Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1995. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók külön támogatásáról, és a lakásépítés, vásárlás céljára nyújtott kölcsönök megnövekedett törlesztő részletei és a kamatai megfizetéséhez nyújtandó támogatásról

Hatályos: 2013. 11. 14- 2016. 09. 14

Kánó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1995. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók külön támogatásáról, és a lakásépítés, vásárlás céljára nyújtott kölcsönök megnövekedett törlesztő részletei és a kamatai megfizetéséhez nyújtandó támogatásról

2013.11.14.

Kánó Község Önkormányzata az Ötv. 16. §. /1/ bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján figyelemmel a lakáscélú támogatásokról szóló 16 /1990. (I. 31.) MT. sz. rendelettel módosított 106 /1988. (XII. 26.) MT. sz. rendelet 10. §. /2/ bekezdésében foglaltakra is, az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

1. §

Az első lakáshoz jutók külön támogatása

(1) Ebben a támogatásban azok az első lakáshoz jutók részesülhetnek, akik Kánó községben lakóhellyel vagy munkahellyel rendelkeznek, és akik végleges letelepedési szándékkal ebben a községben lakást építenek vagy vásárolnak.
(2) A lakáscélú támogatás feltételeinek megfelelő fiatal házaspár vagy élettársi kapcsolatban élő személy, lakásépítéshez vagy vásárláshoz egyszeri vissza nem térítendő legalább 30.000.-Ft és legfeljebb 150.000.-Ft támogatás illeti meg. Lakásvásárlás esetén a vételár legfeljebb 20%-a adható.
(3) A fiatal házaspár vagy élettársi kapcsolatban élő személy a /2/ bekezdés szerinti támogatásra akkor jogosult, ha kiskorú gyermekének vagy együttköltöző család tagjainak nincs, és nem volt lakástulajdona, állandó használati joga vagy bérleti jogviszonya. Amennyiben a lakásvásárlás egyenes ági leszármazótól történik, akkor támogatás nem adható.
(4) A támogatást igénybe vevők a /2/ és /3/ bekezdésben foglalt feltételekről nyilatkozni kötelesek azzal, hogy valótlan nyilatkozat esetén a támogatás visszavonásra kerül, és azt egyösszegben a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben köteles visszafizetni.
(5) Amennyiben 5 éven belül a támogatásban részesült értékesíti ingatlanát, akkor a támogatás összegét a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben köteles visszafizetni.

2. §

A megnövekedett törlesztő részletek, illetve felemelt kamatok megfizetéséhez nyújtandó támogatás

(1) Az Önkormányzat azon családok részére, akik a felemelt kamat megfizetésére szociális helyzetük alapján nem képesek (illetve arra rászorultak) a megnövekedett törlesztő részlet megfizetéséhez támogatást nyújt.
(2) A támogatás elbírálásánál előnyben kell részesíteni azokat a családokat, akik több lakásépítési,- vásárlási kölcsöntartozást fizetnek, és a megemelkedett törlesztő részlet meghaladja a családba tartozók egy havi nettó átlagjövedelmének 20%-át.
(3) A havi átlagjövedelembe a gyermekgondozási díjat, a gyermekgondozási segélyt, a munkanélküli segélyt, a nyugdíj-szerű ellátásokat, a családi pótlékot, és bármely forrásból származó jövedelmet vagy értéket is be kell számítani.
(4) A támogatás elbírálásánál sorolási tényezőként kell figyelembe venni :
a) az eltartottak számát,
b) a család havi átlagjövedelmét,
c) a tartós betegség, illetve rokkantság tényét,
d) a lakás nagyságát és a benne lakó személyek számát.
(5) A támogatás odaítélésénél a döntő szempontot a család rászorultsága képezze.

3. §

Eljárási és egyéb szabályok

(1) A támogatás odaítéléséről a képviselő testület dönt rangsorolással, előnyben részesülnek azok, akik legalább 3 éve Kánó községben laknak.
(2) A támogatásra irányuló kérelmeket- a 2. §- ban szabályozott támogatási kérelmek vonatkozásában helyszíni környezettanulmány készítése után – a jegyző véleményes javaslatával terjeszti elbírálásra a képviselő testület elé.

4. §

Zárórendelkezés

Ez az önkormányzati rendelet kihirdetése napján lép hatályba