Galvács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020. (V. 19.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2023. 10. 05- 2023. 11. 30

a közművelődésről

2023.10.05.

Galvács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Galvács Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése értelmében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Galvács Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén lévő közösségi színtérre, az ott dolgozókra, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre terjed ki.

2. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott alapszolgáltatást a 76. § (4) bekezdésben foglaltakra tekintettel biztosítja.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatásokon felül a művelődő közösségek számára biztosítja a bemutatkozási lehetőséget.

3. §1 Az Önkormányzat kiemelt ünnepei és rendezvényei:

a) Nemzeti ünnepek,

b) Falunap,

c) Karácsonyi ünnepség.

4. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet tárgyév március 1-je utáni első, soron következő ülésén fogadja el.

5. § (1) Az Önkormányzat a kötelező közművelődési feladatok ellátásához közművelődési közösségi színteret működtet.

(2)2 Az Önkormányzat által létrehozott, nem önálló költségvetési szervként működő közművelődési feladatokat ellátó közösségi színtér a 3752 Galvács, Bereg út 10. szám alatti Közösségi Színtér és Szabadidőpark.

6. §3 Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik különösen:

a) nevelési és oktatási intézményekkel,

b) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) az egyházakkal,

d) a közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

e) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel,

f) Szuhogy Község Önkormányzatával.

7. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozása és a Közösségi Tér működtetésének költségvetése az Önkormányzat költségvetésének keretén belül kerül megállapításra.

(2) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait, a közösségi színtér fenntartását és fejlesztését a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó támogatás, pályázati úton elnyerhető forrás és saját bevételei terhére finanszírozza.

8. § A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

9. § Hatályát veszti a község közművelődési feladataira és ellátásának feltételeiről szóló 9/2005. (VII.25.) számú önkormányzati rendelet.

1

A 3. § a Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (2) bekezdése a Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § a Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.