Galvács Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VIII. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015. (III.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 01

a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015. (III.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1–13. §-hoz

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontja értelmében az önkormányzat által ellátandó közfeladat körébe tartozik a szociális szolgáltatások és ellátások biztosítása, amely keretében települési támogatás állapítható meg.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezéseire tekintettel a szociális igazgatásról és a szociális, gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 1/2015. (III.2.) önkormányzati rendelet szabályozza az önkormányzat által nyújtott települési támogatási formákat.

A BAZ. Megyei Kormányhivatal BO/13/06717-44/2021. iktatószámú levelében szakmai segítségnyújtással élt a szociális és gyermekvédelmi ellátások biztosítása vonatkozásában. A szakmai segítségnyújtásban foglaltakra tekintettel megtörtént a rendelet felülvizsgálata, amely során megállapítást nyert, hogy a magasabb szintű jogszabályoknak való megfelelés biztosítása érdekében szükséges a rendelet egyes pontjainak módosítása, pontosítása.

A rendelet módosításának következtében ezen felül szabályozásra kerül a személyes gondoskodás keretében nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (2) bekezdésében meghatározott valamennyi tartalmi követelmény.

A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM. rendelet) 20. § alapján jogszabályban meghatározott kivétellel a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást. IM. rendelet 21. § (2) bekezdése értelmében - az ott meghatározott körülmények fennállása esetén - az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján nem kell közzétenni.

A módosításnak IM rendelet 21. § (2) bekezdés a) pontja alapján jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, így álláspontom alapján a rendelet tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.