Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

önkormányzati rendeletek deregulációs célú hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 11. 26

Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.26.
önkormányzati rendeletek deregulációs célú hatályon kívül helyezéséről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Jat 22. § (1) bekezdése alapján – a Jat. 22. § (2) bekezdésére figyelemmel - a jogalkalmazás és az utólagos hatásvizsgálat tapasztalatait is figyelembe véve a jegyző gondoskodik arról, hogy a tárgykört érintő új jogi szabályozás vagy módosítás megalkotása során, ennek hiányában e célból kiadott jogszabály keretében
1. az elavult, szükségtelenné vált,
2. a jogrendszer egységébe nem illeszkedő,
3. a szabályozási cél sérelme nélkül egyszerűsíthető, a jogszabály címzettjei számára gyorsabb, kevésbé költséges eljárásokat eredményező szabályozással felváltható,
4. a normatív tartalom nélküli, tartalmilag kiüresedett vagy egyébként alkalmazhatatlan, vagy
5. az indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű szabályozást megvalósító,
a feladatkörébe tartozó jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezésére, illetve megfelelő módosítására kerüljön sor.
A hatályban lévő önkormányzati rendeletek átvizsgálása során megállapítást nyert, hogy a Nemzeti Jogszabálytár felületén olyan rendeletek is hatályban vannak, melyeknek már nincs létjogosultsága, amelyek végrehajtása megtörtént.
A jogszabályi koherencia megteremtése érdekében indokolt ezen rendeletek Nemzeti Jogszabálytár felületén történő hatályon kívül helyezése.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM. rendelet) 20. § alapján jogszabályban meghatározott kivétellel a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást. IM. rendelet 21. § (2) bekezdése értelmében - az ott meghatározott körülmények fennállása esetén - az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján nem kell közzétenni.
A módosításnak IM rendelet 21. § (2) bekezdés a) pontja alapján jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, így álláspontom alapján a rendelet tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.