Galvács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII.28.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015. (III.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 01- 2021. 09. 01

Galvács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015. (III.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

1. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

Galvács Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

2. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzésére a döntés előkészítő szükség szerint megkeresi:

  • a) az adóhatóságot,
  • b) a polgárok személyi adatait és lakcímét nyilvántartó szervet,
  • c) a közlekedési igazgatási hatóságot,
  • d) az igazolást kiállító szervet, munkáltatót,

továbbá környezettanulmány készítését rendeli el.A környezettanulmány az elkészítésétől számított három hónapig érvényes.”

3. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A települési támogatás kérelemre vagy hivatalból pénzben, vagy természetbeni ellátásban kerül megállapításra. A természetbeni szociális ellátás formájáról és módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell

4. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § [1](1) A megállapított pénzbeli ellátás a megállapító határozat véglegessé válását követően elsősorban postai úton, illetve a jogosult bankszámlájára utalással kerül kifizetésre. A támogatás indokolt esetben a Hivatal házipénztárából kerül kifizetésre.

(1) Havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás bármely okból történő megszüntetése esetén a jogosultságot a megszüntetésre okot adó körülmény hónapjának utolsó napjával kell megszüntetni.

5. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Képviselő-testület települési támogatás keretében az alábbi ellátásokat nyújtja:

  • a) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások csökkentéséhez nyújtott támogatás,
  • b) egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás,
  • c) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás,
  • d) rendkívüli települési támogatás.

6. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Képviselő-testület a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások csökkentése körében fűtési támogatást állapít meg.

7. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A fűtési támogatás minden év október 1. napjától a következő év március 30.. napjáig terjedő időszakra kerül megállapításra.

8. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulásra jogosult az a közgyógyellátásban nem részesülő személy, akinek gyógyszerköltsége illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – jelentős anyagi megterhelést jelent és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 300%-t

9. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. § (1) Rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni az Szt. 45. § (4)-(5) bekezdésében meghatározottakon felül azt a személyt,

  • a) aki bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul, vagy
  • b) akinek a családját elemi csapás érte,
  • c) aki tartós, legalább 30 napot meghaladó folyamatos kórházi kezelésben részesült,
  • d) akit súlyos közlekedési baleset ért,
  • e) akinek az esetében egyéb hirtelen bekövetkező, előre nem várt családi tragédia következett be
  • f) akinek a megélhetése valamilyen előre nem látható esemény bekövetkezése során, igazolható módon veszélyeztetve van,

feltéve, hogy családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj 200%-át.

(2) A rendkívüli települési támogatás maximális összege 50.000.- Ft.

10. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén részben vagy egészben mentesül az eltemettetésre köteles személy, amennyiben a mentesítésre vonatkozóan kérelmet terjeszt elő, továbbá családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.”

11. § A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete „Étkeztetés, házi segítségnyújtás” alcíme a következő 23/A–23/E. §-sal egészül ki:

„23/A. § (1) A személyes gondoskodás keretében nyújtott szociális ellátások iránti kérelmet az Intézményvezetőnél kell benyújtani.

(2) Az Intézményvezető írásban értesíti döntéséről az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét.

(3) Az Intézményvezető köteles külön eljárás nélkül soros kívül biztosítani az ellátást annak a személynek, akinél a késedelem egészségét, életét, testi épségét, fizikai és lelki fejlődését veszélyezteti.

23/B. § (1) Az Intézményvezető az ellátás igénybe vételének megkezdésekor megállapodást köt az ellátás igénybe vevőjével.

(2) A megállapodás tartalmazza:

  • a) a megállapodás módosításának szabályait,
  • b) az intézményi jogviszony megszűnésének szabályait,
  • c) a felmondás szabályait,
  • d) a panasztétel lehetőségét, annak kivizsgálásának módját.

23/C. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

  • a) koruk miatt rászorult, 62 életévét betöltött személyek,
  • b) egészségi állapotuk miatt rászorultak,
  • c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük miatt rászorultak,
  • d) szenvedélybetegségük miatt rászorultak,
  • e) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személy, aki semmilyen stabil, tartós lakhatási lehetőséggel nem rendelkezik.

(2) Étkezés igénybevétele történhet:

  • a) étel házhoz szállításával,
  • b) étel elvitelének lehetőségével.

23/D. § A házi segítségnyújtást megelőzően a szolgáltatás iránti kérelem alapján az Intézményvezető elvégzi az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát.

23/E. § (1) Az intézményi jogviszony megszűnik:

  • a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,
  • b) az igénybe vevő halálával,
  • c) határozott idejű elhelyezés esetén a megjelölt időtartam lejártával,
  • d) az Szt. szerinti megállapodás felmondásával.

(2) Az intézményi jogviszony megszüntetését a jogosult, illetve törvényes képviselője kezdeményezheti, amely alapján az intézményi jogviszonyt az intézményvezető megszünteti. A jogviszony a felek megegyezése szerinti időpontban szűnik meg.

(3) Az Intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti, ha:

  • a) a szolgáltatást igénybe vevője részéről a jogosultság feltételei nem állnak fenn,
  • b) az igénybe vevő másik intézményben történő elhelyezése indokolt,
  • c) az ellátott a házirendet súlyosan megsérti,
  • d) a megállapodásban meghatározott időn túl a szolgáltatást nem veszi igénybe.

(4) Az intézményvezető írásban értesíti a jogosultat

  • a) a személyes gondoskodás megszüntetéséről,
  • b) annak okáról,
  • c) időpontjáról,

jogorvoslat lehetőségéről.

12. § Hatályát veszti A szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló Galvács község képviselő testületének 1/2015 (III.2..) önkormányzati rendelete

  • a) szövege,
  • b) 9. § (2) bekezdése.

13. § Ez a rendelet 2021. szeptember 1-jén lép hatályba.