Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Galvács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz
Általános indokolás
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény keretei között az önkormányzatnak lehetősége van helyi adókat és települési adókat bevezetnie illetékességi területén.
Az önkormányzat adó megállapítási joga kiterjed arra, hogy helyi adókat vezessen be, a már bevezetett adót hatályon kívül helyezze, illetőleg módosítsa, az adó bevezetésének időpontját és időtartamát (határozott vagy határozatlan időre), valamint a kedvezmények és mentességek körét meghatározza.
Az adó mértékét a helyi sajátosságokhoz, az önkormányzat gazdálkodási követelményeihez és az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan, a törvényben meghatározott felső határokra tekintettel kell megállapítani.
Az elmúlt időszakban az önkormányzat saját bevételei jelentős mértékben csökkentek, ehhez járul hozzá a magas infláció és az egyre emelkedő rezsidíjak. Az önkormányzat működőképességének megőrzése érdekében elengedhetetlenül szükséges az önkormányzati bevételek növelése.
Fentiek alapján indokolt lenne a helyi iparűzési adó egy minimális adómértékkel történő bevezetése, hogy annak megfizetésével a Galvácson működő vállalkozások is hozzájáruljanak a település üzemeltetésének költségeihez.
A korábban bevezetett építményadó megszüntetését indokolná, hogy adónemmel járó adminisztratív terhek ellenére az építményadóból csekély mértékű bevétele származik az önkormányzatnak.
A nagyobb terjedelmű módosítás miatt a hatályos rendelet hatályon kívül helyezésével egy új rendelet megalkotása indokolt.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény értelmében fizetési kötelezettséget megállapító jogszabály kihirdetése és hatályba léptetése között legalább 30 napnak kell eltelnie. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény pedig kimondja, hogy az évközi módosítás naptári éven belül nem súlyosbíthatja az adóalanyok adóterheit.
A Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III.13.) IM rendelet (a továbbiakban: IM. rendelet) 20. § alapján jogszabályban meghatározott kivétellel a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást. IM. rendelet 21. § (2) bekezdése értelmében - az ott meghatározott körülmények fennállása esetén - az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján nem kell közzétenni.
A módosításnak IM rendelet 21. § (2) bekezdés a) pontja alapján jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, így álláspontom alapján a rendelet tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.