Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 5/2015(III.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 01
Az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 5/2015(III.13.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 35. §-a alapján a képviselő-testület mérlegelési körébe tartozik a tiszteletdíj mértékének meghatározása azzal, hogy a megállapított tiszteletdíj fedezetét az önkormányzat saját bevételei terhére biztosítja azzal, hogy annak kifizetése az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.
Az Mötv. felhatalmazása alapján az önkormányzati képviselők tiszteletdíját jelenleg a 5/2015(III.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) szabályozza.
Rendelet megalkotása óta a tiszteletdíjak mértékének felülvizsgálatára nem került sor.
Az időközben bekövetkezett infláció indokolja a tiszteletdíjak növelését, amelynek költségvetési fedezete rendelkezésre áll.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM. rendelet) 20. § alapján jogszabályban meghatározott kivétellel a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást. IM. rendelet 21. § (2) bekezdése értelmében - az ott meghatározott körülmények fennállása esetén - az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján nem kell közzétenni.
A módosításnak IM rendelet 21. § (2) bekezdés a) pontja alapján jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, így álláspontom alapján a rendelet tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.