Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 9/2021.(VIII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 15

Damak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.15.
A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól szóló 9/2021.(VIII.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény felhatalmazást ad a települési önkormányzatok számára, hogy a helyi sajátosságok figyelembevételével alkossanak rendeletet és ebben a rendeletben szabályozzák a helyben biztosítható szociális ellátások formáit, odaítélésének feltételeit, illetve a szociális rászorultság mértékét.
Damak Község Önkormányzatának Képviselő – testülete a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésével megalkotta a 9/2021.(VIII.27.) önkormányzati rendeletét a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályairól.
A rendelet alkalmazása során tapasztaltak alapján az alaprendelet módosításra az alábbiak szerint teszek javaslatot:
A
rendkívüli települési támogatás
vonatkozásában a megállapításra okot adó körülményeket teljeskörűen nem lehet felsorolni hiszen a váratlan élethelyzetek különbözőek. A támogatásra okot adó körülmények kiegészítése szükséges az olyan élethelyzet meghatározásával amikor a segítség nyújtás elmaradása életveszélyt idézne elő, vagy a megélhetést súlyosan veszélyeztetné.
E támogatási formánál a maximálisan adható 50.000 forintot szükségesnek tartom 100.000 forintra megemelni.
A
létfenntartási támogatás
vonatkozásában szükséges családosok tekintetében a jövedelmi értékhatárt a nyugdíj minimum 400 %- ról 500% - ra, egyedül állónál 500 % - ról 600 %-ra megemelni.
E támogatási formánál a támogatás alapösszegét az esetlenként 5.000 forintról 10.000 forintra, míg az éves szinten nyújtható össztámogatás összegét 15.000 forintról 20.000 forintra javaslom megemelni.
A
családok karácsonyi támogatása
vonatkozásában a támogatások összegét 10.000 forintról 15.000 forintra javaslom megemelni.
Az
iskoláztatási támogatás
vonatkozásában a jogosultsági értékhatárt 400 % - ról 500 % - ra javaslom megemelni, valamint szükségesnek tartom azt kibővíteni a felsőfokú oktatási intézményben, iskola rendszerű oktatás nappali tagozatán résztvevőkkel kibővíteni.
Szükségesnek tartom továbbá a rendelet módosítását arra vonatkozóan, hogy a támogatás gyermekenként, illetőleg fiatal felnőttenkként évi kettő alkalommal lehessen igénybe venni határidő megjelölésével.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A § kibővíti a rendkívüli települési támogatásra vonatkozó rendelkezéseket.
A 2. §-hoz
A § létfenntartási támogatásra vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.
A 3. §-hoz
A § a családok karácsonyi támogatását szabályozza.
A 4. §-hoz
A § az iskoláztatási támogatás feltételeit, mértékét szabályozza.
Az 5. §-hoz
A § hatályba lépéséről rendelkezik.