait, valamint az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 3. melléklet tartalmazza.


5. § Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapítását a 4. melléklet tartalmazza.


6. § A Képviselő-testület 2019. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 5. melléklet tartalmazza.


7. § Az Önkormányzat beruházási kiadások előirányzatait beruházásonként a 6. melléklet tartalmazza.


8. § Az önkormányzat felújítási kiadásait célonként a 7. melléklet tartalmazza.


9.§ Az Önkormányzat sz Európai uniós támogatással megvalósuló projektet 2018-ban a 8. melléklet szerint tervez.



10. § A Képviselő-testület a költségvetési kiadási főösszegen belül céltartalékot (államháztartási tartalék) nem képez.



4. A költségvetés végrehajtásának szabályai, az előirányzatok módosítása



11. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző felelős.


(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a Képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.


(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentését és a bevételek növelésének lehetőségét.



12. § A Képviselő-testület a jóváhagyott előirányzatok és létszámkeretek közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.


13. § A jogszabályokon, központi intézkedéseken alapuló előirányzat változások miatt szükségessé váló költségvetési rendelet módosításáról a Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet szerint december 31-i hatállyal dönt.


14. § Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, Képviselő-testületi döntés alapján.


15. § (1) Az önkormányzati hivatal az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.


16. § (1) Az Önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző a felelős.


(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízási szerződéses jogviszonyban gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.



5. Záró rendelkezések


17. § (1) A rendeletben jóváhagyott költségkeret terhére nyújtandó támogatások csak együttműködési megállapodás, támogatási szerződés alapján folyósíthatóak, az előző évi támogatással történő elszámolást követően. Az együttműködési megállapodásban, a támogatott kötelezettséget kell, hogy vállaljon a támogatás elszámolására, a tárgyévet követő március 31-ig és a jogosulatlanul felhasznált (nem a kért célra fordított) támogatás visszafizetésére.


(2) Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. január 1. napjától kell alkalmazni.



        Slezsák József      sk.                                                                     Dr. Istenes Ibolya sk.

              polgármester                                                                                    jegyző


Kihirdetési záradék:

A rendelet 2019. március 1. napján kihirdetésre került.


                                                                                                             Dr. Istenes Ibolya

                                                                                                                  jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 6/2019 (IX.27) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2019.IX.28 -tól

Mellékletek